Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno – 13.3.2018 – výcvik plnění závěsného vaku (bambivaku) vodou

Školní a výcvikové zařízení HZS ČR, středisko Brno, organizovalo v souladu s platnými osnovami kurzů výcvik hasičů v leteckém hašení pomocí závěsného vaku. 

Výše uvedený výcvik proběhl v rámci spolupráce základních složek IZS, konkrétně s využitím vrtulníku Bell 412 Letecké služby Policie ČR.
Zaměstnání metodicky vedli službu konající letečtí záchranáři a zúčastnili se jej posluchači kurzů Nástupní odborný výcvik, Taktické řízení a Strojníci.  

V první části výcviku byli posluchači seznámeni s  možnostmi využití Letecké služby Policie ČR, výzbrojí na palubě vrtulníku, bezpečnostními pravidly při plnění závěsného vaku a souvisejícími nebezpečími, zásadami pro přibližování se k vrtulníku, zásadami pro navádění na místo shozu, spojením, návěštími používanými pro navádění vrtulníku …  

Následoval praktický výcvik, pro který byli posluchači rozděleni do družstev. Vždy čtyři hasiči nováčci, dva strojníci a jeden velitel družstva, který korigoval činnost družstva při plnění. Na pokyn leteckého záchranáře družstvo zaujalo pozici u plnících proudnic a po nalétnutí vrtulníku následně naplnění bambivaku pod vrtulníkem vodou. Takto bylo postupně provedeno 21 naplnění a shozů.

Video zde.


kpt. Ing. Tomáš Blumajer

vytisknout  e-mailem