HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Celkem přes 230 výjezdů hasičů v Moravskoslezském kraji kvůli pátečnímu počasí

            Celkem více než 280 výjezdů mají na kontě v pátek 28.4.2017 profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji, z toho v souvislosti s nepříznivým počasím - deštěm, sněhem a větrem, jich bylo více než 230, především vyjížděli k čerpání vody. Přitom „obvyklý“ denní výjezdový průměr moravskoslezských hasičů ke všem typům událostí se pohybuje kolem 70 až 80.  

            Žádná z pátečních událostí, které se týkaly počasí, si nevyžádala v Moravskoslezském kraji zranění osob, hasiči také nemuseli nikoho evakuovat do bezpečí. Pokud bylo zjištění vylití řeky či potoka mimo koryto, obvykle byly zatápěny pouze místní komunikace a mostky, jejichž objetí neznamenalo pro místní řidiče větší komplikace.

            Během sobotního rána (29.4.2017) již hladiny všech vodních toků viditelně klesají. V tuto chvíli jsou hladiny na sledovaných místech maximálně na prvním stupni povodňové aktivity s klesající tendencí. O víkendu se další vytrvalé srážky nepředpokládají. Také počet čerpání vody a monitoringů vodních toků hasiči během sobotního rána se dá (zatím) počítat na prstech jedné ruky.

            Od pátečního rána do páteční půlnoci vyjeli profesionální (z HZS MSK) a dobrovolní hasiči ke 128 čerpání vody z vodních lagun, sklepů, garáží a dalších podzemních či přízemních prostor. V okrese Ostrava-město jich bylo nejvíce – 32, v okresech Nový Jičín 29, Karviná 25, Frýdek-Místek 21, Opava 14 a Bruntál 7. Vedle plovoucích a kalových čerpadel používali například speciální vysavače.

            Hasiče během pátku zaměstnalo ve více než 50 případech odstraňování nebezpečných stavů na řekách a potocích – uvízlé stromy a větve v tocích a pod mosty, nánosy bahna, ucpané kanalizace. Celkem 29 jednotek hasičů se zapojilo během do celodenních monitoringů chování malých i velkých vodních toků.

            Posílené krajské operační středisko hasičů v Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje v Ostravě bylo v kontaktu s dispečinkem státního podniku Povodí Odry. Profesionální hasiči informace o stavu vodních toků, především Odry, posílali i kolegům do polských Katovic.

            Speciálně na Bruntálsku vyjeli zdejší hasiči více než dvacetkrát k odstraňování spadlých a nebezpečně nakloněných stromů, za což může sníh, déšť a vítr. Každý výjezd byl vícečetný, znamenal déletrvající odstraňování většího počtu velkých dřevin, hlavně během pátečního dopoledne. Ve zbytku Moravskoslezského kraje bylo v pátek takových zásahů minimum.

            Hasiči měli jen ve skladech v Ostravě připraveno k okamžitému využití celkem 2300 pytlů s pískem, vedle toho dalších 18 tisíc prázdných (i s dostatečným množstvím písku) a vozidly, která by je co nejrychleji přivezla na kritická místa.

Odkazy do noveho okna

vodaskolkaOstravaPoruba (1)

vodaskolkaOstravaPoruba (1) 

Detailní náhled

vodaskolkaOstravaPoruba (2)

vodaskolkaOstravaPoruba (2) 

Detailní náhled

vodaskolkaOstravaPoruba (3)

vodaskolkaOstravaPoruba (3) 

Detailní náhled

vodaskolkaOstravaPoruba (4)

vodaskolkaOstravaPoruba (4) 

Detailní náhled

vodaskolkaOstravaPoruba (5)

vodaskolkaOstravaPoruba (5) 

Detailní náhled

cerpanivody_Senov (OV)_Lach (1)

cerpanivody_Senov (OV)_Lach (1) 

Detailní náhled

cerpanivody_Senov (OV)_Lach (2)

cerpanivody_Senov (OV)_Lach (2) 

Detailní náhled

cisteniodtoku_Michalkovice (OV)_Lach

cisteniodtoku_Michalkovice (OV)_Lach 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem