Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Časopis 112 ROČNÍK VII ČÍSLO 9/2008

V TOMTO ČÍSLE: ROZBOR zásahu složek IZS při tragické železniční nehodě ve Studénce. Vracíme se k výkladu nové VYHLÁŠKY o technických podmínkách požární ochrany staveb, objasňujeme problematiku zřizování OHLAŠOVEN POŽÁRU v obcích. Informujeme o PROJEKTECH, které bude Česká republika řešit v oblasti civilní ochrany v rámci předsednictví v Radě Evropské unie. Připomínáme čtyřicet let vysokoškolského STUDIA požární ochrany a bezpečnosti na VŠB – Technické univerzitě Ostrava. SEZNAMUJEME s problémy Vodní záchranné služby ČČK. Součástí časopisu je i vložená PŘÍLOHA obsahující metodiku pro přípravu členů krizových štábů krajů a obcí.  

Požár lepenky na střeše pekáren v Kladně byl na tísňovou linku krajského operačního a informačního střediska HZS Středočeského kraje ohlášen 28. května 2008 v 15.21 hodin. Na místo bylo povoláno celkem 10 jednotek PO. Celková škoda převýšila 20 milionů korun.

Popis objektu

Požár střechyPožár střechy
Provozovna pekárny je situována v komplexu objektů bývalého masokombinátu v Kladně. Objekt je vystavěn do tvaru písmene L, z čehož jedno křídlo (delší) je ve směru jih - sever a v jižní části je k tomuto křídlu napojeno druhé (v západním směru). Požárem zasažená část střechy je v severní části delšího křídla objektu. Konstrukčním systémem objektu je samonosný systém železobetonového skeletu. Objekt je halového typu, nosná konstrukce je železobetonová, prefabrikovaná, tvořená sloupy, podélnými průvlaky, příčnými ztužidly a střešními kazetovými panely. Zavětrovací stěny jsou zděné z cihel příčně děrovaných typu CDm na vápennocementovou maltu. Obvodový plášť je železobetonový, prefabrikovaný. Zastřešení objektu je tvořeno železobetonovými kazetovými panely. V jedné lodi severovýchodní části výrobní haly je střešní konstrukce zvýšena o přibližně tři metry a je tvořena dřevěnými příhradovými vazníky usazenými na železobetonový systém podélných průvlaků. Šikmé podhledy zastřešení, stejně jako svislé interiérové bednění, jsou zhotoveny ze sendvičových panelů typu Kingspan. Střešní krytina je tvořena asfaltovým souvrstvím uloženým na tuhou stropní konstrukci a vyvýšená část je zastřešena hliníkovým profilovaným plechem, skládaným ze střešních šablon. Svislá bednění jsou z exteriérové strany tvořena dřevěným palubkovým obkladem. Okna v objektu jsou dřevěná a plastová s hořlavými rámy. Vjezdová vrata a vchodové dveře jsou z lamel z ocelového plechu, zateplená. Podlaha je nehořlavá (betonová mazanina).

Požár střechyPožár střechy
V objektu je v současné době více uživatelů, provozujících jednotlivé činnosti. V prostoru požárem zasažené střechy je objekt využíván firmou zabývající se výrobou mraženého pečiva. Popisovaný prostor je jednopodlažní, halového typu, ve kterém jsou instalovány výrobní linky mraženého pečiva, mrazící boxy, sklady obalových materiálů a pomocné provozy. Jednotlivé části provozů jsou rozděleny do požárních úseků dle platného kodexu norem požární bezpečnosti staveb. Chladicím médiem pro mrazicí boxy je čpavek (NH4), který je shromážděn v zásobníku, a ten je společně se strojovnou čpavkového hospodářství situován na severním okraji střechy. Sousední přilehlá část objektu je třípodlažní, přičemž okenní otvory v 2. nadzemním podlaží jsou v úrovni střechy požárem zasažené části objektu a okenní otvory 3. nadzemního podlaží jsou nad úrovní popisované střechy. Uvnitř výrobní haly, v prostoru pod požárem zasaženou částí střechy, byla v době vzniku požáru asi 14 dní ve zkušebním provozu nová výrobní linka, kterou v době vzniku požáru obsluhovali tři zaměstnanci. Objekt je napojen na rozvod zemního plynu, elektřiny a vody.

Průběh zásahu

Zasahující jednotka Zasahující jednotka
Po ohlášení události na tísňovou linku byla na místo požáru v souladu s I. stupněm požárního poplachového plánu vyslána jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Kladno s požární technikou CAS 24, CAS 32 a AZ 30. Již při přiblížení se k areálu byl zaznamenán hustý černý kouř. Po dojezdu k zasažené budově podali zaměstnanci podniku informaci o evakuaci zaměstnanců z celého objektu před příjezdem jednotky PO, o vypnutí elektrické energie a uzavření přívodu plynu do provozu. Jednotka PO ustavila AZ 30 a současně rozvinula dopravní vedení s rozdělovačem a jedním útočným proudem C 52 pomocí vysunovacího žebříku na střechu z CAS 24. Průzkumem vedeným souběžně s rozvinováním útoku bylo zjištěno hoření nástavby ploché střechy o rozměrech přibližně 60 m x 6 m, které zasahovalo přilehlou vícepodlažní budovu cukrárny. Po zhodnocení situace, sil a prostředků na místě zásahu vyhlásil velitel zásahu (VZ) šest minut po příjezdu cestou KOPIS II. stupeň požárního poplachu a žádal o vyslání dalších jednotek PO.

Ihned po ustavení vysunovacího žebříku zahájila jednotka z CAS 32 průzkum vnitřku budovy otevřenými postranními vraty od nájezdové rampy do prostoru nové výrobní linky nacházející se přímo pod zasaženou nástavbou. Do tohoto prostoru směřovalo další dopravní vedení se dvěma útočnými proudy C 52. Z důvodu nedostatku hasební vody vydal VZ rozkaz k využití pěnidla formou smáčedla, přičemž sklopnou proudnicí z AZ 30 se podařilo rozhodujícím způsobem zabránit rozšíření požáru na přilehlou budovu ve směru větru. Přibližně v 15.43 hodin byly obě CAS, které zasahovaly jako první, bez hasiva, vnitřní nástěnný hydrantový systém, který se nacházel u výrobní linky, nebyl zavodněn, na což reagoval VZ upozorněním styčného pracovníka, jenž dokázal hydrantový systém zavodnit, ovšem s nízkým průtokem.

Pracovníci obsluhy čpavkového hospodářství upozornili VZ na přítomnost strojovny s obsahem několika tun nebezpečné látky v sousedství zasaženého provozu a nutnost chladit kondenzátory čpavku, které se nacházely na střeše objektu v blízkosti místa požáru. V 15.46 hodin přijela první posilová jednotka SDH Unhošť s CAS 32 a CAS 25, zajistila dodávku hasiva a po zprovoznění vnitřního hydrantu přemístila jeden proud C 52 z prostor výrobní linky na střechu, kde v dýchacích přístrojích tímto proudem ochlazovala kondenzátory čpavkového hospodářství. Na místo požáru přijel PPLA ze stanice Kladno. Když byla z CAS 32 a CAS 25 JSDH Unhošť vyčerpána hasební voda, byla požární technika odeslána k doplnění a k provádění kyvadlové dopravy k nadzemnímu hydrantu do Americké ulice v Kladně. Než k události přijely další jednotky PO s požární technikou, a to ze stanice Kladno s CAS 30 v 16.07 hodin a JSDH Braškov s CAS 32 v 16.08 hodin, vznikl na místě události částečný nedostatek vody, a to po dobu přibližně pěti až osmi minut. Tohoto času bylo využito k vytvoření předávacího stanoviště pro CAS na prostranství před budovou z důvodu manipulace s vozidly, přeskupení sil a po průzkumu nasazení dalších dvou proudů C 52 na závětrnou stranu objektu, kde nebylo dosud vhodné pro vyšší vývin kouře bezpečně zasahovat. AZ 30 byl přemístěn do prostor nákladových vrat a osádka utvořila vedení po sadě s útočným proudem C 52 na čelní straně. K události dále dojely v 16.18 hodin a v 16.25 hodin CAS 32 ze stanice Kladno a CAS 32 ze stanice Slaný, JSDH Hostivice s CAS 32 a z plnicího stanoviště se vrátily unhošťské CAS. Osádky zaujaly místa na proudech, kde dostatek cisteren již umožňoval nepřetržitou dodávku hasební látky na plochu požáru. Další jednotky PO, které se dostavily později, byly ponechány na místě jako záloha a osádky nasazeny na pomocné práce.

Lokalizace požáru

V 17.16 hodin, po dokončení průběžného průzkumu, se událost dostala do fáze lokalizace. Nadále probíhalo dohašování jednotlivých ložisek hoření, částečné rozebírání konstrukce pomocí motorové rozbrušovací pily, které bylo komplikováno prohořením nosné dřevěné konstrukce a možností zřícení celé plechové nástavby na výrobní linku, na což bylo upozorněno vedení společnosti. Jednotky PO byly postupně stahovány a odesílány na základny. Z důvodu celkové kontroly místa požáru povolal VZ jednotku ze stanice Beroun s termokamerou, která zjistila na některých místech mírně zvýšenou teplotu, což bylo řešeno zchlazením pomocí proudu C 52. Objekt byl znovu za přítomnosti zástupce společnosti prověřen termokamerou a v 19.45 hodin bylo místo zásahu předáno řediteli firmy. Na místě požáru VZ ponechal CAS 24 s příkazem provést přibližně za hodinu kontrolu a posléze se vrátit na základnu.
Celková spotřeba hasební látky při zásahu: 92 600 l vody, 400 l syntetického pěnidla Sthamex.

Příčina vzniku požáru

V době vzniku požáru byly na střeše objektu prováděny práce související s opravou havarijního stavu střechy. Šetřením bylo zjištěno, že v inkriminovanou dobu před vznikem požáru bylo na střeše objektu prováděno natavování modifikovaných pásů na stávající hydroizolační vrstvu střechy za pomoci PB-hořáku. Tato pracovní činnost začala 28. května 2008 v 06.00 hodin tím, že na opravovanou střechu pracovníci nanosili hydroizolační lepenku, přenosné hasicí přístroje a propan-butanovou 10 kg tlakovou nádobu s hadicí a hořákem pro natavování pásů. Natavování pásů prováděli až do 15.20 hodin, kdy zpozorovali šedivý kouř, vycházející z prostoru již natavených hydroizolačních pásů. Ihned po zpozorování začali s prvotním hasebním zásahem pomocí připravených přenosných hasicích přístrojů. V průběhu prvotního hasebního zásahu jeden z pracovníků přinášel na místo požáru další hasicí přístroje a událost ohlásil vedoucímu provozu. Po asi pěti minutách, v době, kdy pracovníci zjistili, že hasební zásah je neúčinný a požár se vlivem silného větru rychle rozšiřuje, ohlásili vzniklý požár na tísňovou linku.

Na základě ohledání místa požáru, stop šíření požáru a svědeckých výpovědí, bylo stanoveno požární ohnisko vzniku požáru, shodné se svědeckým ohniskem vzniku požáru. Toto bylo situováno v prostoru nové přístavby vyvýšeného světlíku v místě kontaktu přístavby s původní železobetonovou střechou objektu. V tomto místě byl zpozorován požár a nalezeny tepelně degradované materiály a stopy šíření požáru, typické pro ohnisko vzniku požáru. Toto ohnisko bylo následně označeno jako kriminalistické ohnisko vzniku požáru. Podrobným ohledáním místa ohniska vzniku požáru nebyly v prostoru kriminalistického ohniska nalezeny žádné iniciátory technického charakteru, rozvody elektrické energie apod., které by mohly způsobit požár. Žádný z pracovníků není kuřákem. Na střeše se v inkriminovaný den nepohybovaly žádné jiné osoby. Shrnutím a vyhodnocením všech shromážděných materiálů, dostupných informací a zjištěných faktů byla stanovena a následně prověřena jediná možná verze vzniku požáru, a to vznícení hořlavé střešní konstrukce vlivem působení otevřeného plamene při natavování modifikovaných pásů.

Následky požáru

Následky požáruNásledky požáru
Přímá škoda činí 20 314 000 Kč, přičemž 20 milionů Kč činilo poškození střechy objektu a poškození výrobní linky, 314 000 Kč bylo vyčísleno jako znehodnocení surovin pro výrobu a poškození oken v sousední cukrářské dílně. Uchráněné hodnoty činily 5 000 000 Kč.
Při požáru došlo k lehkému zranění jedné osoby - pracovník se při provádění prvotního hasebního zásahu nadýchal prášku z přenosného hasicího přístroje a byl odvezen z místa události zdravotnickou záchrannou službou k ošetření.

Specifika zásahu

Negativa:
  • stavební konstrukce složené z hliníkového plechu, izolační pěny, nosných dřevěných vazníků a krycích plechů neumožňovaly efektivní dodávku hasební látky,
  • vlivem větru došlo k rychlému šíření požáru,
  • nezavodněný vnitřní hydrantový systém,
  • v těsném sousedství se nacházel kondenzátor čpavku,
  • pod hořící konstrukcí vedlo plynové potrubí.

Pozitiva:

  • evakuace a uzavření přívodů energií před příjezdem jednotky PO,
  • dobrá komunikace a spolupráce se zástupci společnosti.


mjr. Libor POSPÍŠIL, por. Bc. Jiří BEREC,
HZS Středočeského kraje,
foto archiv HZS Středočeského kraje

 

vytisknout  e-mailem