Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Červen ve znamení ničivého přírodního živlu

7. 7. 2021 (MF) - Příroda nám neustále ukazuje, že je to ona, která má před námi navrch. Ještě v polovině června jsme díky suchu a vysokým teplotám varovali před zvýšeným rizikem vzniku požárů, abychom vzápětí odklízeli následky bouřek a přívalových deštů. 

Událostí měsíce bylo řádění tornáda v několika obcích na Hodonínsku a Břeclavsku, které zasáhlo do životů jak obyvatelům postižených obcí, tak všem, kteří přijeli pomoci a viděli celou zkázu na vlastní oči. Do oblastí zasažených tornádem jeli ihned na pomoc hasiči z celé České republiky. Jejich úkolem bylo hledat pod sutinami zraněné a zavalené osoby, pomoci s odklízením sutin a s provizorními opravami poničených budov a v neposlední řadě poskytnout psychickou oporu.

Přes to všechno nezapomínáme ani na naše běžné činnosti. Jsme přece hasiči ...
 

UDÁLOST MĚSÍCE


Potýkáme se s mimořádnou událostí nebývalých rozměrů

Jihomoravské obce v noci ze čtvrtka, 24. června  na pátek, 25. června 2021, poničilo tornádo. Záchranné práce se podařilo rychle ukončit a v současné době hasiči na místě odstraňují následky větrného víru. 

Krátce před půl osmou přijalo operační středisko první tísňové volání z obce Hrušky. Následoval obrovský nápor dalších hovorů. Tísňovou linku zahrnula volání, která se přelévala i na operační střediska do jiných krajů. Během prvních čtyř hodin jsme zaznamenali přes 600 volání na naši tísňovou linku. Další stovky hovorů odbavila operační střediska v jiných krajích.

V první chvíli bylo nutné zorientovat se rychle v nepřehledné situaci, efektivně koordinovat nasazení sil a prostředků a co nejrychleji zahájit záchranné práce. K tomu zafungovaly nastavené automatismy, které máme pro mimořádné události připravené: velmi rychle byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu a během půl hodiny byl aktivován krizový štáb HZS Jihomoravského kraje. Mimo jiné analyzoval rozsah katastrofy. Vytipováno bylo 7 nejvíce postižených lokalit: Hrušky, Týnec, Tvrdonice, Mor. N. Ves, Mikulčice, Lužice a Hodonín-Pánov.

Do řešení celé mimořádné události se brzy zapojilo také vedení HZS ČR. Kolem 20.00 hodiny, tedy asi půl hodiny od první hlášené události v obci Hrušky, kontaktoval velitele zásahu plk. Hlavičku generální ředitel HZS ČR generálporučík Ing. Drahoslav Ryba s žádostí o prvotní informace. Současně nabídl pomoc z centrální úrovně HZS.

Ve 22.30 již byl ředitel HZS ČR genpor. Ryba přímým účastníkem štábu HZS Jihomoravského kraje. Následovaly klíčové porady a jednání, jejichž výsledkem bylo nasazení stovek hasičů z dalších krajů ČR.

Mezitím po celou noc probíhaly v postižených oblastech záchranné práce. Hasiči prohledávali sutiny a pomáhali obyvatelům.

Kolem 9. hodiny ráno se generální ředitel se svým náměstkem brig. gen. Bellem setkali v místě katastrofy s ředitelem HZS Jihomoravského kraje plk. Jiřím Pelikánem. Seznámili se se situací přímo v místě katastrofy a konzultovali s velitelem zásahu zvolenou taktiku zásahu a nasazení sil a prostředků.

Vedení Hasičského záchranného sboru ČR se tak velmi brzy po řádění tornáda seznámilo s rozsahem katastrofy přímo v postižených lokalitách, což dokládá i účast dalšího náměstka generálního ředitele brig. gen. Miklóse na poradě štábu velitele zásahu v Hodoníně.

Po ukončení záchranných prací přešly jednotky následně do režimu tzv. likvidačních prací, kdy odstraňují samotné následky tornáda.  Již nyní je zřejmé, že se bude jednat o náročný a dlouhotrvající zásah. 

https://www.hzscr.cz/clanek/potykame-se-s-mimoradnou-udalosti-nebyvalych-rozmeru.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/stale-odstranujeme-nasledky-tornada.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-zahaji-demolici-poskozenych-objektu.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/hasicska-technika-bourala-prvni-domy.aspx
https://www.hzscr.cz/clanek/v-postizenych-oblastech-redukujeme-pocet-zasahujicich.aspx

Vice informací od konkrétních odřadů na fb a webech všech HZS krajů.



 

POŽÁRY


Zemědělská budova celá vyhořela, škoda je v milionech korun

Před nedělní 21. hodinou, 6. června 2021, přijalo krajské operační a informační středisko hasičů Královéhradeckého kraje hlášení o požáru zemědělské budovy v Teplicích nad Metují, části Javor. Starší budova byla rozdělena na část administrativní s kancelářemi a část skladovací, její rozměry jsou asi 30x20 m. Na likvidaci plamenů bylo nasazeno několik vodních proudů, využita byla také výšková technika. Zároveň bylo zřízeno čerpací stanoviště, aby byl na místě dostatek hasební látky.

KHK_Požár zemědělské budovy v Teplicích nad Metují_2 hasiči uvnitř hořícího objektu.jpgVe skladovací části objektu byly uvnitř haly uskladněny stroje a další různé materiály, včetně olejů a pohonných hmot. Pohyb uvnitř hořícího objektu byl pro hasiče nebezpečný. Vlivem požáru se část střešní konstrukce propadla, proto probíhal hasební zásah převážně z vnější části z boku budovy a pomocí automobilového žebříku. Při zásahu využívali hasiči dýchací techniku, zásoby lahví se vzduchem byly na místo události dováženy ze stanice Náchod a přijel také protiplynový kontejner z centrální stanice Hradec Králové. Jednotkám se podařilo lokalizovat požár chvíli po půlnoci, po jedné hodiny ranní se většina vracela zpět na základny. Na dohlídku nad požářištěm zůstali na místě dobrovolní hasiči z Teplic nad Metují a Žďáru nad Metují. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Na místě byli přítomni také vyšetřovatelé, podrobné ohledání požářiště proběhne dnes. Vyšetřovatel hasičů přizval na místo vyšetřovací skupinu z Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče, a to se specializací na elektro. Škoda, kterou plameny napáchaly na budově i uskladněných strojích, byla odhadnuta na asi 6 milionů korun.

Při požáru zasahovali profesionální hasiči ze stanic Broumov, Náchod a Hradec Králové a JSDH Meziměstí, Police nad Metují, Teplice nad Metují, Adršpach, Bukovice, Jetřichov, Stárkov, Velké Petrovice, Žďár nad Metují. JSDH Broumov a Náchod držely zálohy na vlastních zbrojnicích pro případ jiné mimořádné události.

https://www.hzscr.cz/clanek/zemedelska-budova-cela-vyhorela-skoda-je-v-milionech-korun.aspx



Požár v průmyslovém areálu v Kroměříži

Škoda bezmála čtyři milióny korun vznikla v neděli, 20. června 2021, požárem přízemního přístřešku v průmyslovém areálu v Kroměříži na ulici Hulínská. Postupně se na místě sjelo celkem osm jednotek, a to ze stanic Kroměříž a Zlín a dobrovolné jednotky z Hulína, Chropyně, Kroměříže, Kvasic, Ratají a Zdounek. Požár zasáhl kontejnery s lihem i objekt, ve kterém se vyrábějí paintbalové kuličky. Rychlým zásahem hasičů byly uchráněny hodnoty ve výši okolo pěti miliónů korun.

Na požářiště se dostavil vyšetřovatel hasičů, který provedl prvotní ohledání místa. Následné ohledání provedl i v pondělí 21. června společně s Policií ČR. Při vyšetřování z místa požáru odebral vzorky, které poslal na expertizu na Technický ústav požární ochrany v Praze. Ohledáním požářiště bylo zjištěno, že pravděpodobnou příčinou vzniku požáru je technická závada na ohřívači vody. 

Taktéž  byla  ze strany HZS Zlínského kraje na místě požáru provedena požární kontrola, při které bylo kontrolováno dodržování povinností stanovených předpisy o požární ochraně.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-v-prumyslovem-arealu-v-kromerizi.aspx



Požár výrobní haly na Příbramsku likvidovalo sedmnáct jednotek, hasiči uchránili přilehlý zámek

V úterý 22. června ve 20.12 hodin byl na Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje nahlášen požár v hale na výrobu tvrzeného skla v obci Dlouhá Lhota na Příbramsku. 

Po příjezdu velitele zásahu k události bylo zjištěno, že jde o požár většího rozsahu, proto byl ihned vyhlášen druhý poplachový stupeň, který byl po dalších deseti minutách zvýšen na třetí. Do Dlouhé Lhoty tak postupně zamířilo sedmnáct hasičských jednotek.

Kromě profesionálních hasičů ze stanic Dobříš, Hořovice, Příbram a Sedlčany vyjely také dobrovolné jednotky obcí Dolní Hbity, Drásov, Hostomice, Milín, Nečín, Obory, Pičín, Příbram – Březové Hory, Rosovice, Stará Huť, Trhové Dušníky, Višňová a Votice. Na místě události zasahovalo velké množství cisteren a čtyři kusy výškové techniky.

Požár zasáhl poměrně členitý a rozsáhlý objekt (včetně administrativní části), který byl konstrukčně spojen s budovou zámku. Z tohoto důvodu rozdělil velitel zásah na čtyři úseky, kdy první chránil přilehlý zámek. Na druhém úseku hasiči ochlazovali velkou propanbutanovou nádrž umístěnou přímo v hale a na třetím chladili čerpací stanoviště nafty, kde bylo asi 300 litrů paliva. Čtvrtý úsek bylo čerpací stanoviště, které bylo zřízeno na rybníku v těsném sousedství pro zajištění plynulé dodávky vody k hašení.

SČK_požár výrobní haly na Příbramsku.jpgZe zámku, který slouží jako hotel, bylo převážně samovolně evakuováno 32 hostů a 6 zaměstnanců. Všichni byli přesunuti do provizorních bezpečně vzdálených míst v zámeckém areálu, kde jim nehrozilo žádné nebezpečí. Všichni byli v pořádku, takže posádka zdravotnické záchranné služby nemusela nikoho ošetřovat.

Na místo byli přivoláni technici rozvodných závodů, protože bylo potřeba vypnout elektrický proud v celém objektu výrobní firmy. Dostavila se také starostka obce Dlouhá Lhota, která vzhledem k déletrvajícímu zásahu zajistila pro hasiče jídlo a pití.

Přibližně po dvou hodinách od ohlášení události se hasičům podařilo dostat požár pod kontrolu a operačnímu středisku byla nahlášena lokalizace. Současně s tím byl poplachový stupeň snížen na druhou úroveň a velitel začal s první redukcí jednotek. Zároveň byl umožněn návrat hostů zpět do zámeckých prostorů.

Následovalo rozebírání zasažených konstrukcí a dohašování drobných ohnisek, která se objevila například pod propadlou střechou. Kolem půl druhé v noci byl stupeň požární poplachu snížen na základní úroveň a byly odeslány další jednotky. Na místě zůstali dobrovolní hasiči z Nečína, kteří zajistili do rána dohlídku.

Ve středu dopoledne se na místě sešli vyšetřovatelé HZS Středočeského kraje se svými kolegy z generálního ředitelství HZS ČR a s kriminální policií, aby i za využití dronu a automobilového žebříku společně pokračovali ve zjišťování příčiny vzniku požáru. Výsledky budou známé až po vyhodnocení všech získaných poznatků. Čtyři minuty po poledni byla ohlášena závěrečná likvidace.

Přímé škody byly předběžně vyčísleny na 20 milionů korun, uchráněné hodnoty na 10 milionů. Zároveň se hasičům podařilo uchránit obrovské hodnoty v podobě přilehlého zámku. Celý požár se obešel bez zranění. Po dobu zásahu držela pohotovost na své zbrojnici jednotka SDH obce Dobříš, která svoji činnost ukončila před třetí hodinou ranní.

https://www.hzscr.cz/clanek/pozar-vyrobni-haly-na-pribramsku-likvidovalo-sedmnact-jednotek-hasici-uchranili-prilehly-zamek.aspx



Likvidaci požáru beskydské roubenky ztěžovala špatná dostupnost

Šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Moravskoslezského kraje zasahovalo v úterý odpoledne, 29. června 2021, u požáru obtížně přístupné roubenky v katastru obce Morávka v okrese Frýdek-Místek. Hadice s vodou museli hasiči natáhnout od svých cisteren prudkým a dřevinami zarostlým svahem k hořícímu objektu až na vzdálenost 400 metrů.

Požár se obešel bez zranění, předběžná škoda rekreačního objektu o základně 10 x 10 metrů byla odhadnuta na 900 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření.

Do Morávky vyjely v úterý kolem poledne dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Nošovice a Frýdek-Místek, společně s nimi čtyři jednotky dobrovolných hasičů – Morávka, Raškovice, Pražmo a Vyšní Lhoty. Hasiči dostali oheň pod kontrolu za půlhodinu, pečlivé dohašování jim zabralo několik hodin.

https://www.hzscr.cz/clanek/likvidaci-pozaru-beskydske-roubenky-ztezovala-spatna-dostupnost.aspx



 

DOPRAVNÍ NEHODY



V Brně havaroval autobus

V úterý, 1. června 2021, v noci z pondělí na úterý zasahovali hasiči z HZS Jihomoravského kraje u vážné nehody autobusu v Brně. Jedenáct lidi se zranilo. 

Operační středisko přijalo informaci o nehodě autobusu krátce před půl dvanáctou. Na místo okamžitě vyslalo profesionální hasiče ze stanic Brno-Lidická, Brno-BVV a Brno-Přehrada. JMK_DN autobusu v Brně.jpg

Po nehodě autobusu do sloupu trakčního vedení na ul. Kníničská nebylo nutné nikoho vyprošťovat pomocí hydraulického zařízení. Hasiči vynesli jednoho zraněného na páteřní desce a aktivně spolupracovali s posádkami ZZS pří třídění, ošetřování a transportu zraněných. Současně také zajistili místo proti vzniku požáru. 

Celkem se při nehodě zranilo 11 osob. Díky výborné spolupráci zasahujících složek se podařilo do 50 minut ošetřit a odvézt do nemocnic všechny zraněné. 

Hasiči následně odstranili poškozený sloup a asistovali při vyproštění autobusu. Zásah na místě ukončili před druhou hodinou ranní. 

Komunikace byla během zásahu obousměrně uzavřena. 

https://www.hzscr.cz/clanek/v-brne-havaroval-autobus.aspx



Po střetu osobního vozidla s vlakem hasiči jednoho člověka vyprostili

Profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové – Pražská a z centrální stanice Hradec Králové spěchali v úterý, 8. června 2021, dopoledne k ohlášené dopravní nehodě vlaku a osobního automobilu, ke střetu došlo na železničním přejezdu u části Březhrad nedaleko obchodní zóny. Podle prvotního oznámení se měla ve voze nacházet zaklíněná osoba, automobil skončil po nárazu mimo profil železniční trati v poli. Během vyprošťování spolupracovaly jednotky se zdravotnickou záchrannou službou. I s pomocí hydraulického zařízení hasiči zraněného člověka uvolnili, vyprostili a ihned jej předali do péče záchranářů.

Hasiči dále zajistili místo nehody do příjezdu jednotky HZS Správy železnic, z vlaku pomohli vyvést 36 osob, všechny vyvázly bez zranění.

https://www.hzscr.cz/clanek/po-stretu-osobniho-vozidla-s-vlakem-hasici-jednoho-cloveka-vyprostili.aspx


Tragická dopravní nehoda dnes dopoledne v Poličce

Tragická dopravní nehoda nákladního automobilu a tří osobních vozidel se stala  v pátek, 11. června 2021, dopoledne v Poličce v Pardubickém kraji.

PAK_DN_v Poličce havaroval nákladní automobil a 3 osobní auta_nákladní vůz se zřítil do rybníka_řidiče vyprošťovali z kabiny hasiči.jpgNa místo se dostavily všechny složky integrovaného záchranného systému.Řidič nákladního auta z neznámých důvodů narazil do tří osobních vozidel, probořil zábradlí a skončil v rybníku. Muže z kabiny vyprostili hasiči a spolu se zdravotníky začali s resuscitací. Bohužel přes veškerou snahu záchranářů muž na místě zemřel.

Následkem nehody nastal únik provozních kapalin na silnici a do rybníku. Uniklé látky jednotky ošetřily sorbentem. Na místo se dostavil pracovník ze životního prostředí.

Ke zranění dalších osob nedošlo. Vyproštění nákladního vozidla zajistí specializovaná firma. Okolnosti dopravní nehody vyšetřují policisté.
 


https://www.hzscr.cz/clanek/tragicka-dopravni-nehoda-dnes-dopoledne-v-policce.aspx


 

TECHNICKÉ ZÁSAHY



Hasiči pomohli mamince, která si zabouchla dveře

SČK_hasič držící v náručí zachráněné miminko.jpgProfesionální hasiči ze stanice Jílové z HZS Středočeského kraje vyjeli ve čtvrtek, 10. června 2021, na pomoc mladé mamince, která vyšla na balkon ve druhém patře a zabouchly se za ní dveře. Uvnitř bytu zůstalo osamocené miminko.

Hasiči se pokoušeli do bytu nejprve dostat dveřmi pomocí zámečnického nářadí, to se ovšem nepodařilo, tak přistoupili k další variantě - za pomoci nastavovacího žebříku se dostali na balkon a zámečnickým nářadím otevřeli balkonové dveře.

Od maminky jim přišlo krásné poděkování:

"Dobrý den, ještě jednou díky za otevření balkonových dveří. Mějte se pěkně,

Kamila a Tomášek"
 

https://www.facebook.com/HzsStredoceskehoKraje/photos/a.250021711761665/4186713291425801/?type=3&theater



V Poličce se zřítilo rogalo

V úterý, 16. června 2021, po deváté hodině večer zde zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Rogalo, ve kterém byly dvě osoby, se zřítilo na pole.

Hasičům na místě ochotně pomáhali přítomní svědci. Jednotka, aby se dostala ke zraněným osobám, musela přeříznout bezpečnostní pásy a pomocí hydraulických nůžek odstranila tři trubky na rogalu. Osoby hasiči vytáhli a začali s okamžitou resuscitací. Po příjezdu zdravotnické záchranné služby už hasiči zdravotníkům asistovali. Bohužel přes veškerou snahu záchranářů, lékař u obou osob konstatoval smrt.

Na místo se dostavil i psycholog HZS Pardubického kraje, který poskytoval posttraumatickou pomoc.
Hasiči rogalo zajistili proti požáru a zachytili únik provozních kapalin pomocí sorpčních rohoží. Poté trosky naložili a odvezli na stanici ve Svitavách, kde budou inspektoři z ústavu pro vyšetřování leteckých nehod zjišťovat příčinu havárie.

Zasahující hasiči si velice váží pomoci přítomných svědků, kteří jim po celou dobu ochotně asistovali. 

https://www.hzscr.cz/clanek/v-policce-se-zritilo-rogalo.aspx



Hasiči odstraňovali z domu nebezpečné chemikálie

Ve čtvrtek, 24. června 2021, dopoledne se v Kyjově na Hodonínsku uskutečnil zásah, při kterém hasiči z HZS Jihomoravského kraje z domu odstranili stovky litrů chemikálií. Obyvatelé blízkého okolí byli evakuováni. Akce proběhla podle předem stanoveného plánu. 

Asistence specializované firmě, která odstraňuje nebezpečné látky z rodinného domu v Kyjově se změnila v zásah. Místo hasiči převzali v úterý v podvečer. Důvodem byl nález látek, se kterými firma nedokáže vzhledem k jejich poškozeným obalům bezpečně manipulovat.  

V průběhu středy byl s městem a složkami IZS stanoven přesný postup zásahu, vytipovány síly a prostředky a připravena taktika celého zásahu.  

Ulice byla uzavřena a obyvatelé evakuováni. Dnes na osmou hodinu ráno přijela na místo naše speciální technika určená k zásahům na nebezpečné látky. Na místě byl např. chemický kontejner, technický automobil-chemický, mobilní chemická laboratoř, protiplynový automobil a také mobilní operační pracoviště. JMK_hasiči odstraňovali z domu na Hodonínsku nebezpečné chemikálie_hasiči v ochranných oblecích dostávají od velitele instrukce.jpg

V blízkosti domu hasiči vytyčili nebezpečnou zónu, do které vstupovali pouze v ochranných oděvech. Připravena byla jistící skupina i dekontaminační stanoviště. 

Úkolem hasičů bylo dostat z objektu chemické látky uskladněné mimo jiné v několika sudech. Hasiči některé nebezpečné dráždivé chemické látky přečerpali, zajistili je do bezpečných obalů tak, aby je mohla specializovaná firma odvézt k ekologické likvidaci. Z objektu takto odstranili několik stovek litrů chemikálií.  

Na zásahu se podílelo na 50 hasičů. Zasahovaly 4 hasičské jednotky včetně stanice Brno-Líšeň, která je předurčena na zásahy s přítomností nebezpečných látek. Porady štábu velitele zásahu se účastnil také náměstek ministra vnitra ČR Michal Hašek. 

Díky precizní přípravě celé akce se podařilo zásah ukončit bez větších potíží krátce před polednem. Dále bude na místě pokračovat opět specializovaná firma, které budeme asistovat. 

Poděkování za výbornou spolupráci při řešení této mimořádné události patří kolegům z Policie ČR,  ZZS Jihomoravského kraje, Krajského úřadu, zástupcům města Kyjov, Městské policie Kyjov a specializované firmě na likvidaci nebezpečných látek. 

https://www.hzscr.cz/clanek/hasici-odstranovali-z-domu-nebezpecne-chemikalie.aspx



Velké množství nafty uniklo po dopravní nehodě do půdy

Mnohahodinový zásah mají za sebou hasiči ze stanic Vsetín, Valašské Meziříčí a Zlín, kteří byli požádáni o pomoc při likvidaci následků dopravní nehody dvou osobních vozidel a kamionu, ke kterému došlo mezi Vsetínem a obcí Ústí v pátek, 25. června 2021, krátce před druhou hodinou odpolední.

Řidič osobního vozidla Renault Megane kabriolet skončil po nehodě v péči posádky zdravotnické záchranné služby. Další dva řidiči vyvázli bez zranění.

Při nehodě došlo k proražení jedné palivové nádrže kamionu, ze které začala unikat nafta na silnici a do půdy na okraji vozovky.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že z kamionu, vezoucího pneumatiky, uniklo přes 300 litrů paliva. Dalších 400 litrů hasiči z vozidla zachytili do barelu. Uniklou naftu na silnici zasypali sorbentem. Taktéž provedli u vozidel protipožární opatření a odpojení autobaterií.

Zásadní problém, který však na místě nehody bylo nutné řešit, byl masivní únik nafty do půdy. Z tohoto důvodu si velitel zásahu na místo povolal zástupce životního prostředí a vodovodů a kanalizací, neboť se jednalo o ochranné pásmo vodního zdroje s pitnou vodou pro Vsetínsko a hrozila kontaminace spodních vod.

Po vyhodnocení vážnosti situace bylo rozhodnuto o vybagrování a odvezení části půdy, do které nafta vsákla. V odstraňování kontaminované půdy se bude pokračovat i další dny, přičemž s největší pravděpodobností bude muset být odstraněna i část povrchu silnice, pod kterou palivo proteklo.

V pozdních večerních hodinách hasiči pomohli s odtažením nepojízdných vozidel a uklidili vozovku od velkého množství použitého sorbentu a od střepů a úlomků z aut.

V době zásahu byl provoz na komunikaci sveden pouze do jednoho jízdního pruhu, což značně ovlivnilo provoz v blízkém okolí, kde se především od Vsetína tvořily dlouhé kolony.

https://www.hzscr.cz/clanek/velke-mnozstvi-nafty-uniklo-po-dopravni-nehode-do-pudy.aspx



 

A OPĚT NĚJAKÉ ZVÍŘECÍ PŘÍBĚHY ...


Hasiči pomohli s odchytem hada

Do části Obora obce Chomutice vyjížděli v úterý, 1. června 2021, profesionální hasiči ze stanice Hořice HZS Královéhradeckého kraje. U vchodu do rodinného domu se vyhříval asi metr dlouhý had a obyvatelé domu požádali o pomoc s jeho odchytem. Hasiči plaza opatrně vyzvedli, uložili ho do vaku a na zpáteční cestě jej vypustili do volné přírody.

https://www.hzscr.cz/clanek/hzs-kralovehradeckeho-kraje-menu-informacni-servis-zpravodajstvi-2021-cerven-hasici-pomohli-s-odchytem-hada.aspx


 

Moravskoslezští hasiči zachraňovali během neděle hned tři ptáky

K záchraně rorýse, holuba a papouška žako vyjížděly jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) během neděle 6. června 2021 na tři různá místa Moravskoslezského kraje – na Havířovsko, do Krnova a Třince. Všechny operace byly úspěšné, i když pokaždé s jiným rozuzlením…

Zhruba hodinu před nedělním polednem vyjela do obce Albrechtice (u Havířova, okres Karviná) jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Havířov a jednotka dobrovolných hasičů Albrechtice. Pod střechou třípatrového (4 NP) obytného domu se zasekl ve větracím otvoru (který rorýsi tak rádi využívají), zřejmě kvůli příliš malému otvoru v platové krytce, nebo jejímu odchlípnutí, krásný rorýs.

MSK_zachráněný rorýs v rukou hasiče.jpgHasiči využili na jeho opatrné vyšťouchnutí shora se střechy několik technických prostředků. Po vysvobození ale nedoletěl daleko, padl únavou a možná i prožitým stresem na nedaleký trávník. Hasiči je proto raději převezli do Přírodovědné stanice Juventus v Karviné.

Po půl páté odpolední byl v Krnově, místní části Pod Cvilínem (okres Bruntál), nahlášen škubající se holub, uvězněný ve ventilačním otvoru domu. Při ustavování automobilové plošiny (AP 30 Renault Midlum) ze stanice HZS MSK v Krnově se holub zřejmě pořádně lekl, podařilo se mu vyškubnout ze sevření – a uletěl.

Před osmou hodinou večerní vyjela jednotka HZS MSK ze stanice Třinec do místní části Lyžbice (okres Frýdek-Místek) zachraňovat papouška šedého žako, který seděl na vysoké bříze, asi 15 metrů vysoko, a odmítal se vrátit do náručí majitelky. Při příjezdu hasičů do míst, kam by se stejně hasičská výšková technika nedostala, přeskakoval z koruny jednoho stromu na několik dalších.

Hasiči se ho proto pokoušeli dostat níže pomocí jemného kropení vodou shora, použili k jeho ulovení i vysouvací žebřík norbas. Zhruba po půlhodině a několika pokusech nakonec žako, slyšící na jméno Vendulka, zaletěl na balkon nedalekého obytného domu. Tam si pro něj došla jeho chovatelka, a už ho nepustila…

https://www.hzscr.cz/clanek/moravskoslezsti-hasici-zachranovali-behem-nedele-hned-tri-ptaky.aspx



Hasiči opět zachránili srnce

Ve středu, 17. června 2021 bylo teplo a to takové, že i srnec se skočil vykoupat do bazénu u rodinného domu v Jamném nad Orlicí. Bohužel už ale nemohl vyskočit ven. Na pomoc přijeli hasiči.

Srnce vysvobodili, osušili a bez zranění vypustili do přírody.

PAK_hasiči v Pardubickém kraji zachránili srnce z bazénu.jpg






 











1620977884759650https://www.facebook.com/HZSPardubickehokraje/posts/1620977884759650?__tn__=-R



 

Mgr. Michaela Farníková
pracoviště komunikace MV-GŘ HZS ČR


Zdroj:
HZS Hl. města Prahy
HZS Středočeského kraje
HZS Jihočeského kraje
HZS Libereckého kraje
HZS Pardubického kraje
HZS Královéhradeckého kraje
HZS Jihomoravského kraje
HZS Moravskoslezského kraje
HZS Zlínského kraje
Odd. dokumentace MV-GŘ HZS ČR

Odkazy do noveho okna

ZLK_požár v průmyslovém areálu v Kroměříži

ZLK_požár v průmyslovém areálu v Kroměří... 

Detailní náhled

ZLK_DN_z kamionu uniklo velké množství provozních kapalin_odstranění části kontaminovaného svahu

ZLK_DN_z kamionu uniklo velké množství p... 

Detailní náhled

ZLK_DN_z kamionu uniklo velké množství provozních kapalin_hasiči při dekontaminaci vozovky a zasažené půdy

ZLK_DN_z kamionu uniklo velké množství p... 

Detailní náhled

SČK_požár výrobní haly na Příbramsku

SČK_požár výrobní haly na Příbramsku 

Detailní náhled

PAK_V Poličce se zřítilo rogalo_pohled na zničený stroj

PAK_V Poličce se zřítilo rogalo_pohled n... 

Detailní náhled

PAK_hasiči v Pardubickém kraji zachránili srnce z bazénu

PAK_hasiči v Pardubickém kraji zachránil... 

Detailní náhled

PAK_DN_v Poličce havaroval nákladní automobil a 3 osobní auta_nákladní vůz se zřítil do rybníka_řidiče vyprošťovali z kabiny hasiči

PAK_DN_v Poličce havaroval nákladní auto... 

Detailní náhled

PAK_DN_v Poličce havaroval nákladní automobil a 3 osobní auta_nákladní vůz se zřítil do rybníka_pohled na zasahující složky IZS

PAK_DN_v Poličce havaroval nákladní auto... 

Detailní náhled

MSK_zachráněný rorýs v rukou hasiče

MSK_zachráněný rorýs v rukou hasiče 

Detailní náhled

MSK_Požár roubenky v obci Morávka_hořící objekt a zasahující hasiči

MSK_Požár roubenky v obci Morávka_hořící... 

Detailní náhled

MSK_Požár roubenky v obci Morávka_hořící objekt a zasahující hasiči z jiného pohledu

MSK_Požár roubenky v obci Morávka_hořící... 

Detailní náhled

KHK_Požár zemědělské budovy v Teplicích nad Metují_hasiči při zásahu vně objektu_2 vodní proudy

KHK_Požár zemědělské budovy v Teplicích ... 

Detailní náhled

KHK_Požár zemědělské budovy v Teplicích nad Metují_2 hasiči uvnitř hořícího objektu

KHK_Požár zemědělské budovy v Teplicích ... 

Detailní náhled

KHK_Odchyt hada_hasič držící odchycené zvíře a kolega, který mu podává vak

KHK_Odchyt hada_hasič držící odchycené z... 

Detailní náhled

KHK_DN_střet vlaku s osobním vozem

KHK_DN_střet vlaku s osobním vozem 

Detailní náhled

JMK_hasiči odstraňovali z domu na Hodonínsku nebezpečné chemikálie_hasiči v ochranných oblecích dostávají od velitele instrukce

JMK_hasiči odstraňovali z domu na Hodoní... 

Detailní náhled

JMK_hasiči odstraňovali z domu na Hodonínsku nebezpečné chemikálie

JMK_hasiči odstraňovali z domu na Hodoní... 

Detailní náhled

JMK_DN autobusu v Brně

JMK_DN autobusu v Brně 

Detailní náhled

JMK_bourání jednoho z domů

JMK_bourání jednoho z domů 

Detailní náhled

JMK_bourání jednoho z domů_2

JMK_bourání jednoho z domů_2 

Detailní náhled

KHK_hasič z Královéhradeckého kraje na střeše jednoho z domů ve zničené oblasti

KHK_hasič z Královéhradeckého kraje na s... 

Detailní náhled

LIK_hasiči z HZS Libereckého kraje pomáhají na Jižní Moravě

LIK_hasiči z HZS Libereckého kraje pomáh... 

Detailní náhled

Likvidační práce v postižených oblastech Hodonínska a Břeclavska

Likvidační práce v postižených oblastech... 

Detailní náhled

Likvidační práce v postižených oblastech Hodonínska a Břeclavska_obec Panov_5

Likvidační práce v postižených oblastech... 

Detailní náhled

MSK_USAR tým z HZS MSK má za úkol vyhledávat zavalené osoby a zvířada v sutinách

MSK_USAR tým z HZS MSK má za úkol vyhled... 

Detailní náhled

PAK_hasiči se snaží kromě pomoci fyzické povzbudit obyvatele i jinak

PAK_hasiči se snaží kromě pomoci fyzické... 

Detailní náhled

PAK_v JMK

PAK_v JMK 

Detailní náhled

PHA_hasiči z HZS hl. města prahy provizorně zakrývají poničenou střechu

PHA_hasiči z HZS hl. města prahy provizo... 

Detailní náhled

PHA_oprava střechy poničeného kostela v Moravské Nové Vsi

PHA_oprava střechy poničeného kostela v ... 

Detailní náhled

Poničené Mikulčice

Poničené Mikulčice 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem