HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Berounští hasiči poprvé využili novou čtyřkolku spolufinancovanou z Integrovaného operačního programu

Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun zasahovala dne 29. prosince v 11:21 hodin společně se zdravotnickou záchrannou službou u transportu zraněné osoby v těžce přístupném terénu u „Vraní skály“ v katastru obce Knížkovice. 

technika-mimoradky.png

Jednotka provedla transport zraněné osoby v nosítkách náročným terénem cca 1,5 km do vozidla zdravotnické záchranné služby. V rámci tohoto zásahu byla poprvé při „ostrém“ zásahu nasazena nová technika, kterou berounští hasiči obdrželi počátkem prosince 2014.

Jedná se o speciální terénní vozidlo SxS s příslušenstvím, tzv. „čtyřkolku“ Arctic Cat Prowler HDX 700. Toto vozidlo je určeno k nasazení buď samostatně, nebo s nákladním přívěsem. Vozidlo je mimo jiné vybaveno integrovaným elektrickým navijákem, hledacím světlometem a odnímatelnou sněhovou radlicí. Na ložnou plochu lze umístit samostatné, přenosné vysokotlaké hasicí zařízení s nádrží o objemu 250 l. Vozidlo (2 ks) bylo pořízeno v rámci projektu Technika, technologie a prostředky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje pro efektivní zásah, který je realizován se spolufinancováním z Integrovaného operačního programu (strukturální fondy Evropské unie).

Využití tohoto speciálu se předpokládá zejména při záchraně osob, transportu pacientů a materiálu z obtížně dostupných oblastí, dále hašení na místech nedostupných pro požární techniku apod. Vozidlo lze využít i v případech pátrací akce po pohřešovaných osobách. Vlastní nasazení čtyřkolky u berounských profesionálních hasičů je vzhledem k členitému terénu jejich hasebního obvodu např. na cyklostezkách, skalnatých úbočích podél řeky Berounky, v bezpočtu rozlehlých chatových osad, atp. výhodnou a rychlou variantou pro urychlení zásahu a pomoci v případech výše zmíněných mimořádných událostí.

Projekt Technika, technologie a prostředky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje pro efektivní zásah je realizován v letech 2013 – 2015. Více o projektu

Další informace o Integrovaném operačním programu

mjr. Ing. Pavel Šimek
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem