HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Berounští hasiči si nechali omladit automobilový žebřík

Ve čtvrtek 13. prosince převzali zástupci HZS Beroun ve firmě Drehleiter-Werkstatt Beitel & Stier GmbH v německém Kandelu opravený automobilový žebřík IVECO MAGIRUS DLK 23-12 CC (AZ 30), který je od roku 1996 zařazen do výjezdu na stanici berounských profesionálních hasičů. Na opravě se významnou měrou podílela také firma Bohemia Fire s. r. o. Hořovice. 

Tento dnes nejstarší výjezdový automobil v Berouně slouží spolehlivě už dvaadvacet let bez vážnějších závad a nehod. Právě jeho spolehlivost a relativně jednoduchá obsluha byly spolu s ekonomickým hlediskem hlavními argumenty pro rozhodnutí o celkové opravě nástavby. Vzhledem k časové náročnosti i k možnostem financování byla oprava rozložena do dvou etap. V září a říjnu 2016 proběhla první část, při které byly na žebřík namontovány nové podpěry a byla provedena generální oprava podvozkového rámu včetně odpružení a uchycení zadní nápravy. Dále bylo opraveno a nalakováno podium a byl opraven koš, do kterého byla navíc přidána nová LED světla. V rámci moderních trendů v zajištění pasivní bezpečnosti vozidla a jeho posádky při jízdě i u zásahu byla na doporučení firmy Bohemia Fire upravena zadní část automobilu a vysouvací podpěry reflexními polepy Chevron. 

V listopadu a prosinci letošního roku byla realizována druhá fáze, která zahrnovala opravu žebříkové sady, včetně kompletní výměny a doplnění jejího osvětlení pomocí LED světel. Nové osvětlení obdobně jako ostatní prvky modernizace nástavby vycházejí z poznatků a zkušeností obou výše jmenovaných firem, které se dlouhodobě zabývají opravami nástaveb výškové techniky pro hasičské sbory v celé Evropě.

Samotná opravená sada je kompletně repasovaná, předepnutá a nalakovaná do barvy černá – antracit. Úpravou si prošly i modré výstražné majáky, které byly rovněž vyměněny za LED provedení, z nichž přední dva byly ze sady přemontovány na střechu kabiny. Tato úprava zaručí nejen lepší viditelnost stojícího vozidla při zásahu, ale podle dosavadních zkušeností by se měla zmenšit pravděpodobnost jejich poškození při práci žebříkové sady ve výšce. Opravou si prošel i interiér kabiny vozidla, kde byly vyměněny sedačky.

Celková cena repase dosáhla částky necelých 4.650.000 Kč s DPH. Obě firmy, které se opravou zabývaly, garantují bezproblémový provoz automobilového žebříku na dalších 15 až 20 let.

Berounští hasiči děkují vedení HZS Středočeského kraje za podporu realizace a financování opravy automobilového žebříku. Poděkování patří i firmám Drehleiter-Werkstatt Beitel & Stier GmbH Kandel a Bohemia Fire s.r.o. Hořovice za vlastní provedení repase a velmi vstřícný přístup při realizaci opravy.

Foto: Bohemia Fire a HZS Středočeského kraje

mjr. Ing. Milan Provazník
pracoviště IZS a služeb
územní odbor Beroun

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem