HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezmála 200 výjezdů moravskoslezských hasičů kvůli dešti a vize uklidnění počasí

            Už jen deset výjezdů hasičů v souvislosti se silnými srážkami eviduje v tuto chvíli (čtvrtek 16:00 hodin) Krajské operační a informační středisko (KOPIS) hasičů, sídlící s dalšími složkami IZS v ostravském Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje. Především jde o čerpání vody (6) a monitoring chování vodních toků (4).

            Na celém území kraje přestalo vydatně pršet, srážky přecházejí do přeháněk. Hladiny řek v povodí řeky Odry, které během posledních hodin dosáhly na stupně povodňové aktivity, již kulminovaly (s výjimkou Olše ve Věřňovicích) a očekává se jejich pokles. A v následujících dvou třech dnech zde již podle prognóz meteorologů silněji pršet nemá.

            Ve čtvrtek po 15. hodině sice dosáhla hladina řeky Olše ve Věřňovicích hodnoty pro druhý stupeň povodňové aktivity (SPA), ale očekává se její poměrně rychlá kulminace a pokles, podobně jako se to stalo během čtvrtku na dalších měřicích stanicích Povodí Odry na Olši výše.

            Olše v Dětmarovicích je nyní ještě na 3. SPA (aktuálně jediná „trojka“ v MS kraji), ale již kulminovala a začíná pokles hladiny. Ještě výše na toku již klesla Olše v Českém Těšíně-Balinách na 2. SPA. Jinak je v Moravskoslezském kraji evidováno několik vodních toků již jen na 1. SPA s obdobným předpokládaným pozitivním vývojem.

            Profesionální a dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje museli vyjet od středečního rána (22.5.2019) do 16 hodin čtvrtečního odpoledne (23.5.2019) do terénu kvůli silným srážkám bezmála 200x (přesně 194). Nejvíce výjezdů bylo v okrese Frýdek-Místek (85), v okrese Opava (62) a na Novojičínsku (28). Všechny události se dosud obešly bez zranění a závažných materiálních škod.

            Jejich činnost tvořilo po oba dny hlavně čerpání vody ze sklepů, garáží a dalších přízemních či suterénních částí rodinných domků, vedle toho i čištění kanalizací, propustků, větvemi zanesených koryt potoků a odstraňování bahna z komunikací. Hasiči rovněž monitorovali stoupání hladin některých rozvodněných toků. U větších řek nemuseli zasahovat.

            Vodu hasiči například čerpali v opavské základní škole Ochranova, ze zatopených šaten v ZŠ v Opavě-Kylešovicích a také ze šaten v ZŠ ve Studénce, vodu ještě v opavské MŠ Sadová či v depu České pošty v Třinci-Oldřichovicích.

            Ve třech zbývajících okresech Moravskoslezského kraje - Bruntál, Karviná a Ostrava-město - měli hasiči poměrně klid a od středečního rána do čtvrtečních 16 hodin v součtu pouhých 19 výjezdů kvůli nepříznivému počasí (Karviná 9, Ostrava-město 8, Bruntál 2).

              Situace v krajském městě byla ve středu i čtvrtek v souvislosti s deštěm velmi klidná, pouze hladina řeky Ostravice dosáhla ve čtvrtek v 11 hodin na první stupeň povodňové aktivity (kulminovala před 14. hodinou). V tuto dobu zalila její voda u centra Ostravy část Havlíčkova nábřeží, tedy levý břeh s asfaltovou silnicí, která musela být na několik hodin uzavřena zhruba ve dvousetmetrovém úseku mezi silničním mostem u Karoliny a tramvajovým mostem.

Odkazy do noveho okna

vodasilniceOstraviceOstrava (1)

vodasilniceOstraviceOstrava (1) 

Detailní náhled

vodasilniceOstraviceOstrava (2)

vodasilniceOstraviceOstrava (2) 

Detailní náhled

vodasilniceOstraviceOstrava (3)

vodasilniceOstraviceOstrava (3) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem