HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bleskový zásah při požáru skládky u Stašova

Informaci o požáru skládky komunálního odpadu v katastru obce Stašov na Berounsku přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje v pátek 10. února ve 20.28 hodin. 

K události byli vysláni profesionální hasiči ze stanic Beroun a Hořovice a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Bavoryně, Hostomice, Kotopeky, Lhotka u Lochovic, Lochovice, Zdice a Žebrák. Celkem tak měl velitel zásahu k dispozici deset cisternových automobilových stříkaček a také speciální kombinovaný hasicí kontejner. Vzhledem k počtu jednotek byl hned zpočátku vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Průzkumem bylo zjištěno, že požár, který byl vidět ze širokého okolí, se na skládce rozšířil na plochu asi 10x10 metrů. Na zdolání plamenů nasadili hasiči v dýchací technice několik vodních C proudů, kterými požár dostali v 21.09 hodin pod kontrolu. Krátce po lokalizaci začal velitel zásahu s redukcí jednotek a zanedlouho nechal snížit poplachový stupeň.

Po dohašení menších ohnisek a závěrečné kontrole byla ve 21.59 hodin ohlášena operačnímu středisku likvidace, po které se zbylé jednotky začaly postupně vracet na základny. Před odjezdem posledních hasičů bylo místo zásahu předáno noční ostraze.

Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, škoda nevznikla. Díky včasnému zásahu a nasazení potřebného počtu sil a prostředků se podařilo zabránit rozšíření plamenů, a tak byl požár skutečně bleskově zlikvidován. Mnozí ze zasahujících hasičů však stále mají v paměti rozsáhlý požár stašovské skládky, se kterým v září 2016 bojovali na rozloze 50x100 metrů téměř dva týdny.    

Po dobu zásahu byla hořovická stanice zálohována dobrovolnou jednotkou obce Komárov, která byla v pohotovosti na své zbrojnici pro případ dalšího výjezdu v hasebním obvodu.

Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Požár skládky u obce Stašov na Berounsku

001-Požár skládky u obce Stašov na Berou... 

Detailní náhled

002-Požár skládky u obce Stašov na Berounsku

002-Požár skládky u obce Stašov na Berou... 

Detailní náhled

003-Požár skládky u obce Stašov na Berounsku

003-Požár skládky u obce Stašov na Berou... 

Detailní náhled

004-Požár skládky u obce Stašov na Berounsku

004-Požár skládky u obce Stašov na Berou... 

Detailní náhled

005-Požár skládky u obce Stašov na Berounsku

005-Požár skládky u obce Stašov na Berou... 

Detailní náhled

006-Požár skládky u obce Stašov na Berounsku

006-Požár skládky u obce Stašov na Berou... 

Detailní náhled

007-Požár skládky u obce Stašov na Berounsku

007-Požár skládky u obce Stašov na Berou... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem