HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bleskové záplavy zaměstnaly hasiče na Královéhradecku

Aktualizováno dne 29.5.  

   V sobotu 28.5. kolem čtvrté hodiny odpoledne zasáhly Královéhradecko silné a ničivé deště. Nejhorší situace nastala v blízkosti Třebechovic pod Orebem, kde přeháňky způsobily záplavy většího rozsahu v obcích Výrava, Librantice, Jílovice, Jeníkovice a na dalších místech.

    Dramatické chvíle nastaly v Jílovicích, kde se na místním sportovním hřišti konala Víkendová soutěž dětí a mládeže v požárním sportu. V odpoledních sobotních hodinách se zde nacházely více než čtyři stovky dětí, které byly nastalými záplavami přímo ohroženy. Na místo neprodleně vyrazily jednotky profesionálních hasičů z Dobrušky, Rychnova nad Kněžnou, Hradce Králové a další místní jednotky sboru dobrovolných hasičů. Po příjezdu na místo hasiči neprodleně zahájili evakuaci dětí ze hřiště a mnoho z nich doslova v náručí přenášeli do připravených aut a autobusu. Tato vozidla zajišťovala transport dětí do základní školy v Českém Meziříčí, kde byly děti v bezpečí a kde si je později vyzvedávali jejich rodiče. Při záchranné akci naštěstí nebyl nikdo zraněn. Voda v Jílovicích zaplavila desítky domů, zhruba ve dvaceti z nich voda zatopila nejenom sklepy, ale také obytné prostory.

   Také ve Výravě voda zalila větší část obce a ještě kolem osmé hodiny večer se v jejím centru nacházela obří laguna. Tři místní silniční mosty byly zcela zaplaveny a Policie České republiky je byla nucena dočasně uzavřít. Kolem deseti osob bylo evakuováno ze svých obydlí, profesionální hasiči z Jaroměře zde zasahovali také s pomocí motorového člunu. Dvěma místním obyvatelům bylo nutné zajistit náhradní ubytování a přespání v budově místní bývalé školy. Hasiči v obci regulovali průtok vodního toku a odstraňovali naplaveniny v blízkosti mostů. Ani zde naštěstí nedošlo ke zranění žádného z obyvatel ani zasahujících hasičů

   Voda se vylila také v obcích Librantice a Jeníkovice a na dalších místech.  V současné době (sobota večer) se vyčkává, až hladina vody více opadne. V nejbližších hodinách a dnech hasiči začnou intenzívně odčerpávat vodu ze zatopených objektů a začnou se vyčíslovat vzniklé škody. 

Aktualizace - 29.5.:

   V neděli 29.5. zasahovaly v obcích Výrava a Jílovice desítky profesionálních a především dobrovolných hasičů. Hladina vody v nočních hodinách opadla a tak mohli hasiči od rána naplno zahájit čerpání kontaminované vody ze sklepů rodinných domů, odstraňovat naplaveniny a čistit pozemní komunikace. Plně byl obnoven také provoz vodovodní a elektrické sítě.

   V Jílovicích hasiči asistovali při likvidaci a úklidu zbytků dětského tábora na místním sportovním hřišti, ve Výravě se čistily zanesené mosty a ve spolupráci se statikem byly opět zprovozněny. Evakuovaní lidé se navrátili do svých domovů a začali domácnosti vyklízet. Ještě před polednem přivezli hasiči několik desítek vysoušečů, které distribuovali dle potřeby do jednotlivých domácností. Další materiální pomoc přislíbily neziskové organizace ADRA a Diakonie ČCE. Na místo záplav byl povolán také hasičský psycholog.

   V odpoledních hodinách hasiči postupně na místě ukončovali svojí činnost a vraceli se na základny.

  Fotografie a krátké video ze zásahu hasičů ve Výravě dne 28.5. naleznete níže.

Text: mjr. Mgr. Ondřej Sezima (HZS Královéhradeckého kraje)
Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Odkazy do noveho okna

Záplavy-28.5.-2

Záplavy-28.5.-2 

Detailní náhled

Záplavy-28.5.-1

Záplavy-28.5.-1 

Detailní náhled

Záplavy-28.5.-3

Záplavy-28.5.-3 

Detailní náhled

Záplavy-28.5.-4

Záplavy-28.5.-4 

Detailní náhled

Záplavy-28.5.-5

Záplavy-28.5.-5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem