Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

BILANCOVÁNÍ VÁNOČNÍCH SVÁTKŮ Z POHLEDU HASIČŮ

27. 12. 2022 (PJ) – Vánoce, Boží hod a „na Štěpána“. Jak hasiči strávili tři dny nejkrásnějších svátků roku? Výjezdů měli sice méně, než v průměrný den, ale víc, než jsou o Vánocích zvyklí. 

Během Vánoc a Vánočních svátků hasiči vyjeli celkem k 904 událostem. Celkově se na jejich likvidaci podílelo 841 jednotek HZS ČR a 432 jednotek sborů dobrovolných hasičů.
Tab 1.PNG
Statistická data neúprosně hovoří proti letošním Vánocům. Z pohledu vánoční statistiky přinesly hasičům v tomto roce nejvíc zásahů za posledních pět let, výrazně vzrostly oproti minulým rokům technické zásahy. Tradičně byl na zásahy „nejbohatší“ Štědrý den. Následující sváteční dny byly o poznání klidnější.


 

POŽÁRY

Celkem od 24. do 26. prosince hasiči zasahovali u 124 požárů. Nejvíc hořelo na Štědrý den (45 požárů – 36%). Při požárech se zranilo 7 osob. Škody, které požáry napáchaly během svátků, výrazně převyšují statistiku let minulých, předběžně dosáhly téměř na 45 milionů korun.
Tab 2.PNG
Největší škodu za cca 25 milionů způsobil požár zemědělské haly v obci Klášterec na Vimpersku. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu, na zdolávání požáru se podílelo celkem 8 jednotek. V době příjezdu hasičů hořela celá hala o půdorysu cca 50 x 10 metrů v plném rozsahu, včetně zemědělských strojů a uskladněného sena. Příčina vzniku požáru je v šetření.

V Jedlové na Svitavsku deset jednotek likvidovalo požár traktoru v zemědělském objektu. Oheň poničil dva stroje a prostor stájí. Hasiči vyvedli z hořící budovy na 200 kusů jalovic a telat. Škoda způsobená požárem je předběžně stanovena na 2,5 milionu korun.

V Mariánských Lázních devět jednotek likvidovalo požár obchodního centra. I v tomto případě byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Oheň zasáhl několik prodejen, sklad se zbožím, plášť budovy i střechu. Kouř byl tak silný, že byl cítit po celém městě. Zásah byl náročný i na množství použité dýchací techniky. Škoda způsobená požárem byla předběžně stanovena na 1 milion korun. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření.

V Kralupech nad Vltavou vyhořel byt v ubytovně. Objekt muselo opustit 88 osob cizí národnosti. Příčina i výše škod je v šetření.

Vánoční stromečky a dárky hořely během letošních svátků dva. V Karlových Varech a v Praze. Zatímco v KV je příčina zatím neznámá, pražský požár má na svědomí nedbalost při používání prskavky.

Pět hasičských jednotek likvidovalo požár rodinného domu ve Zvoli, vznikla škoda za 300 tisíc korun. Uchráněny byly hodnoty za 7 milionů, příčinou vzniku požáru byla technická závada.

Hasiči ze stanice HZS Raspenava společně s místními dobrovolnými hasiči zlikvidovali v Novém Městě pod Smrkem hořící strom. Zajímavostí je způsob zjištění požáru - ohlašovatel ho zpozoroval dalekohledem.

Na Boží hod hořelo více odpadu, a to jak v popelnicích a kontejnerech, tak i v popelářském voze. Škody jsou minimální.


 

DOPRAVNÍ NEHODY

Celkem hasiči zasahovali u 118 nehod. I v případě nehod byl nejnáročnější Štědrý den (49 dopravních nehod – 40%). Podle záznamů HZS u těchto nehod došlo ke zraněná více než 70 osob. (Vzhledem k tomu, že HZS má informace o zraněných pouze v době jejich zásahu, toto číslo se může od skutečného počtu zraněných lišit.)
Tab 3.PNG
Na Vysočině u obce Kralice nad Oslavou havarovaly 3 OA a NA. Nehoda se obešla bez zranění, ale hasiči museli ze silnice odstranit asi 400 litrů uniklé nafty. Silnice I/23 byla uzavřena více než 2 hodiny.

V Břeclavi zasahovala jednotka u dopravní nehody osobního vozidla a dvou chodců. Na Břeclavsku pak mezi Podivínem a Rakvicemi se při nehodě dvou osobních aut zranili další dva lidé.

Ve Stáji na Vysočině zasahovaly dvě hasičské jednotky u dopravní nehody dvou osobních automobilů. Jednu ze zraněných osob museli hasiči vyprostit.

Na silnici I/52 u obce Popovice se střetla tři osobní vozidla, tři lidé skončili v péči zdravotníků.

Pět osob bylo zraněno při dopravní nehodě dvou osobních vozidel v ulici Olomoucká v Brně.

Hasiči odstraňovali následky srážky dvou osobních vozidel na silnici I/37 u Trutnova. Účastníci nehody skončili v péči ZZS.

U Metylovic na Severu Moravy pro zraněnou osobu přiletěl vrtulník LZS.

Celkem 6 zraněných osob odvezla ZZS od nehody dvou osobních aut u Horních Věstonic, jednu z nich museli ze zdemolovaného auta vyprostit. U Kovalovic na Brněnsku pak v nemocnici skončila další zraněná osoba.

Na Chebsku zemřela osoba po srážce s vlakem. Hasiči evakuovali z vlaku na nedaleké nádraží 88 cestujících. Trať byla po dobu zásahu uzavřena.


 

TECHNICKÉ POMOCI

Celkem hasiči řešili 557 technických zásahů (úniky nebezpečných látek / technických havárií), což je za výrazně nejvíc oproti minulým rokům. Nejvíce technických zásahů řešili hasiči na Štědrý den – 43%.
Tab 4.PNG
Mezi technickými pomoci vyniká stabilizace střechy v Brně-Chrlicích, která se propadla pravděpodobně pod tíhou tajícího sněhu. Jednalo se o střechu, pod kterou byly zaparkované obytné vozy. Po dohodě se statikem ji hasiči stabilizovali a zabránili tak její destrukci.

Mráz a tající sníh rovněž poškodil střechu budovy ubytovny v Karlových Varech. Hasiči provizorně zakryli střechu celého objektu, pro což byla potřeba velkého množství krycích plachet a dalšího materiálu na jejich upevnění.

Sníh ze střechy odklízeli i hasiči například v Moravské Třebové. Tady tající sníh silně promáčel stropy bytu.



ZAJÍMAVÉ ZÁSAHY

Ve Veselí nad Moravou hasiči zachránili z motoru osobního auta zaklíněnou kočku.

Jedna jednotka PO zasahovala v objektu diskotéky Hotelu Týnec, kde byl použit pravděpodobně slzný plyn ve spreji.  Před příjezdem jednotky byla provedena evakuace 190 osob. Zraněny byly 3 osoby, které byly předány zdravotnické záchranné službě.

vytisknout  e-mailem