Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno - 17. 4. 2019 - Návštěva z MENDELU na ŠVZ

V roce 2018 vyšel v červencovém čísle časopisu Lesnická práce velmi zajímavý článek pod názvem „Kde se vzala motorová pila,“ pojednávající o historii motorových řetězových pil, napříč jejich značkami a výrobci. 

Brno_27.4.2019_prof. Simanov obrazek 1.jpgV závěru tohoto článku pak autor článku představil prototyp motorové řetězové pily ČZ Favorit 065, jejíž vývoj probíhal v Českých závodech motocyklových Strakonice v letech 1981 – 1985 s předpokladem zahájení sériové výroby v roce 1988. Pila měla obsah motoru 61,5 cm3,  výkon 3 kW a hmotnost 8,7 kg. Z dosud nezjištěných důvodů však k sériové výrobě nedošlo.
Vzhledem k velmi zajímavému obsahu uvedeného článku jsme oslovili jeho autora, emeritního profesora brněnské Mendelovy univerzity prof. Ing. Vladimíra Simanova, CSc. a pozvali ho k návštěvě Školního a výcvikového zařízení HZS v Brně. Po několikanásobné elektronické korespondenci jsme mohli ve středu 17. dubna 2019 tohoto vzácného hosta v prostorách ŠVZ uvítat. Hned v úvodu setkání se profesor Simanov zajímal zejména o to, jako dlouho trvá kurz pro obsluhu motorových pil u jednotek požární ochrany. Nad časovou dotací 64 hodin vyslovil zejména s ohledem na specifické podmínky hasičů velký obdiv. Po bohaté výměně zkušeností a zážitků z této oblasti vyplynul jednoznačný společný závěr, že tak jako v celé řadě jiných lidských činností a oborů, platí i zde fakt, že ne každý člověk má k obsluze motorové řetězové a rozbrušovací pily potřebné předpoklady.
Se zájmem si profesor Simanov prohlédl „pilařskou učebnu“ a učební pomůcky. Nechyběla samozřejmě ani ukázka skladu pil, kde hosta zaujaly některé typy motorových pil.
Nad šálkem kávy se potom prof. Simanov rozhovořil o přípravách vydání jeho nové knihy o historii motorových pil, která vyjde v nakladatelství Národního zemědělského muzea v Praze. Přislíbil, že nás bude o jejím vydání informovat.


kpt. Bc. Zdeněk Ondráček

Odkazy do noveho okna

Brno_27.4.2019_prof. Simanov obrazek 2

Brno_27.4.2019_prof. Simanov obrazek 2 

Detailní náhled

Brno_27.4.2019_MP Favorit obrazek 3

Brno_27.4.2019_MP Favorit obrazek 3 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem