Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XII ČÍSLO 8/2013

V bloku zaměřeném na POŽÁRNÍ OCHRANU analyzujeme zásah při likvidaci následků dubnového výbuchu plynu v pražské Divadelní ulici, seznamujeme se zajištěním požární ochrany mrazírenských a chladírenských skladů a odpovídáme na otázku, zda elektronické cigarety mohou zapříčinit vznik požáru. Hodnocení cvičení složek IZS na hradě Helfštýn, prezentace chemického automobilu s plynotěsnou komorou a popis výcvikového zařízení simulujícího reálné podmínky požáru najdete v části IZS. V bloku OCHRANA OBYVATELSTVA přinášíme další díl seriálu „Ochrana dýchacích cest – historie a současnost“ a informujeme o spolupráci mezi HZS Jihomoravského kraje a Masarykovou univerzitou při výuce předmětu „Ochrana obyvatelstva“. V části KRIZOVÉ ŘÍZENÍ seznamujeme se zkušenostmi HZS Jihomoravského kraje z poskytování metodické pomoci zpracovatelům plánů krizové připravenosti, s projektem intranetu krizového řízení HZS Zlínského kraje a bilancujeme předsednictví Irska a Litvy v Radě EU v oblasti civilní ochrany.  

Dne 29. dubna 2013 v dopoledních hodinách došlo k výbuchu plynu v Divadelní ulici v Praze 1. Poničen byl blok památkově chráněných objektů mezi rohovým domem s kavárnou Slavia a budovou Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK). K odstranění následků mimořádné události byly aktivovány složky IZS včetně jednotek HZS hl. m. Prahy.

Popis objektu

Komplex památkově chráněných objektů mezi Smetanovým nábřežím a ulicí Divadelní tvoří tři budovy. První dům číslo popisné 1012 byl postaven ve stylu klasické neorenesance hrabětem Lažanským, v současné době v objektu sídlí FAMU a v přízemí historicky proslulá kavárna Slavia. Nejvíce poškozen je dům č.p. 334, postavený okolo roku 1841 podle plánů F. Wolfa. Ve třicátých letech minulého století dům koupil J. V. Rott a vybudoval v něm obchody. Dnes v domě sídlí několik firem a galerie Zdeněk Sklenář. Třetí dům s č.p. 995 byl postaven ve 40. letech 19. století podle projektu arch. J. Kaury ml., současnosti v něm sídlí Galerie Hollar a FSV UK. Dalším významně poškozeným domem je bývalá budova České spořitelny z roku 1861 s č.p. 1009, která byla několikrát stavebně upravována. Nejvýznamnější rekonstrukce byla dokončena v roce 1954 při úpravách pro účely Akademie věd České republiky.

Další výbuchem zasažené objekty jsou bytové domy v ulici Krocínova, kolmo přiléhající k ulici Divadelní. Celý postižený komplex se nachází v těsné blízkosti budovy Národního divadla, která naštěstí utrpěla pouze kosmetické vady v podobě rozbitých oken.

Průběh zásahu

Výbuch byl nahlášen 29. dubna 2013 v 09.58 hodin na operační a informační středisko HZS hl. m. Prahy. Na místo události byly vyslány jednotky HZS hl. m. Prahy, které po příjezdu v 10.03 hodin zjistily, že silný výbuch plynu, s pravděpodobným epicentrem v budově č.p. 334 v Divadelní ulici, poškodil celý komplex budov (domy č.p. 1012, 1009, 995). Tlaková vlna prošla ulicí Krocínova a Divadelní, kde došlo k poškození výplní oken a okenních rámů. Největší devastaci vykazoval dům č.p. 334, kde byly na první pohled viditelné zborcené konstrukce - zřícený strop, příčky a klenby v 1. NP, částečné poškození stropu v 2. NP a popraskaná a vychýlená obvodová zeď do ulice Divadelní. Ve vnitřním traktu byly poškozeny pavlače a obvodové zdi. Veškerý stavební materiál a vybavení kanceláří skončilo na podlaze 1. NP, v některých místech vrstva dosahovala výšky dvou metrů.

Evakuace osob z nebezpečného prostoru

V době příjezdu prvních jednotek probíhala samovolná evakuace. Velitel zásahu (VZ) si vyžádal další jednotky PO a zahájil záchranu osob, které se v přilehlých objektech ještě nacházely. Na místě zásahu byl neustále cítit plyn, proto byla vytyčena nebezpečná zóna, kde probíhaly záchranné práce. Na hranici vnější zóny regulovala vstup Policie ČR. Nevpouštěla nepovolané osoby, aby bylo zamezeno zranění padajícími předměty a vyloučeno riziko rabování. VZ svolal v 10.14 hodin pro lepší koordinaci záchranných prací štáb VZ. Osoby nacházející se v poškozených budovách byly evakuovány a na Smetanově nábřeží byly zraněné osoby předávány k ošetření Zdravotnické záchranné službě hl. m. Prahy a vystresovaní lidé do péče psychologa HZS hl. m. Prahy, který zasažené osoby soustředil do autobusu Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Zřízení Štábu HZS hl. m. Prahy

VZ si na místo zásahu vyžádal další síly a prostředky - vyprošťovací kontejner, kontejner nouzového přežití, psovody Městské policie hl. m. Prahy se psy s výcvikem pro sutinové vyhledávání a jednotku Hlavní báňské záchranné stanice Praha. Dále byly povolány pohotovost Pražské plynárenské, a.s. (PPP), pohotovost Pražské energetiky, a.s. (PRE), statik Magistrátu hl. m. Prahy (MHMP) a Český červený kříž. Na místo zásahu se dostavil ředitel HZS hl. m. Prahy plk. Mgr. Jaromír Pešek, jeho náměstci a řídicí důstojník. Byl svolán Štáb HZS hl. m. Prahy a pro lepší koordinaci a rozhodovací proces umístěn do budovy v ulici Krocínova, jen několik metrů od místa zásahu. Do štábu byly přizvány všechny zainteresované složky.

Únik plynu

Na místě zásahu byl nadále největším problémem unikající plyn, jehož přívod se pracovníkům PPP nedařilo uzavřít. Stále byly měřeny hodnoty množství plynu nad hranicí výbušnosti. O to rizikovější byla práce jednotek PO provádějících průzkum v budově č.p. 334, kde bylo podezření na možný výskyt osob pod sutinami. Po příjezdu psovodů bylo zahájeno vyhledávání. Po dvou hodinách od výbuchu byl přívod plynu kompletně uzavřen v celé oblasti a v 11.43 hodin plynové potrubí vypuštěno. Poté bylo možné zahájit bezpečné vyhledávací a odklízecí práce.
Statik MHMP v 11.50 hodin zkontroloval poškozenou budovu, k prohledání obvodové stěny použil AZ 37. VZ doporučil dodržovat režimová opatření při vstupu do budovy a povolal stavební společnost Metrostav, a.s., aby stabilizovala poškozené čelní stěny domu do ulice Divadelní. Po domluvě s Policií ČR byla odtažena všechna zaparkovaná vozidla z ulic Divadelní a Krocínova tak, aby se vytvořil prostor pro nasazení požární techniky k usnadnění práce nasazeným jednotkám PO při vyklízení suti.

Sutinové vyhledávání

Kynolog prohlédl sutiny a VZ rozhodl o jejich postupném rozebírání a neustálém prohledávání psovody se psy. K této činnosti byl na místo zásahu povolán sací bagr, který vysával z postiženého prostoru stavební suť a volné cihly, a také nakladač Bobcat k manipulačním pracím a přesunu hmoty.
Kompletní vyklízecí práce probíhaly v režimových opatřeních, při kterých byla zřízena funkce bezpečnostního ma­nagera hlídajícího vstup zasahujících složek do domu. Dalším úkolem bylo sledování pohybu nestabilních konstrukcí nad zasahujícími jednotkami. S použitím AZ 37 byly strženy podhledy sádrokartonového stropu v 2. NP. Aby byla vyloučena přítomnost osob pod sutinami, pokračovalo vyklízení objektu celou noc a poslední cihla byla odstraněna 30. dubna 2013 v 18.00 hodin. V tu dobu bylo již zcela zřejmé, že se pod sutinami opravdu nikdo nenachází.

Zajištění bezpečnosti jednotek PO

Z poškozeného domu bylo vytěženo asi 100 tun stavební suti. V domě byla na několika dalších místech po dohodě se statikem MHMP provedena stabilizace nebo stržení stavebních konstrukcí, které by vážně ohrožovaly bezpečnost zasahujících. Dalším bezpečnostním prvkem, který chránil zasahující jednotky PO, byl systém elektronického měření pohybu čelní stěny do ulice Divadelní, kde byla na plášť budovy připevněna odrazová zrcátka a prostřednictvím dvou stanic – měřicích geodetických přístrojů, se provádělo soustavné měření a sledování pohybu čelní stěny. Další část aktivní ochrany byla v průběhu zásahu nainstalována do dvora objektu.

Zásah v číslech

Při výbuchu plynu došlo k poškození osmi budov přilehlých k nejvíce poškozenému domu v Divadelní ulici č.p. 334. Evakuováno bylo 230 osob ze všech zasažených objektů, 43 osob ošetřeno Zdravotnickou záchrannou službou hl. m. Prahy a 12 osob předáno do péče psychologa HZS hl. m. Prahy. Zásah na místě mimořádné události trval 47 hodin, v jeho průběhu byl devětkrát svolán Štáb HZS hl. m. Prahy a bylo poskytnuto 75 rozhovorů médiím. Na místě události zasahovalo 195 příslušníků HZS hl. m. Prahy a šest členů jednotek SDH. Na stanice HZS hl. m. Prahy bylo povoláno sedm jednotek SDH jako záloha. Bylo nasazeno 33 kusů požární techniky, z toho jen nakladač Bobcat byl využit 18 hodin. Byl vyžádán vyprošťovací kontejner HZS Středočeského kraje jako záloha na stanici č. 3 v Holešovicích v rámci mezikrajské pomoci.

Specifika zásahu

Pozitiva
dobrá spolupráce složek IZS, koordinace i rozhodovací proces na místě zásahu,
bezproblémová spolupráce s MHMP, odborem krizového managementu na místě zásahu,
nasazení aktivní ochrany zasahujících jednotek PO, zřízení regulovaných vstupů pod dozorem Policie ČR,
nasazení sacího bagru pro vyklízecí práce,
svolání Štábu HZS hl. m. Prahy na místě mimořádné události – těsná spolupráce VZ a štábu,
povolání stavební firmy k provedení stabilizace obvodové zdi do ulice Divadelní.
 

Negativa
špatné komunikační prostředky složek IZS na místě zásahu,
dlouhý časový úsek při uzavírání přívodu plynu.

por. Bc. Jan HAVRDA, HZS hl. m. Prahy, foto prap. Leoš KUČERA

vytisknout  e-mailem