Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK XI ČÍSLO 12/2012

Kouzlu Vánoc je již tradičně přizpůsoben rozbor zásahové činnosti jednotek PO sestavený z tzv. kuriózních zásahů. Upozorňujeme na možná rizika provozu krbů na biopaliva a seznamujeme s poznatky a zkušenostmi ostravských hasičů ze zajišťování požární bezpečnosti festivalu Colours of Ostrava. V bloku IZS otiskujeme rozsáhlý materiál o zapojení HZS ČR do řešení problematiky výskytu otrav metylalkoholem v České republice a informaci o průběhu cvičení USAR týmů Ostrava 2012. V bloku OCHRANA OBYVATELSTVA analyzujeme cvičení složek IZS a orgánů KŘ Humanitární pomoc 2012 a přinášíme zkušenosti příslušníků HZS Jihomoravského kraje z organizování PVČ pro sluchově postižené děti. V bloku KRIZOVÉ ŘÍZENÍ uveřejňujeme nové poznatky z průběhu zdravotnických záchranných prací po havárii JE ve Fukušimě, seznamujeme se závěry 8. ročníku Pražské bezpečnostní konference a také workshopu pořádaného Univerzitou obrany v Brně, který byl zaměřen na zefektivnění systému vzdělávání bezpečnostního managementu.  

Houkání sirény požárního automobilu nemusí vždy souviset se závažnou mimořádnou událostí. Ačkoliv většina zásahů profesionálních i dobrovolných jednotek požární ochrany vyžaduje po zasahujících hasičích velkou míru odolnosti proti stresu, naprosté soustředění, odborné znalosti a náročnou fyzickou práci, vyskytují se i takové, které mají šťastný konec, ve tvářích hasičů vyvolají úsměv a natrvalo se zapíšou do kroniky tzv. kuriózních zásahů. O ty nebyla nouze ani v letošním roce.

„Obecná škola“ v Chodově

Scénu jak vystřiženou přímo z oblíbeného filmu Obecná škola si zahráli v praxi hasiči v Chodově na Sokolovsku. První únorový víkend, kdy venkovní teploty spadly na minus patnáct stupňů Celsia, se čtrnáctiletý školák rozhodl vyzkoušet, co se stane, když jazykem olízne namrzlý kovový sloupek dopravní značky. Stalo se přesně to, co ve filmu. Chlapec zůstal jazykem ke značce přilepený. Přivolaní hasiči začali sloupek značky zahřívat teplou vodou, připravili si také horkovzdušnou pistoli. Po zahřátí kovového sloupku chlapce opatrně odtrhli a předali k ošetření zdravotnické záchranné službě. V tu chvíli hasiči netušili, že je podobné případy budou pronásledovat celý víkend. Hned v sobotu dopoledne odtrhávali v Pomezí u Chebu přimrzlou packu malé kočky ke kovové tyči, v neděli navečer pak hasiči v Kraslicích vyjížděli k dalšímu případu přimrzlého jazyka. Tentokrát si tento pokus vyzkoušeli dva školáci na zábradlí. Jeden se nakonec odtrhl sám, druhému pomohli hasiči po zahřátí kovového zábradlí. Všichni nechtění herci slavné scény vyvázli naštěstí bez vážnějších zranění.

Parkovat se dá všude

Ostravští profesionální hasiči se pomalu ale jistě stávají odborníky na vyprošťování nezvykle zaparkovaných automobilů. Loni v září skončila Škoda Felicia na boku v podchodu v Ostravě-Výškovicích doslova jako ježek v kleci, ve středu 29. února 2012 stejný typ osobního automobilu v úzkém sjezdu do sklepa obytného domu v Ostravě-Hrabůvce.
Felicie ležela, stejně jako před půl rokem, na pravém boku, a to mezi vnější zdí sklepa a betonovou zdí, zpevňující sjezd pod silnicí. Hasiči ji vyprostili za použití speciální techniky.
Ani tentokrát nebyla na místě řidiče nalezena krev. Ten se na místě nehody pohyboval, ale podle zasahujících hasičů nepříliš jistě. Zraněním to nebylo…

Hlava v ledu

V úterý 14. února vyjela jednotka PO z jindřichohradecké stanice k záchraně člověka, který podle ohlašovatele na tísňovou linku zamrznul v rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci a nad ledem byla vidět jen hlava. Na místě hasiči společně s příslušníky Policie ČR zjistili, že nejde o člověka, ale o figurínu, kterou následně z ledu vysekali.

Nepoučitelný

Dne 13. března 2012 v odpoledních hodinách byla jednotka hasičů ze stanice Jihlava vyslána do ulice Březinova. Patnáctiletý chlapec si zde chtěl „něco pěkného“ najít v kontejneru na elektroodpad. Dovnitř se dostal snadno, pomoci ven už mu museli hasiči. Kontejner byl nadzvednut jeřábem a chlapec za pomoci hasičů poté vylezl spodními dvířky ven. Celá záchranná akce trvala třicet minut. Na místě chlapce prohlédli zdravotníci a konstatovali, že neutrpěl žádná závažná poranění. Kdo by se však domníval, že tento nepříjemný zážitek chlapci stačil, ten se mýlil. Dne 1. dubna 2012 ho hasiči vyprošťovali znovu, tentokrát z kontejneru na elektroodpad v ulici U Břízek.

Kuřata „na černo“

Do objektu prodejny Billa v Českých Budějovicích vyjela 9. května 2012 k ohlášenému požáru místní profesionální jednotka hasičů. Na místě se však ukázalo, že zaměstnanci obchodu pouze spálili kuřata na grilu. Jednotka zasahovat nemusela.

Maraton s teletem

Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Vysokého Mýta byly dne 16. května 2012 přivolány do Týnišťka, kde své majitelce uteklo tele. Zvíře všechny skutečně prohnalo asi sedmikilometrovou trasou, přičemž je zavedlo do lesa a pak i na silnici I. třídy, kde zasahující hasiče ohrožoval volně pobíhající pes bojového plemene. Po několika nezdařených pokusech bylo tele zahnáno do rohu plotu v obci Rzy, kde bylo odchyceno, svázáno a v pořádku předáno majitelce.

„Špaček“ na třešni

O tom, že se za deště nevyplácí mlsat třešně přímo ze stromu, se 4. června 2012 přesvědčil jedenáctiletý Jakub z Ostravy. V Ostravě-Zábřehu jej museli zachránit z koruny mohutné třešně profesionální hasiči.
Pohybově nadaný školák bez větších problémů vylezl až do výšky osmi metrů, ale mokrý strom se pak začal účinně bránit – Kuba tak najednou nemohl ani nahoru, ani dolů. Hasiče přivolala jeho třídní učitelka, kterou na spolužáka na třešni upozornil kamarád. Hasiči ze stanice v Ostravě-Hrabůvce postavili pod větev, na níž chlapec visel, nastavovací žebřík a jistili jej lezeckým lanem. Během několika minut byl Kuba v bezpečí na pevné, byť také mokré zemi.

Litinový opasek

Další z neobvyklých případů museli řešit 14. června 2012 večer profesionální hasiči z Orlové. Pomáhali zhruba čtyřicetiletému hubenému muži od těžkého nákladu – místo koženého opasku si nedobrovolně navlékl litinový, přesněji kanálovou vpusť, zhruba deset centimetrů silnou.
Muži spadl do kanálu mobilní telefon. Ten sice vytáhl, ale s ním nahoru putoval i kus kanálu jako velmi těžká obruč, s níž nešlo bez újmy na zdraví hnout. Na tísňovou linku hasičů zavolali jeho kamarádi. Hasiči se pokusili litinovou skruž sundat u obnaženého kanálu, ale bez úspěchu. Proto postiženého muže převezli i se skruží do nemocnice v Orlové, kde zdravotníci pomazali muže vazelinou  pro lepší skluz kanálu. Dolů to i přes nově uzpůsobenou „hladkou“ cestu nešlo. Pak ale hasiči vyzkoušeli jinou variantu – cestu vrchem přes hlavu - a povedlo se! Bez rozřezání kanálu.

Slunečník pro koně

Táborská profesionální jednotka zasahovala 5. července 2012 v obci Bítov, kde jedním proudem ochlazovala koně. Kůň, jenž pravděpodobně utrpěl infarkt, byl přehřátý, pouze ležel a bylo nutné snížit jeho tělesnou teplotu. Po ochlazení hasiči pomohli se stavbou provizorního zastínění koně.

Západ slunce

Profesionální jednotka ze stanice Jindřichův Hradec vyjela 10. července 2012 se dvěma vozidly CAS do obce Horní Pěna, kde byl ohlášen požár stodoly. Operační a informační středisko svolalo zároveň jednotku místních dobrovolných hasičů. Během jízdy k zásahu byla informace o požáru operačním a informačním střediskem ověřována, ale nakonec se zjistilo, že se jedná o planý poplach, kdy si oznamovatel spletl požár se zapadajícím sluncem.

Čáp tentokrát v komíně

Dne 2. srpna 2012 byla vyslána jednotka ze stanice Karviná k záchraně čápa z komína. Na místě bylo zjištěno, že čáp zůstal uvězněn v patě samostatně stojícího komína, který je dnes již nefunkční. Komín je přibližně 30 metrů vysoký a má dva průduchy, každý o průměru asi 80 cm. Jedním z těchto průduchů čáp propadl až na dno komína, kde zůstal uvězněn. Po zvážení situace bylo rozhodnuto, že nejsnazším a pro čápa nejméně stresujícím způsobem jeho záchrany je vyproštění za použití lezecké techniky.
Úkolu se ujali členové lezecké skupiny, kteří nejdříve vystoupali na komín a zde zajistili místo zásahu. Poté se jeden z nich spustil do komína, kde nejdříve lepicí páskou zajistil zobák čápa, aby jeho ani sebe nezranil. Poté byl pták umístěn do batohu, na laně vytažen ven z komína a následně i s batohem spuštěn na zem. Pták nedoznal vážnější újmy na zdraví, pokud pomineme to, že jeho jindy pěkně bílé peří bylo černé od sazí.

„Zasekl se“ v baru

Milevská profesionální jednotka PO byla 14. srpna 2012 povolána do baru na Husově náměstí v Milevsku k vyproštění muže. Na místě hasiči zjistili, že dotyčný je zaklíněný mezi pevně ukotvenými barovými židlemi a vystříhali jej z neobvyklého vězení.

Kočka leze dírou, kocour oknem

Hasiči dostali dne 21. srpna 2012 krátce před 18. hodinou neobvyklou žádost z Opavy-Kateřinek. V plastovém okně bytového domu, pootevřeném jen na větrání, se ve velkém horku - s hlavou uvnitř, krkem skřípnutým ve „větračce“ a zbytkem těla venku na okenním parapetu - trápil v nepřirozené poloze statný kocour. Jeho nepochopitelný čin mohl způsobit buď stesk po páníčcích, nebo jen prostá kočičí zvědavost. Na místo tedy vyjela jednotka PO z Opavy. Na místě hasiči vyjeli v koši automobilového žebříku nahoru, kocoura bez problémů vysvobodili a viditelně vyčerpaného a dehydrovaného předali sousedům.

Račte nahoru

Dne 22. srpna 2012 byla vyžádána pomoc hasičů při záchraně jezevce, který uvíznul v přibližně dva metry hluboké jímce, poblíž letiště v areálu zemědělského družstva u obce Bánov. Na místo události byla vyslána jednotka PO z Uherského Brodu spolu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů obce Bánov. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že jezevec zapadnul do betonové jímky o rozměru asi 4 x 4 m s výškou hladiny okolo 70 cm a sedí na kusu betonu nad úrovní hladiny.  Na první pohled jevil známky vyčerpání. Po spuštění žebříku do jímky se sám snažil vylézt, ale z kluzkých a hladkých příček žebříku spadl zpět do jímky. Následně zkusili hasiči spustit do jímky lano se smyčkou. Tento pokus však také k vytažení zvířete nevedl. Nakonec hasiči použili znovu žebřík, do kterého propletli hadici, a to tak, aby jezevec nepropadl a mohl se na žebříku zachytit. Snad i to, že byl hasiči slušně požádán, aby se ještě jednou pokusil, vedlo k tomu, že opravdu po žebříku sám z jímky vylezl.

Ani tam, ani zpátky

Dne 24. srpna 2012 ráno byli hasiči ze stanice Uherský Brod požádáni Policií ČR o asistenci při vyproštění osoby uvízlé u provozovny občerstvení. Po příjezdu na místo zásahu hasiči zjistili, že v úzké mezeře mezi dvěma zdmi přímo u objektu občerstvení, do kterého se chtěl pravděpodobně dostat, je zaklíněný mladý muž. Protože nebylo samozřejmě možné provést demolici stavebních konstrukcí nebo použít vyprošťovací prostředky a zařízení, musela nastoupit síla a obratnost. Muže se následně podařilo z mezery vytáhnout, aniž by došlo k jeho poranění. Poté byl předán do rukou přítomných policistů a jednotka se vrátila na svou stanici.

Velká hlavička

Na tísňovou linku hasičů volala 3. října 2012 zoufalá matka z Karviné-Ráje. Nemohla pomoci svému dvouletému chlapci, který uvízl hlavou v otvoru pod opěradlem houpacího křesílka. Do jejího bytu okamžitě vyjela jednotka PO z karvinské stanice. Pro maminku neřešitelný problém hasiči vyřešili okamžitě a bezbolestně – přestřihli kovové madlo křesílka a vysvobozeného chlapečka předali do matčina náručí. Zdravotní stav chlapečka zkontrolovala ještě zdravotnická záchranná služba.

Dobrá hospodyně i přes plot skočí

Dne 4. října 2012 vyjeli brněnští hasiči do městské části Královo Pole k záchraně ženy, která podle ohlášení visela na plotě. Pětapadesátiletá žena lezla přes více než dva metry vysoký plot oddělující dvůr domu od trafostanice dopravního podniku, protože tam chtěla vysvobodit uvízlého holuba. Zachránkyně ale sama uvízla na vrcholu plotu, kde se nejprve o kovové hroty zranila na noze a pak se za jeden trn zachytila za kalhoty a zůstala bezmocně viset hlavou dolů. K vysílené ženě visící na opačné straně plotu u uzamčené trafostanice hasiči pronikli za použití nastavovacích žebříků. Ženu uvolnili z plotu, postavili zpátky na nohy a po žebříku dostali zpátky do dvora domu. Tam jí poskytli předlékařskou pomoc a předali do péče zdravotníků.

Studená koupel

Dne 17. října 2012 nevěřili hasiči, kteří na Vyškovsku zasahovali u nehody osobního auta, vlastním očím. Řidička auta, které sjelo do rybníka, policistům a záchranářům vysvětlila, že za jízdy kolem rybníka v Rostěnicích-Zvonovicích jí do cesty vběhl divočák. Když ve snaze zabránit srážce strhla volant, sjela nejdříve do příkopu a poté do rybníka. Z auta, které se zastavilo 25 metrů od břehu potopené až po střechu, čtyřiasedmdesátiletá (!) řidička duchapřítomně vylezla a v šatech doplavala ke břehu. Z události seniorka vyvázla zcela bez zranění a jedinou újmou bylo prochladnutí ve studené vodě a v mokrém oblečení. K vytažení „utopeného“ automobilu musel velitel zásahu přivolat policejní potápěče. Ti vozidlo uvázali na lano a hasiči ho pak jeřábem dostali zpátky na břeh a na silnici.

Zpracováno redakcí podle podkladů tiskových mluvčích HZS krajů
 

vytisknout  e-mailem