HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Během silvestrovských oslav může dojít k požáru od pyrotechniky

Blíží se oslavy příchodu nového roku, které jsou již tradičně doprovázeny použitím různých druhů zábavní pyrotechniky.  

Silvestr bývá spojen s bujarým veselím,  které někdy může skončit tragédií. Proto je v tuto dobu nutná zvýšená opatrnost, a to zejména při používání a manipulaci se světlicemi, dělbuchy a ohňostroji.

Jen v loňském roce zasahovali hasiči Královéhradeckého kraje na Silvestra a první hodinu na Nový rok u patnácti požárů. Jednalo se převážně o požáry kontejnerů, trávy a porostů. V Bohuslavicích na Náchodsku došlo k požáru balíků sena a slámy, v Častolovicích na Rychnovsku shořela po půlnoci zahradní chatka.

Již při nákupu bychom se měli zaměřit na takovou zábavní pyrotechniku, která je na českém trhu legálně, má návod od výrobce v českém jazyce a certifikační značku.

Na Silvestra většinou využíváme prostředky, které se aktivují - odpalují na otevřeném prostranství. Je celá řada výrobků s různými efekty. Převládají výrobky s efekty světelnými a zvukovými.

  • Je třeba dbát na to, aby výrobky byly průmyslově vyráběné ( nepoužívat podomácku zhotovené, neschválené výrobky).
  • Vyvarovat bychom se měli používání neschválených, podomácku vyrobených pyrotechnických efektů.
  • Průmyslově vyráběná zábavná pyrotechnika by se měla používat v souladu s návodem.

Prodej této zábavné pyrotechniky a manipulaci s ní upravuje vyhláška báňského úřadu 174/1992 Sb. VYHLÁŠKA Českého báňského úřadu ze dne 16. března 1992 o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi.

Prodej a používání pyrotechnických předmětů

Pyrotechnické předměty třídy I mohou být prodávány osobám mladším 18 let,

Pyrotechnické předměty třídy II mohou být prodávány jen osobám starším 18 let,

Pyrotechnické předměty třídy III mohou být prodávány jen osobám s kvalifikací odpalovače ohňostrojů,

Stánkový prodej může být prováděn jen při prodeji pyrotechnických předmětů třídy I !

Nikdy bychom s pyrotechnickými předměty neměli manipulovat pod vlivem alkoholu nebo látek, ovlivňujících naši pozornost (léky, návykové látky - drogy). V žádném případě by s těmito výrobky neměly manipulovat děti, a to ani pod dohledem dospělých osob. Opatrně bychom měli také zacházet s různými dělbuchy a petardami, které sice z hlediska hoření neznamenají zvýšené riziko, ale díky svým, mnohdy značným, zvukovým efektům mohou v případě nevhodného odpálení poškodit sluch osoby, která s nimi manipuluje nebo dalších osob, které se vyskytují poblíž.

Pozor také na naše zvířecí miláčky. Psi a kočky mají mnohem vyvinutější sluch než lidé a při nadměrném hluku trpí. Někdy může dojít i k trvalému poškození jejich zdraví, zejména psychiky.

Jen při rozumném přístupu a snižování rizik vyplývajících z nástrah kolem oslav na konci roku prožijeme tento den ve zdraví a pohodě.

vytisknout  e-mailem