Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno – 16.3.2017 - cesta do německého THW

Spolková škola Spolkové organizace technické pomoci (THW), středisko v německém Neuhausenu v těsné blízkosti Stuttgartu se v týdnu od 20. do 24. února 2017 stalo působištěm lektorů Školního a výcvikového zařízení HZS ČR. 

Cílem této zahraniční služební cesty byl společný výcvik obsluh motorových řetězových pil a výměna zkušeností v používání motorových pil při záchranářské činnosti a mimořádných událostech.

Ze střediska ŠVZ HZS ČR Frýdek-Místek se této zahraniční služební cesty zúčastnili kpt. Mgr. Jaroslav Mikoláš DiS, kpt. Bc. Pavel Rusina, DiS, nprap. Matěj Vysoudil a jako tlumočnice kpt. Mgr. Hana Bártková. Z brněnského střediska ŠVZ HZS ČR se zúčastnili kpt. Ing. Pavel Šamánek – vedoucí delegace, por. Ing. Petr Mrnuštík, nprap. Josef Filip a kpt. Bc. Zdeněk Ondráček. Pracoviště ve Zbirohu zastupoval nprap. Stanislav Hošek. Cestou se k této skupině přidala jako tlumočnice pplk. Mgr. Eva Cápová z generálního ředitelství HZS ČR.

Po příjezdu proběhlo seznámení s organizací a se Spolkovou školou THW. Organizace a činnost THW je založená na dobrovolných členech a tomuto principu dobrovolnictví odpovídá i vybavení a systém vzdělávání ve Spolkové škole THW, jež nabízí krátké intenzivní kurzy, na které se musí účastníci uvolňovat ze zaměstnání. Formou odměny pro tyto dobrovolníky THW jsou i prostředí a služby, které škola účastníkům výcviku nabízí. Je to ubytování v komfortních jednolůžkových pokojích, prostorná jídelna s možností vzít si teplé i studené nápoje, kavárna, posilovna, kulečník nebo sauna. Vše je zařízeno tak, tak aby se zde účastníci školení a různých kurzů cítili co nejlépe.

Pobyt naší skupiny pilařů probíhal i přes nepřízeň počasí ve znamení praktického výcviku, jehož náplní byly různé způsoby kácení stromů se zaměřením na bezpečnost práce, která je na rozdíl od běžné těžby, kde převažuje měřítko kvantity, v záchranářské činnosti prvořadá. Stejně tak je tomu i v našich podmínkách. Obtížnost témat výcviku se stupňovala, po vzájemném seznámení se s metodikou kácení na obou stranách, byla činnost doplněna o používání přenosného navijáku při odstraňování zavěšených nebo popadaných stromů a jedno celé odpoledne bylo věnováno též využití záchranářské pily STIHL MS 460 RHD a řezání betonu speciální motorovou pilou, osazenou řetězem s diamantovými polštářky, chlazeným vodou. Této části výcviku se účastnil i vývojový inženýr firmy STIHL, kterého zajímaly kladné, i záporné zkušenosti uživatelů motorových pil značky STIHL.

Ve čtvrtek byla na programu exkurze ve dvou závodech firmy STIHL, doplněná praktickými ukázkami použití jejich výrobků a prohlídkou muzea, které krásným způsobem seznamuje návštěvníky s historickým vývojem této rodinné firmy. Zajímavým zjištěním zde byla skutečnost, že zakladatel firmy, pan Andreas Stihl, vyrobil i několik kusů traktorů pro lesní hospodářství. Na doporučení svých spolupracovníků však vzhledem k nasycenosti trhu těmito výrobky, od této strategie ustoupil. Významnou dominantou muzea je zde i  jednomužná motorová řetězová pila STIHL Contra, z konce padesátých let. S touto pilou posléze nastala skutečná motorizace v lesním hospodářství a její konstrukce se stala průlomovou pro další vývoj v tomto oboru.

Po návratu do školy proběhlo oficiální slavnostní ukončení výcviku, kterého se vedle hostitelů zúčastnili i náměstek generálního ředitele HZS ČR plk. Mgr. Josef Slavík a ředitel Školního a výcvikového zařízení HZS ČR plk. Ing. Ladislav Geleta.

V pátek ráno pak následovalo krátké vyhodnocení výcviku a celého pobytu, poděkování a rozloučení s hostiteli. Všichni účastníci odjížděli s novými zajímavými poznatky a odvezli si mimo nové učební pomůcky v podobě zvětšeniny pilového řetězu a hoblovacích zubů i množství dojmů a především poznatků, které určitě uplatní v kurzech a výcvikové činnosti.

Další fotografie zde.


kpt. Bc. Zdeněk Ondráček, pplk.. Mgr. Eva Cápová

vytisknout  e-mailem