HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečné pálení čarodějnic

Blíží se poslední dubnový den, se kterým je již tradičně v našich zemích spojeno pálení čarodějnic. Hojně rozšířený lidový svátek pro hasiče však často znamená zvýšený počet požárů. Aby Vaše pálení proběhlo bez následků, dbejte následujících rad: 

  • Zvolte vhodné místo ohniště. Ohniště by mělo být vzdáleno minimálně 50 metrů od lesa a 100 metrů od stohů. Pamatujte na dostatečnou vzdálenost od keřů a stromů a také od obytných a hospodářských budov, neboť odlétající jiskry mohou zapálit střechu. Ohniště bezpečně izolujte od hořlavých látek, například kameny nebo pískem.
  • Velikost ohniště volte tak, abyste jej dokázali zvládnout. Hranice ze dřeva musí být stabilní. Jinak hrozí její zhroucení, které může způsobit popálení a samozřejmě rozšíření požáru o okolí.
  •  Při rozdělávání ohně si nepomáhejte hořlavými kapalinami (benzínem, naftou, lihem). Použití těchto látek je velice riskantní. Může dojít až k explozivnímu hoření, které se snadno vymkne kontrole. Popáleniny způsobené ohněm patří k těm nejzávažnějším. Taktéž do ohně nikdy neházejte neznámé materiály, zejména plechovky se zbytky barev, chemikálie, uzavřené nádoby, spreje, apod. Nebezpečným zlozvykem je také spalování pneumatik. Pálení "nepřírodních" materiálů je zákonem přísně zakázáno!
  • Při pálení čarodějnic trvale sledujte aktuální povětrnostní situaci, především směr a sílu větru a zároveň zvažte, kdy naposledy pršelo. Při silném větru a v době velkého sucha oheň venku raději vůbec nerozdělávejte.
  • Oheň nikdy neponechávejte bez dozoru! U ohně by měla být vždy přítomna alespoň jedna osoba starší 18 let. A pozor! I rodiče mohou být dle §78 zákona o požární ochraně postiženi pokutou v případě, že z hlediska požární ochrany zanedbají dohled nad svými ratolestmi. Výše pokuty se může vyšplhat až na 25 000,-.
  • Po skončení pálení ohniště vždy důkladně uhaste a přesvědčte se, že nemůže dojít k opětovnému vznícení. I ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky, které může vítr znovu rozdmýchat a oheň roznést do okolí. V období sucha se může na rizikových místech oheň znovu rozhořet i za několik dní po ukončení pálení. Hasiči tak musejí každý rok dohašovat ohniště, která byla po oslavě ponechána svému osudu.
  • Nikdy nezapomínejte na zákon o požární ochraně, který hovoří o tom, že všichni občané si musejí při pálení počínat tak, aby nedošlo ke vniku požáru. V případě nedodržení zásad požární bezpečnosti při používání otevřeného ohně, mohou být lidé postiženi pokutou do výše 20 000,-, pokud svým jednáním způsobí požár, mohou dostat pokutu až ve výši 25 000,-.
  • I pro pálení čarodějnic platí ohlašovací povinnost stejně jako při běžném pálení. Pro podnikající fyzické a právnické osoby platí povinnost ohlášení na Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Zákonná povinnost se nevztahuje na fyzické osoby, které pálí na svém soukromém pozemku. Pokud ale fyzická osoba plánuje pálit odpad, doporučujeme jej na operační středisko také nahlásit.
  • Nejjednodušším způsobem nahlášení je prostřednictvím internetového formuláře na webových stránkách Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje www.hzsjck.cz (formulář na pálení je jedním z bannerů na pravé straně) - https://paleni.izscr.cz/
  • Případně lze pálení nahlásit telefonicky na číslech 950 230 801 – 804.

vytisknout  e-mailem