Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Během Vánoc byly nejzávažnější požáry v domácnostech

28. 12. 2015 (Nicole Zaoralová) - Celkem vyjeli hasiči během tří vánočních svátků k 548 událostem. Nejvíc jich bylo na Štědrý den 192, na první svátek vánoční 183 a 26. prosince 173.  

Na požáry byly letošní Vánoce lehce podprůměrný. Během svátků museli hasiči likvidovat 127 požárů. Tyto požáry si vyžádaly 4 lidské životy (3 na Štědrý den – viz níže a jeden 25. prosince v Karlovarském kraji při dopravní nehodě s následným požárem).

Den

Požárů

24. prosince 2015

44

25. prosince 2015

46

26. prosince 2015

37

Poz.: Dlouhodobý denní průměr je 52 požárů.

Z ostatních činností bylo nejvíc technických zásahů, během tří dnů celkem 245, nejvíc opět na Štědrý den.

Zde je výčet největších požárů:

24. prosince 2015
Jihočeský kraj - okres České Budějovice, České Budějovice. Hasiči likvidovali následky požáru a následnou explozi v rodinném domě. Při požáru byly 3 osoby usmrceny. Předběžná škoda způsobená požárem je 2 miliony Kč. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření.

Královéhradecký kraj - okres Náchod, Červený Kostelec. Tři jednotky likvidovaly požár bytu. Při požáru byly 3 osoby zraněny a 9 osob zachráněno. Příčina vzniku požáru a výše škody jsou předmětem šetření.

Ústecký kraj - okres Most, Most. Jedna jednotka likvidovala následky požáru odpadu ve větrací šachtě podzemních garáží. Příčina vzniku požáru a výše škody jsou předmětem šetření.

Jihomoravský kraj - okres Hodonín, Bzenec. Pět jednotek PO likvidovalo následky požáru kuchyně v rodinném domě. Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 1,2 milionu Kč. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření

25. prosince 2015
Plzeňský kraj - okres Plzeň, Plzeň. Dvě jednotky hasičů likvidovaly požár vybavení bytu. Při požáru byly zraněny tři osoby. 22 osob bylo evakuováno z bytového domu. Škoda i příčina vzniku požáru je v šetření.

Hl. m. Praha - hl. m. Praha, Praha-Žižkov. Dvě jednotky likvidovaly následky požáru matrace, a odpadu v bytě bytového domu. Při požáru byly čtyři osoby zraněny, 34 osob bylo po dobu trvání zásahu evakuováno. Škoda i příčina vzniku požáru je v šetření.

26. prosince 2015
Olomoucký kraj - okres Jeseník, Javorník. Tři jednotky likvidovaly následky požáru balíků slámy o rozloze 20x20m. K požáru byla vyžádána jednotka z Polské republiky. Škoda způsobená požárem a jeho příčina zůstávají prozatím v šetření.

Mezi závažnými požáry jsou především požáry v domácnostech. Ty jsou také dle hasičských statistik nejtragičtější. Nejčastější příčinnou takových požárů je lidská nedbalost, to znamená, že k mnoha z nich vůbec nemuselo dojít. Proto zvláště během vánočních svátků, kdy máme v domovech zapáleny svíčky nebo prskavky, by lidé měli více dbát na požární bezpečnost.

Vánoce jsou již za námi, ale blíží se oslavy konce roku. Silvestr je z hlediska požárů také velmi rizikový a to zejména kvůli používání zábavní pyrotechniky. V tento den jsou častější požáry venku, hoří keře nebo travní porosty zapálené od hořících rachejtlí, velmi časté jsou také požáry odpadkových košů, popelnic a kontejnerů na odpad.

Foto titulka: HZS Jihočeského kraje

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem