Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cena za mimořádné výsledky v oblasti bezpečnostního výzkumu

12. listopadu 2013 (Nicole Zaoralová) Výzkumný tým Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč (IOO) si včera, dne 11. listopadu 2013, převzal z rukou ministra vnitra, Ing. Martina Peciny, MBA, cenu za mimořádné výsledky dosažené v oblasti bezpečnostního výzkumu.  

Cenu získal řešitelský kolektiv GŘ HZS ČR - Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč za dva patenty a 12 certifikovaných metodik, z toho 5 metodik analýzy methanolu v lihovinách v rámci podpory při metanolové aféře.
 
Světově uznané patenty, týkající se zlepšení technického řešenífiltroventilačních jednotek ochranných prostředků, byly uděleny Mezinárodní patentovou organizací (The World Intellectual Property Organization) se sídlem v Ženevě.
 
Podstata prvního technického řešení zahrnuje osazení filtroventilační jednotky plně programovatelným grafickým LCDdisplejem, který umožňuje přenos libovolných vybraných informací (stav baterie, znečištění filtrů, objem přiváděného vzduchu atd.) mezi uživatelem a jednotkou. Cílem je zajistit maximálníbezpečnost uživatele a komfort při sledování vybraných údajů a komunikaci mezi filtroventilační jednotkou a uživatelem samým. Jedná se o předcházení neočekávaným poruchám filtroventilační jednotky, což může mít za následek ohrožení zdraví uživatele.
 
Druhé řešení (druhý patent) se týká konstrukčního uspořádání samočinného uzavírání filtroventilační jednotky na vstupu při vyjmutí filtru, kdy dojde k uzavření vstupního otvoru do filtroventilační jednotky. Tímto způsobem je možno vyměnit nefunkční znečištěné filtry za nové bez opuštění kontaminovaného prostoru a prodloužit tak délku praktické činnosti záchranáře.
 
Dalším unikátním výsledkem bylo zpracování souboru 5 metodik analýzy methanolu v lihovinách pro potřeby chemických laboratoří HZS ČR. Institut ochrany obyvatelstva se ihned od počátku metanolové aféry v ČR zapojil do analýz vzorků lihovin zaměřenými na identifikaci a stanovení methanolu. Do konce roku 2012 bylo IOO analyzováno celkem 343 vzorků lihovin, z toho 309 vzorků pro Policii ČR. Mezi analyzovanými lihovinami bylo 82 vzorků pozitivních. V roce 2013 bylo realizováno 57 analýz, všechny s negativním výsledkem. Cílem těchto metodik je podstatně zvýšit úroveň, rychlost a kvalitu plnění úkolů chemického průzkumu v HZS ČR a akceschopnost chemických laboratoří HZS ČR při provádění analýz v terénu. Metodiky specifikují postup pro identifikaci methanolu v různých lihovinách, srozumitelně uvádí postupy přípravy vzorků k analýze, přípravy všech potřebných roztoků činidel a pravidla pro vyjadřování výsledků. Dále byla vytvořena tzv. “rozhodčí” metodika, která je využívána při nejasných, respektive rozdílných výsledcích jinými metodami.
 
Další zpracované metodiky se týkají postupů stanovení nebezpečných látek v pitných a povrchových vodách pomocí přenosné instrumentální techniky, postupů pro identifikaci neznámých pevných látek, kapalin, prášků, gelů a pastovitých hmot v terénu nebo vymezují jednoduché zásady stanovení rizik nebezpečných látek neznámého složení a použití improvizovaných prostředků. Některé metodiky jsou určeny i k využití pro požární jednotky NATO v rámci mezinárodního výcviku.
 
Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč je zařízení MV-generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Předmětem činnosti Institutu je výzkumná, vývojová, inovační, informační, analytická a specializovaná podpora HZS ČR v oblastech ochrany obyvatelstva, civilní nouzové a krizové připravenosti, integrovaného záchranného systému a kritické infrastruktury. Aplikovaný výzkum je veden především v oblasti včasného varování obyvatelstva, analýz, detekce a dekontaminace vysoce toxických látek, radiačního průzkumu, krizového managementu, praktických nástrojů krizového řízení nebo individuální a kolektivní ochrany.
 
Výsledky výzkumu jsou také prakticky využívány v rámci výjezdové činnosti mobilních laboratoří IOO (laboratoř chemická, radiologická, zjišťování příčin požárů a studio dokumentace katastrof).
 
Oceněnévýsledky v praxi znamenají především zvýšení úrovně a efektivnosti HZS ČR a dalších složek IZS, a s tím spojené zvýšení bezpečnosti státu a občanů při krizových situacích a mimořádných událostech. 
  
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
 
 
Odkazy do noveho okna

IMG_1983

IMG_1983 

Detailní náhled

IMG_1984

IMG_1984 

Detailní náhled

IMG_1985

IMG_1985 

Detailní náhled

IMG_1990

IMG_1990 

Detailní náhled

IMG_1996

IMG_1996 

Detailní náhled

IMG_1998

IMG_1998 

Detailní náhled

IMG_2002

IMG_2002 

Detailní náhled

IMG_2004

IMG_2004 

Detailní náhled

IMG_2017

IMG_2017 

Detailní náhled

IMG_2019

IMG_2019 

Detailní náhled

IMG_2026

IMG_2026 

Detailní náhled

IMG_2040

IMG_2040 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem