HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bouřky a silný vítr znovu zasáhly Královéhradecký kraj, hasiči odstraňovali popadané stromy

Jednotky požární ochrany Královéhradeckého kraje zasahovaly ve čtvrtek 5. července zhruba u 130 událostí v souvislosti s bouřkami a silným větrem. Vítr vyvracel stromy, které spadly na silnice, železniční tratě nebo elektrická vedení.  

Poryvy větru poškodily i několik střech domů. V některých případech stromy spadly na osobní vozidla, po pádu stromu na vozidlo u Hradce Králové byla jedna osoba zraněna.
 
Hradec Králové
Profesionální a dobrovolní hasiči z Hradecka zasahovali téměř u 70 událostí. Ve většině případů se jednalo o odstraňování stromů, např. v Nepasicích, Žantově, hradeckých městských částí Malšovice, Svinary, Stěžery v Chotělicích, Smiřicích, Roudnici, Černožicích, v Hradci Králové v ulicích Jánošíkova, Kladská, Štefánikova, Brněnská, Myslivečkova a dalších částech města. Na silnici z Hradce Králové do Jaroměře spadl strom na osobní vozidlo. Jedna osoba byla zraněna a ošetřena záchrannou službou.
V Ladově ulici v Hradci Králové zase silný vítr poškodil střechu domu. Vítr poškodil i část střech v ulicích V Lipkách a Velká v Hradci Králové a také v Ostrově. Hasiči také odstraňovali strom z trolejí v ulici Severní v Hradci Králové, ze železniční trati v Ohnišťanech a z drátů vysokého napětí v Hradci Králové – Ruseku.
 
 
Územní odbor Rychnov nad Kněžnou
Dne 5. července od 19:53 hodin do pátku 6. července 01:27 hodin zasahovali rychnovští hasiči celkem u dvanácti událostí spojených se silným větrem a bouřkami. Jednalo se převážně o likvidaci popadaných stromů, větví na vozovky, dráty elektrického vedení a kolejiště, zajištění uvolněné markýzy proti pádu, v jednom případě se jednalo o planý poplach.
 
Postižené obce:
 
Týniště nad Orlicí – Petrovičky, Týniště nad Orlicí, Javornice, Opočno – Čánka, Kvasiny, Rychnov nad Kněžnou – Lokot, Lipovka, Lukavice, Deštné v Orlických horách.
 
 
19:53
Petrovičky, místní komunikace - strom vyvrácený silným větrem nad vozovkou
20:23
Týniště nad Orlicí, železniční trať č.020 - strom spadlý do kolejiště, ohrožující železniční dopravu
20:50
Javornice - stromy spadlé na vozovku a do drátů elektrického vedení
20:51
Čánka silnice č.298 - větve spadané na vozovku
20:55
Javornice - spadlý strom a větve na vozovku
21:02
Kvasiny směr Lukavice, silnice č. 31815 - spadlý strom na vozovce
21:04
Lokot, silnice č. 3211 - strom na vozovce
21:07
Deštné v Orlických horách, čp.221 - zajištění padající markýzy
21:13
Lokot, silnice č. 3211 - větve na vozovce
21:53
Lipovka směr Poustka - stromy na vozovce
23:45
Lukavice - nahlášené skutečnosti se nezakládaly na pravdě - PP
1:27
Deštné v Orlických horách, u hotelu Praha - požár koncovky na přechodu z napětí 35 000 Volt do kabelového vedení
 
 
Celkem se událostí účastnilo deset jednotek požární ochrany.
 
PS Rychnov nad Kněžnou
PS Dobruška
JSDH Týniště nad Orlicí
SŽDC Česká Třebová
JSDH Javornice
JSDH Solnice
JSDH Deštné v Orlických horách
JSDH Rychnov nad Kněžnou – PD Lipovka
JSDH Lukavice
JSDH Slatina nad Zdobnicí
 
 
Územní odbor Náchod
Hasiči na Náchodsku zasahovali u více jak deseti událostí. Odstraňovali stromy, ale také sloupy a dráty elektrického vedení, které spadly na silnice. U Rychnovek hasiči odklízeli strom, který spadl na železniční trať. Dále odklízeli stromy ve Velichovkách, Jaroměři, Lachově, Hořičkách, Náchodě nebo Rožnově.
 
Územní odbor Trutnov
Na Trutnovsku silný vítr také vyvracel stromy, které zablokovaly silnice v Třebihošti, Dolní Olešnici, Dvoře Králové nad Labem, Vlčicích, Radvanicích, Žacléři, Hervítkovicích, Dubenci, Horním Maršově, Černém Dole, Trutnově, Špindlerově Mlýně a na jiných místech v okrese. U Kuksu spadl strom na železniční trať, v Chotěvicích zase hasiči odstraňovali vyvrácený sloup elektrického vedení. Hasiči vyjeli během včerejšího večera více jak dvacetkrát.
 
Územní odbor Jičín
Hasiči na Jičínsku zasahovali během silné bouře u patnácti případů. Odstraňovali zlomené větve, které spadly na elektrické vedení v Miličevsi, stromy z vozovky v Jičíně, Zboží, Roškopově, Lázní Bělohrad, Nové Pace, Oboře, Železnici, Jinolicích, Kněžnici, Podůlší nebo Vitiněvsi.
 

vytisknout  e-mailem