Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

CBRN experti a instruktoři Institutu ochrany obyvatelstva dohlíželi nad výcvikem ochrany před chemickými látkami „CHEMEX Afrika“ v Alžírsku

Instruktorský tým Institutu ochrany obyvatelstva se aktivně účastnil 2-týdenního cvičení zásahu na mimořádnou chemickou událost „CHEMEX Africa“. Cílem cvičení bylo zvýšit schopnost reakce na chemickou událost v Africe a spojit odborníky jednotlivých afrických regionů. 

Instruktoři, kteří výcvik zajišťovali, byli odborníci z Východoafrického společenství (East African Community, EAC) ve spolupráci s technickým týmem odborníků z Alžírska. Akce byla pořádána Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v rámci afrického programu, celé cvičení sponzoroval dobrovolný fond kanadské vlády. Cvičení se účastnilo 79 osob z 32 afrických států, což již samo o sobě naznačuje, jak velikou událostí cvičení bylo a jaký význam má akce pro chemickou bezpečnost Afriky.

Alzirsko_04.jpg

Čeští odborníci se akce účastnili převážně jako mentoři východoafrického týmuinstruktorů, které Institut vzdělává v Ugandě již od r. 2016. Kompaktní vybraný tým 10 instruktorů z východní Afriky (Burundi /1/, Uganda /2/, Tanzanie /2/, Keňa /5/) pracoval společně poprvé a zvládl svoji roli na výbornou. Celý první týden měl tým na starosti odborné přednášky, strategická cvičení „table-top exercise“ na použití databázových systémů, praktické úkoly jako dekontaminace zasahujících, použití protichemických obleků s nácvikem oblékání a svlékání atd.

Další úlohou českých instruktorů byla role „supervisor“, což znamenalo řešit celkovou koordinaci společných jednání, technické poradenství v jednotlivých činnostech zásahu, opravování nepřesnosti a chyb závěrečného cvičení atd.

Celá akce kombinovala teoretický výcvik, praktické cvičení zásahu na nález chemické látky a závěrečnou ukázku, která spočívala v útoku chemickou látkou na autobusové nádraží, kdy bylo zasaženo 25 osob. Zásah sestával z mnoha postupných činností od odnesení kontaminovaných osob, prvotního průzkumu a následného odběru vzorků. Dále třídění (triage) osob, přednemocniční zdravotnická pomoc, transport raněných vrtulníkem do nemocnice a dekontaminace všech zasahujících.

Alzirsko_07.jpg

Cvičení bylo nejvýznamnější celosvětovou akcí chemické bezpečnosti od r. 2011, Akce se zúčastnili nejvyšší představitelé OPCW, 25 velvyslanců, kdy český tým měl čest setkat se s českým velvyslancem p. Janem Czerným, velvyslankyní Burundi a s dalšími významnými hosty. Důležitým výsledkem celé akce je posílení prestiže České republiky v africkém regionu, což je jednou ze současných priorit české vládní politiky.

Další akcí, navazující na CHEMEX Africa bude výcvikový kurz Východoafrického společenství v Ugandě v prosinci 2023. Předpokládá se, že tento kurz vychová další odborníky regionu. Instruktoři IOO by se měli této akce v Ugandě v roli poradců opět zúčastnit.


Vloženo: 19. 10. 2023 | Aktualizace: 12. 1. 2024 | Email: spisovna.ilb@hzscr.cz

Odkazy do noveho okna

Alzirsko_01

Alzirsko_01 

Detailní náhled

Alzirsko_02

Alzirsko_02 

Detailní náhled

Alzirsko_03

Alzirsko_03 

Detailní náhled

Alzirsko_04

Alzirsko_04 

Detailní náhled

Alzirsko_05

Alzirsko_05 

Detailní náhled

Alzirsko_06

Alzirsko_06 

Detailní náhled

Alzirsko_07

Alzirsko_07 

Detailní náhled

Alzirsko_08

Alzirsko_08 

Detailní náhled

Alzirsko_09

Alzirsko_09 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem