Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno ožije požárním sportem

25. 8. 2016 (Nicole Zaoralová) – Ve dnech 26. – 28. srpna 2016 se bude v Brně konat 45. Mistrovství České republiky v požárním sportu družstev Hasičského záchranného sboru České republiky a 63. Mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu. Obě akce se konají pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška a primátora statutárního města Brna Petra Vokřála.  

mcr v ps brno2016.pngJedním ze zakladatelů požárního sportu v České republice byl v 70. letech 20. století tehdejší náčelník Hlavní správy požární ochrany Ing. Pavel Stoklásek. Cílem provozování požárního sportu dobrovolných i profesionálních hasičů bylo a stále je zvyšování jejich fyzické zdatnosti potřebné při zásahu v místě mimořádné události.

Požární sport má čtyři základní disciplíny. Při běhu na 100 metrů s překážkami je nutné kromě překonání 2 m vysoké překážky též přeběhnutí kladiny a správné napojení požárních hadic.  Druhá disciplína – výstup do 4. podlaží cvičné věže se provádí pomocí hákového žebříku. Ve třetí disciplíně, štafetě 4 x 100 m s překážkami, soutěží čtyřčlenná družstva, z nichž první člen musí se žebříkem překonat tzv. domeček, druhý zdolat překážku, třetí napojit požární hadice a čtvrtý uhasit hořící tekutinu v nádrži.  Poslední disciplínou, která se nejvíce podobá úkonům při zásahu, je požární útok. Této disciplíny se účastní sedmičlenná družstva, jejichž úkolem je nastartovat motorovou stříkačku, dopravit vodu z nádrže hadicemi a nastříkat stanovené množství vody do terčů. (Přesná podoba disciplín se může mírně lišit dle jednotlivých soutěžních kategorií.)

V kategorii profesionálních hasičů se mezi sebou utká 14 týmů, které budou reprezentovat hasičské záchranné sbory jednotlivých krajů. Následující tři dny ukáží, zda HZS Moravskoslezského kraje obhájí svůj titul Mistra ČR v požárním sportu družstev z roku 2015 v Trutnově nebo štěstí bude stát při družstvu HZS Plzeňského kraje, které skončilo loni druhé.

V pátek 26. srpna v centru Brna zahájí Mistrovství ČR v požárním sportu soutěžící výstupem na cvičnou věž. Prozatím nejlepším českým výsledkem ve výstupu do 4. podlaží je čas 13,25 s Kamila Bezruče z HZS Moravskoslezského kraje (Mistrovství ČR v požárním sportu v Trutnově 2015).  Soutěžit ve výstupu na věž budou též dorostenci, ženy a muži ze sborů dobrovolných hasičů.  

Na víkend se mistrovství přesune na stadion Vysokého učení technického v Brně. V sobotu se zde bude konat běh na 100 m s překážkami a štafeta 4 x 100 m. Národní rekord v běhu na 100 m s překážkami s časem 15,09 s drží Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje (Mistrovství světa v Petrohradě 2015). Ve štafetě na 4 x 100 m vede prozatím družstvo z HZS Moravskoslezského kraje ve složení David Dopirák, Tomáš Drobisz, Pavel Krpec a Jakub Arvai s časem 53,36 s (Mistrovství ČR v požárním sportu v Trutnově 2015).

V neděli bude mistrovství pokračovat divácky nejzajímavější disciplínou -  požárním útokem. Zde národní rekord patří družstvu z HZS Moravskoslezského kraje s časem 20,83 s (úspěch byl dosažen v krajském kole soutěže v požárním sportu v Přerově 2013). Slavnostní vyhlášení výsledků a zakončení mistrovství je plánováno po 15 hodině.  

Mistrovství České republiky v požárním sportu patří mezi nejdůležitější sportovní akce všech hasičů. O medaile se zde utká téměř 700 sportovců z řad dobrovolných i profesionálních hasičů. Pořadatelé očekávají též velký zájem se strany fanoušků.

Více informací k mistrovství: http://www.mrps2016.cz/
Další informace o požárním sportu: http://www.hzscr.cz/info-servis-sport.aspx

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem