Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Během 3 dnů se více než pětistovka závodníků popere o 210 medailí

23. 6. 2015 (Nicole Zaoralová) - Největší svátek hasičského sportu zažije letos Trutnov. Ve dne 26. - 28. června 2015 se zde totiž koná Mistrovství České republiky profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu 2015. 

Běh na 100mBěh na 100m
Fakt, že požární sport má v České republice svojí tradici, dokládá skutečnost, že se jedná už o 44. Mistrovství ČR v požárním sportu družstev HZS ČR a dokonce 62. Mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu. 
 
Za profesionální hasiče se mezi sebou utká 14 týmů, každý reprezentující jeden kraj. Zda zacinká nejvíc medailí opět na krku moravskoslezským hasičům, to se teprve ukáže. Konkurenci mají silnou, například v mistrovi světa v běhu na 100m s překážkami, Jakubovi Pěkném z HZS Ústeckého kraje.
 
Mistrovství začíná v pátek 26. června již tradičně disciplínou výstup do 4. podlaží cvičné věže. Loni této disciplíně kraloval Kamil Bezruč z HZS Moravskoslezského kraje, který se do čtvrtého podlaží vyhoupl za pouhých 13,66 s. V sobotu mistrovství pokračuje během na 100m s překážkami a štafetou 4x100m. Podívaná bude stát za to, vždyť se na start postaví i mistři světa ve štafetě z loňského roku Pavel Krpec, Martin Lidmila, František Kunovský a David Dopirák. Ti jí loni v Kazachstánu zaběhli za 53,53 s. Prvenství ve štafetě bude obhajovat domácí královéhradecký tým, který je od loňského mistrovství držitelem národního rekordu. Ten je dokonce ještě lepší, než světový a činí 53,43 s.
 
Štafeta 4 x 100mŠtafeta 4 x 100m
Neděle patří vždy královské disciplíně, požárnímu útoku. To, že je právě tato disciplína naší silnou stránkou dokázali čeští hasiči na světových hřištích už několikrát. Světový rekord si museli sami několikrát překonat. Na posledním světovém šampionátu jejich čas 29,80 s stačil sice jen na druhé místo, jinak je ale reprezentační družstvo stále držitelem světového rekordu z roku 2012, kdy byl jejich čas 25,14 s.
 
Každý, kdo aspoň jednou zažil atmosféru tohoto svátku hasičského sportu, potvrdí, že pořádat společné mistrovství profesionálních a dobrovolných hasičů, letos se jedná už o pátý ročník, byl výborný nápad. Společné mistrovství má vždy báječnou atmosféru. Na stadionu se potkají hasičští sportovci, muži i ženy, profesionálové i dobrovolní hasiči z celé České republiky a podpora ze strany stovek fanoušků je obrovská. Tribuny často jen duní mohutným skandováním a férovou podporou jednotlivých družstev.
 
Národní šampionát v disciplínách požárního sportu je již tradičně nejdůležitější sportovní akcí pro všechny hasiče. Organizaci a hostitelství letošního mistrovství přidělilo Ministerstvo vnitra – generální ředitelství HZS ČR Hasičskému záchrannému sboru Královéhradeckého kraje, který se jich ujal ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska a Českou asociací hasičských důstojníků.
 
Požární útokPožární útok
Disciplíny požárního sportu:
  • Výstup do 4. podlaží cvičné věže
  • Běh na 100m s překážkami
  • Štafeta 4 x 100m s překážkami
  • Požární útok
Přesná adresa Mistrovství: Městský stadion v Trutnově, Náchodská 358.
 
Aktuální informace o mistrovství jsou pravidelně zveřejňovány na webových stránkách:
http://mrps2015.cz/
 
Více o požárním sportu naleznete na webových stránkách:
http://www.hzscr.cz/clanek/pozarni-sport-439064.aspx
 
Výstup na věžVýstup na věž
Video pozvánka
Adresa:https://youtu.be/KXvhoLixD70
 
Kontakt: 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 
Fotografie z loňského Mistrovství ČR v požárním sportu v Č. Budějovicích: autor Milan Vávrů

 

vytisknout  e-mailem