HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Autonomní hlásiče požáru - ano či ne?

Jsou autonomní hlásiče požárů v dnešní době běžnou součástí našich domácností? Existuje povinnost mít hlásiče v domácnostech instalované? Jak složitá je případná instalace?.....Problematiku autonomních hlásičů přiblížila plk. Ing. Jana Neškodná, vedoucí oddělení stavební prevence, kontrolní činnosti a ZPP Krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje. 

Dle platné legislativy je povinnost vybavit domácnosti (jak rodinné domy, tak byty v bytových domech) autonomní detekcí a signalizací v objektech postavených či rekonstruovaných po 1. červenci 2008 - zjednodušeně řečeno. V ostatních případech je to dobrovolné.

Nicméně, autonomní hlásiče požáru mohou zachránit četné životy. Navíc, jejich cena není nikterak horentní, pohybuje se v řádech stovek korun. Autonomní hlásiče požáru lze pořídit již za ceny od cca 150 Kč až do několika tisíc korun. Záleží na tom, jak komplexní zařízení je. Zda-li detekuje kouř, zvýšení teploty v prostředí nebo hořlavé plyny, či je součástí zabezpečovacích systémů. Ale i jednoduché zařízení je z hlediska bezpečnosti výhodné.
 

Ze zkušeností hasičů plyne, že právě včasné zjištění vzniklého požáru je rozhodující pro záchranu lidských životů. Autonomní hlásiče požáru tak výrazně zvyšují šance na přežití. Nebezpečí hrozí zejména v noci, kdy lidé spí a není nikdo, kdo by si požáru včas všimnul a upozornil na něj ohrožené osoby. V poslední době většina obětí požárů neuhoří, ale zemřou kvůli nadýchání se toxických zplodin hoření vznikajících při požáru. Kouř je rychlejší a tišší než oheň a i malý požár dokáže po pár minutách zaplnit byt vysoce toxickými zplodinami, které již při několika vdechnutích mohou způsobit smrt člověka.

Z technického hlediska je autonomní hlásič požáru jednoduché zařízení, které obsahuje v jedné krabičce všechny komponenty potřebné pro spolehlivou detekci projevů vzniklého požáru a komponenty potřebné pro vyvolání poplachu. Čidla hlásiče dokáží požár včas detekovat a silným akustickým signálem na něj upozorní uživatele domácnosti. Ti tak mohou  včas nebezpečí zlikvidovat již v zárodku či ohrožený prostor včas opustit a přivolat hasiče. Autonomní hlásiče požáru jsou napájeny běžnou (zpravidla tužkovou) baterií. Tyto hlásiče požáru je možné zakoupit ve většině super-, hyper- a jiných marketech či obchodních řetězcích a podle přiloženého návodu je možné zařízení velmi jednoduše instalovat (např. pomocí vrutů) – jde o podobnou činnost jako pověšení obrazů. Prodejem a instalací autonomní detekce a signalizace se zabývají i různé odborné firmy, ale ty zpravidla nabízejí komplexní bezpečnostní služby.

Záleží na vás, jaký způsob pořízení autonomního hlásiče požáru si zvolíte, jen si vždy ověřte místo, kde zařízení nakupujete a také i firmu, která vám ho bude prodávat či instalovat, abyste zbytečně nezaplatili něco, co nebude mít odpovídající hodnotu. Vždy se jedná o běžné obchodní jednání jako při nákupu jiných zařízení do domácností např. pračky, kotle, myčky a apod. V případě dotazů či nejasností se můžete obrátit na Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje.

Autorka: plk. Ing. Jana Neškodná (vedoucí oddělení stavební prevence, kontrolní činnosti a ZPP Krajského ředitelství HZS Jihočeského kraje)

vytisknout  e-mailem