HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Avizovaný přívalový déšť zaměstnal středočeské hasiče

Meteorology ohlášená výstraha na páteční bouřky a silné dešťové přeháňky v části Středočeského kraje se potvrdila a hasiči měli plné ruce práce. 

První zásah byl Krajským operačním a informačním střediskem HZS Středočeského kraje evidován krátce před dvanáctou hodinou v obci Dobřichovice v okrese Praha-západ, kde byl po silném dešti zatopen sklep rodinného domu. Další případ byl ohlášen jen o několik minut později, kdy kvůli ucpanému okapu na dobřichovické základní škole natekla voda do jedné z učeben. Další události na sebe nenechaly dlouho čekat a tísňové linky středočeských hasičů se rozeznívaly čím dál častěji podle postupu bouřek přes území kraje.

Asi nejvážněji postiženou oblastí bylo Rakovnicko, kde jen v obci Kněževes bylo zaznamenáno sedmnáct zásahů. Převážně šlo o čerpání sklepů rodinných domů a lagun na zahradách nebo v ulicích před domy. Hasiči také vyčerpávali studny kontaminované povrchovou vodou. Ve většině těchto případů bylo nasazeno plovoucí, kalové, nebo elektrické ponorné čerpadlo. Na řadu přišlo i klasické ženijní nářadí, to znamená lopaty, rýče a krumpáče.

Vzhledem k tomu, že přívalový déšť byl doprovázen i poměrně silným větrem, zaměstnalo hasiče nejen čerpání vody, ale také řezání stromů, které popadaly na komunikace nebo do drátů elektrického vedení.

Za první červnový den eviduje HZS Středočeského kraje asi šedesát případů ve spojitosti s deštěm a větrem.

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem