Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno – 4.4.2016 - noční výcvik nováčků

4. 4. 2016 absolvovalo svůj závěrečný noční výcvik 23 nováčků z kurzu 3 NOV v Brně. Postupně na ně čekala tři stanoviště. 

 

Na prvním si museli poradit se záchranou zraněné osoby z výšky. Pracovník na střeše budovy zakopl a zlomil si ruku. Cvičící se vystrojili z lezeckého balíčku, museli se dostat ke zraněnému, poskytnout mu předlékařskou pomoc a bezpečně ho spustit v záchranné smyčce typu B. Na zemi pak proběhlo zajištění tepelného komfortu a předání zraněného do péče ZZS.

 

O kousek dál čekal na nováčky obtížný úkol v podobě požáru rodinného domu po výbuchu plynu. Po příjezdu jednotky na místo spatřili v okně ve 2. NP osobu volající o pomoc. Velitel vydal hasičům rozkaz k její záchraně pomocí nastavovacího žebříku. Zároveň vstoupili další hasiči vyzbrojení dýchací technikou do budovy hlavním vchodem. Zatímco jedna skupina bojovala s plameny plně rozvinutého požáru, aby zabránila jeho dalšímu šíření, zjistila skupina u nastavovacího žebříku, že dle informací od zachráněné osoby se v budově nachází další tři spolubydlící. Jejich záchranu ztěžoval silně zakouřený prostor. Postupně však byly všechny osoby vyneseny z budovy. Po příjezdu další jednotky byl nasazen k likvidaci požáru proud po přistaveném automobilovém žebříku.

Posledním stanovištěm byla už tradičně autonehoda, tentokrát dvou osobních automobilů a motorkáře. Situaci zasahujícím komplikoval cizojazyčně mluvící zraněný. Po průzkumu byl v jednom z osobních automobilů nalezen kojenec se zástavou dechu a oběhu, proto museli naši nováčci prokázat kromě nabytých vědomostí z oblasti vyprošťování osob z havarovaných vozidel i znalost KPR.

Doufáme, že se výcvik líbil, a že budou naši nováčci schopní zúročit nabyté znalosti a dovednosti v praxi!

Další fotografie z nočního výcviku zde.


kpt. Bc. Zuzana Kupková, DiS.

vytisknout  e-mailem