Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XII ČÍSLO 7/2013

V úvodu přinášíme zpravodajství o zásahové činnosti HZS ČR a dalších složek IZS při likvidaci následků červnových ničivých povodní a seznamujeme s novelou zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, která řeší zapojení pojišťoven do financování jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. V bloku POŽÁRNÍ OCHRANA analyzujeme únorový zásah jednotek PO při likvidaci tragických následků výbuchu plynu v bytovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm a zabýváme se také nejčastějšími nedostatky v projektové dokumentaci a praktickém provedení komínů ve stavbách. Spolupráce příslušníků laboratoře Zařízení Tišnov HZS JmK s Pyrotechnickou službou Policie ČR a analýza komunikace na TCTV 112 jsou náplní části časopisu zaměřené na oblast IZS. V bloku OCHRANA OBYVATELSTVA přinášíme první díl seriálu „Ochrana dýchacích cest – historie a současnost“ a informujeme o průběhu mezinárodního kurzu zaměřeného na ochranu proti chemickým zbraním. 

Dne 1. června 2013 došlo v důsledku intenzivních srážek zejména na území Čech k velmi rychlému vzestupu hladin vodních toků. V některých místech povodně dokonce „překonaly“ ničivé záplavy z roku 2002. I tentokrát vodní živel bral, ničil a bohužel i zabíjel. Na záchranných a likvidačních pracích se podílely tisíce profesionálních a dobrovolných hasičů, příslušníků Policie ČR, Armády ČR a dalších složek IZS a nespočet obětavých dobrovolníků.

Povodně v datech a událostech

Sobota 1. června

Třetího stupně povodňové aktivity dosáhly řeky a potoky v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském, Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Ihned po vzniku prvních mimořádných událostí byly nasazeny jednotky PO a další složky IZS. Jen během první „povodňové“ noci bylo řešeno přibližně 450 mimořádných událostí (zejména ve Středočeském a Jihočeském kraji). Na řešení těchto situací bylo nasazeno celkem 630 jednotek PO jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů. Do záchranných akcí byly prostřednictvím ústřední koordinace zapojeny také síly a prostředky Záchranného útvaru HZS ČR, Policie ČR i Armády ČR.

Neděle 2. června

MV-generální ředitelství HZS ČR vyhlásilo v 08.00 hodin ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací, v jejímž rámci soustřeďovalo síly a prostředky z nezasažených krajů a Záchranného útvaru HZS ČR.

Ve 21.00 hodin vyhlásila vláda ČR nouzový stav pro území Jihočeského, Plzeňského, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Ústeckého kraje a hl. m. Prahu. Pro řešení nouzového stavu byl aktivován Ústřední krizový štáb (dále jen „ÚKŠ“) a koordinací řešení krizové situace byl pověřen ministr vnitra. V rámci ÚKŠ byla svolána i Ústřední povodňová komise (dále jen „ÚPK“), které předsedal ministr životního prostředí.

Úterý 4. června

Situace se s nepřestávajícími intenzivními srážkami zhoršovala, hasiči během několika dní evakuovali na území ČR více než 19 tisíc osob (v Ústeckém kraji 10 637 a ve Středočeském kraji 6933).

Pondělí 10. června

V důsledku silných přívalových srážek se na celém území Čech rozvodnily zejména některé menší toky. Jen během tohoto dne hasiči poskytli ve více než 550 případech technickou pomoc. Nejvíce postiženými oblastmi, kromě těch, kde již povodně proběhly, byly Karlovarsko, Nýřansko, Domažlicko, Lounsko, Mělnicko, Mladoboleslavsko, Šluknovský výběžek, Turnovsko a Semilsko.

Středa 12. června

Vláda ČR zrušila nouzový stav pro Liberecký kraj. Vláda ČR dále rozhodla zrušit nouzový stav pro území Ústeckého, Středočeského kraje a Královéhradeckého kraje, a to od 24.00 hodin dne 28. června 2013.

Středa 19. června

Vláda ČR zrušila nouzový stav pro území Jihočeského, Plzeňského kraje a území hl. m. Prahy.

Záchranné povodňové práce

Jednotky PO od začátku povodní zasahovaly u 9611 událostí. Bylo nasazeno přibližně 28 500 profesionálních a dobrovolných hasičů, v souvislosti s povodněmi zasahovalo 9518 jednotek PO (3748 profesionálních a 5770 dobrovolných). Nejčetnější zásahová činnost probíhala v krajích Středočeském, Ústeckém, Jihočeském a hl. m. Praze. Byla zaměřena na monitoring vodních toků, varování obyvatelstva, vyrozumění povodňových orgánů, evakuaci, záchranu osob, zvířat a majetku, zpevňování hrází, čerpání vody a likvidační práce při odstraňování škod. Do oblastí postižených povodní byly postupně povolány povodňové odřady HZS ČR, speciální odřad HZS ČR WASAR z Moravskoslezského kraje určený k záchraně osob z vodní hladiny a střelmistři HZS ČR.

V průběhu povodní bylo evakuováno celkem 26 438 o­sob a 618 osob bylo zachráněno. V přímé souvislosti s povodněmi zemřelo 12 osob, tři osoby byly pohřešovány(Poznámka redakce: ke dni zpracování tohoto článku).

Zapojení dalších složek IZS

V průběhu povodní HZS ČR úzce spolupracoval s ostatními složkami IZS. V souladu s Ústředním poplachovým plánem IZS byly aktivovány a nasazeny síly a prostředky Armády ČR v počtu přibližně 9300 příslušníků a 1560 kusů techniky. Dále byli aktivováni kynologové a pyrotechnici Policie ČR a Vodní záchranná služba ČČK. Při evakuaci byly využity vrtulníky Letecké služby Policie ČR, Armády ČR a nestátního provozovatele DSA.

Poskytování prostředků pro humanitární pomoc a nouzové přežití

K plnění úkolů HZS ČR bylo ve dnech 2. až 26. června z centrálních zásob MV-generálního ředitelství HZS ČR vydáno 115 642 protipovodňových pytlů, 71 plniček pytlů, 1310 lehátek, 88 plovoucích a kalových čerpadel, 3574 vysoušečů a 9898 litrů dezinfekčních prostředků.

Spolupráce HZS ČR s nevládními organizacemi

Do pomoci obyvatelstvu na územích postižených povodní se zapojily a účinnou pomoc poskytly a poskytují organizace Český červený kříž, Diakonie ČCE, Charita ČR, Člověk v tísni a ADRA. Hlavními formami jejich činnosti je distribuce materiálu humanitární pomoci postiženým domácnostem, pomoc dobrovolníků při úklidových pracích a organizování veřejných finančních a materiálních sbírek na pomoc obětem povodní.

Zahraniční pomoc

V období od 7. do 16. června 2013 bylo do záchranných prací zapojeno 15 záchranářů ze Slovenské republiky a Polska s velkoobjemovými čerpadly.

Zpracováno redakcí podle podkladů odboru operačního řízení MV-generálního ředitelství HZS ČR, Generálního štábu Armády ČR a Policejního prezidia ČR, foto archiv redakce
 

vytisknout  e-mailem