HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čerpadla hasičů se nezastavila po celý úterní den, plnily se stovky pytlů s pískem

Situace k 20 hodině 

 
         
Hasiči od časného úterního rána až do 20 hodiny zasahovali u 149 událostí. Jednalo se zejména o čerpání vody ze zaplavených objektů, odstraňování popadaných stromů, plnění pytlů s pískem, vynášení věcí z objektů do bezpečných míst, stavění protipovodňových hrází a čištění koryt vodních toků.
 
Od úterního rána byly zaznamenány srážkové úhrny v nižších polohách 5 – 15 mm, ve středních 10 – 20 mm a na horách 25 – 35 mm. Jejich intenzita se během dne snižovala. Ve vodních tocích se srážky projevily během dopoledne vzestupem vodních stavů, v odpoledních hodinách se vzestupy výrazně zpomalily.
 
            Podle slov velitele stanice v Hlinsku npor. ing. Hynka Webera se situace na Hlinecku stabilizovala a zklidnila. Dokonce přestalo i pršet. Na Hamerské přehradě je stále druhý stupeň povodňové aktivity, a pokud nezačne opět pršet, tak třetí stupeň již snad nebude vyhlášen. Ve Vítanově, kde je též druhý stupeň povodňové aktivity, chybí zhruba 30 cm vody do uzavření mostku. V Hlinsku, kde došlo k zatopení čtyř chatek v zahrádkářské kolonii, byla během dne opravena hráz jednoho ze tří rybníků.
Ve Vortové hasiči s desítkami pytlů s pískem zabraňovali zatopení dalších domů. Již jste byli informováni o tom, že zde došlo k úplnému odstřižení jednoho domu od obce. Tady hasiči vynášeli elektroniku, nábytek i automobil. Lidé z domu byli evakuováni. Až do středečního rána bude prováděn monitoring vodních toků.
            Během dne bylo nutné také rozebrat mostek ve Slatiňanech, kde by odplutí pražců mohlo způsobit ucpání koryta řeky dál po proudu.
                Situace na Holicku se též zklidnila, ale jednotky hasičů i v tuto chvíli (20 hodin) zasahují v Dolní Rovni i v Újezdu u Sezemic. Stále se zde plní pytle s pískem. Během odpoledních hodin bylo evakuováno 14 osob z Újezdu u Sezemic. 
 
Podle meteorologů se v noci vzestupy hladin budou zpomalovat, v profilu Uhřetice na dolní Novohradce je předpokládáno překročení 3. stupně povodňové aktivity a následnou kulminaci během noci, 3. stupeň bude pravděpodobně dosažen i na dolní Chrudimce v Nemošicích. Vzestup na 1. stupeň povodňové aktivity předpokládají meteorologové na Labi v Němčicích.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem