Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XI ČÍSLO 5/2012

V bloku POŽÁRNÍ OCHRANA analyzujeme zásah na úmyslně založený požár obytného domu v Praze, přinášíme závěry 15. ročníku konference Červený kohout a seznamujeme s novými trendy v oblasti aktivní požární ochrany skladových prostor. V bloku IZS představujeme pracoviště Kriminalistického ústavu Praha, jehož služeb využívají hasiči zejména při zjišťování příčin vzniku požárů a informujeme o průběhu pracovní porady zástupců složek IZS. V části OCHRANA OBYVATELSTVA se zabýváme problematikou plnění úkolů ochrany obyvatelstva jednotkami SDH obcí a představujeme také vzdělávací program Výchova k bezpečí – ochrana osob za mimořádných okolností. Problematika stanovení limitů akutní toxicity nebezpečných látek a závěry z jednání představitelů civilní ochrany zemí Visegrádské čtyřky jsou hlavní náplní části věnované KRIZOVÉMU ŘÍZENÍ. V časopisu dále najdete např. informaci o konferenci Internet ve státní správě a samosprávě 2012 nebo reportáž z předání Zlatých záchranářských křížů za rok 2011.  

Dne 22. února 2012 došlo k požáru v obytném domě v Bendlově ulici v Praze-Čakovicích. Při jeho likvidaci zasahovalo celkem 37 příslušníků HZS hl. m. Prahy. Pět dospělých osob muselo být evakuováno, tři osoby byly zraněny, zachráněno bylo 22 dospělých osob, pět dětí a jeden pes. Vzniklá škoda byla vyčíslena na 1,5 milionu korun.

Popis objektu

Pětipatrový bytový panelový dům, sloužící výhradně k bydlení, byl postaven v roce 1980. V každém patře domu se nachází 15 bytových jednotek o různé výměře. Objekt je rozdělen požárně dělící konstrukcí na pět částí, není průchozí v jednotlivých patrech a má pět samostatných vchodů. V každé části objektu je pouze nechráněná úniková cesta po schodišti. Každé patro je vybaveno požárním hydrantem s hadicí. V objektu jsou veškeré inženýrské sítě (plyn, voda, elektrická energie). K přední části bytového domu vede příjezdová komunikace, která zároveň slouží k parkování osobních vozidel obyvatel domu. Po stranách a v zadní části objektu dům obklopuje travnatá plocha se vzrostlými stromy. Objekt není zateplen, pouze má „plastová“ okna.
Byt zasažený požárem je třípokojový o výměře 65 m2. Kuchyňský kout je spojený s obývací místností a umakartovým jádrem, v němž se nachází koupelna a WC. K bytu patří dva dětské pokoje, v zadním dětském pokoji je vstup na balkon.

Průběh zásahu

Průběh zásahu
Požár bytu byl nahlášen dne 22. února 2012 v 01.57 hodin na linku 112 uživatelkou bytu. Na místo zásahu byly vyslány dvě jednotky HZS hl. m. Prahy ze stanice 10 Satalice s CAS 15, CAS 32, AZ 30 a stanice 3 Holešovice s CAS 24, CAS 15, CAS 30 a AZ 30. Dostavila se také jednotka stanice 2 Petřiny s PPLA, řídicí důstojník směny a příslušníci oddělení zjišťování příčin vzniku požárů ze stanice 1 Sokolská. Současně s jednotkami PO byly vyrozuměny i další základní složky IZS - Policie ČR a ZZS hl. m. Prahy.

Jako první se na místo zásahu dostavili příslušníci Policie ČR z Pohotovostní motorizované jednotky Praha, kteří se snažili provést prvotní hasební zásah z hydrantového systému hadicí D 25. Z důvodu velkého sálavého tepla byl však zásah neúspěšný. Podařilo se jim evakuovat a zachránit osoby z bytů, které se nacházely v patře pod požárem.

Po příjezdu jednotek PO bylo zjištěno, že jde o požár bytové jednotky 3+kk ve 3. NP ve třetí fázi hoření. Požárem byly zasaženy dvě místnosti a kuchyňský kout s umakartovým jádrem. Veškeré přívody energie byly v celém objektu vypnuty. Celý objekt byl silně zakouřen. Velitel zásahu (VZ) dostal informace, že se v zasaženém bytě mají nacházet čtyři osoby, které jsou na balkoně v zadní části objektu. Na pokyn VZ byl nasazen útočný proud C 52 do bytu v 3. NP a zároveň tlaková voda s použitím AZ 30. Současně s nasazením útočných proudů byla zahájena záchrana ohrožených osob v bytech nad požárem i v zasaženém bytě s vyváděcími maskami a přetlakovou ventilací. Požárem a zplodinami hoření ohrožené osoby se nacházely na balkonech v zadní části objektu, kde nebylo možné použít automobilový žebřík. Zásah probíhal ve spolupráci s Policií ČR. Hasiči vyváděli a vynášeli ohrožené osoby ze zakouřeného prostředí na odvětranou část schodiště, kde je předávali příslušníkům Policie ČR. Od nich je přebírali k ošetření členové ZZS hl. m. Prahy, kteří se dostavili se dvěma sanitními vozidly a speciálním vozidlem s větším počtem kyslíkových přístrojů. Tři osoby, které se nadýchaly zplodin hoření, musely být převezeny do nemocnice.

V 02.33 hodin, kdy byl požár lokalizován, byly všechny osoby z objektu již v bezpečí.

Na místo zásahu byl přistaven autobus MHD pro postižené obyvatele a vyrozuměn úřad Městské části Praha-Čakovice, aby bylo poskytnuto obyvatelům poškozeného domu náhradní ubytování.

Termokamerou byl proveden průzkum, který neodhalil žádná skrytá ohniska. V bytě provedla společnost Pražská plynárenská, a.s., rovněž měření koncentrace plynu, a to s negativním výsledkem.

Z důvodů podezření na úmyslné zapálení bytu povolal VZ na místo zásahu příslušníky odboru kriminalistické techniky a expertiz Policie ČR (OKTE) se speciálně vycvičeným psem pro vyhledávání zplodin hořlavých kapalin. Po likvidaci požáru, úplném odvětrání a zadokumentování místa zásahu příslušníky oddělení zjišťování příčin vzniku požárů HZS hl. m. Prahy a OKTE, byl umožněn vstup obyvatelům za doprovodu příslušníků HZS hl. m. Prahy do svých bytů.

Místo zásahu bylo v 04.43 hodin předáno Policii ČR a městské policii, aby zajistila ostrahu objektu.

Příčina vzniku požáru

Požár byl založen úmyslně vylitím hořlavé kapaliny před a na dveře a následným zapálením. Policie ČR po několika dnech zadržela pachatele. K založení požáru se přiznal a vyjádřil se, že netušil, co svým jednáním způsobí.

Specifikace zásahu

Pozitiva
nikdo nebyl těžce zraněn ani usmrcen,
rychlým zásahem jednotek PO nedošlo k rozšíření požáru do dalších bytových jednotek,
dostatečné síly a prostředky,
dobrá spolupráce složek IZS,
rychlá záchrana ohrožených osob.

Negativa
automobily zaparkované na příjezdové komunikaci,
nedostatečný počet vyváděcích masek,
nemožnost přistavit požární techniku ze zadní části objektu,
vysoká rychlost šíření požáru.

Závěr

Požáry založené zapálením hořlavé kapalné látky jsou nebezpečné svou rychlostí šíření a intenzitou. V tomto případě byl požár založen přes vstupní dveře, a tím byl znemožněn únik osob z bytu.

npor. Mgr. Pavel HOŠEK, nprap. Radek RYBÁK, foto prap. Jan KOSTÍK, HZS hl. m. Prahy
 

vytisknout  e-mailem