HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

AKTUALIZACE 17.5.2014 - Stovky zásahů hasičů v kraji kvůli větru a vodě

17.5.2014 stav k 6:00 hodin:
Od včerejších 18 hodin (pátek 16.5.2014) do dnešních (sobota 17.5.2014) evidují hasiči v Moravskoslezském kraji celkem 11 událostí spojených s výstrahou meteorologů. Došlo tak k rapidnímu uklidnění situace. Nicméně situaci bedlivě sledujeme  a jsme stále připraveni kdykoliv a kdekoliv účinně zasáhnout na pomoc občanům.
 
Z těchto 11 událostí se jednalo 3 x o monitoring vodních toků, 7 x o odstraňování překážek a jiných nebezpečných stavů (např. spadlé stromy, větve, spadlé střechy či poškozené střešní krytiny) a 1 x o čerpání vody.
 
Co se týká územního rozložení zásahů, tak 3 události se odehrály na opavsku a karvinsku, dvě na frýdeckomístecku a po jedné na novojičínsku, bruntálsku a v Ostravě.
 
V současné době hasiči stále monitorují sesuv půdy v Opavě-Holasovicích (místní dobrovolní hasiči) a během dnešního dne by měli započít odstraňovat poškozenou střešní krytinu na domě v Opavě na Krnovské ulici, která je z tohoto důvodu uzavřena (viz předchozí info kolegy Petra Kůdely).
 
16.5.2014 stav k 18:00 hodin:
Celkem 436 výjezdů profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů v Moravskoslezském kraji evidují hasiči v Moravskoslezském kraji k 18:00 hodině dne 16.5.2014 v souvislostí s výstrahou meteorologů vydanou před deštěm, větrem a povodněmi.
 
Na územích jednotlivých okresů evidujeme tento počet událostí:
  • Frýdek-Místek     167 událostí
  • Nový Jičín       95 událostí
  • Opava             53 událostí
  • Karviná           47 událostí
  • Ostrava           44 událostí
  • Bruntál           30 událostí
 
Většina těchto událostí souvisí s odstraňováním překážek z komunikací a chodníků a odstraňováním nebezpečných stavů (spadlé stromy, nebezpečné stromy, větve, utržené nebo poškozené střešní krytiny atd. – celkem 338 událostí), dále zasahujeme nebo jsme zasahovali u monitoringu vodních toků (celkem 54 událostí), čerpání vody ze zatopených sklepů a jiných prostor (celkem 53 událostí). Také bylo zejména v oblasti toku řeky Olše prováděno stavění protipovodňových hrází z pytlů s pískem, jak informoval kolega Petr Kůdela dříve, v Těrlicku byla postavena speciální protipovodňová hráz z vodou naplněných gumových vaků. To však bylo v povodí toku Stonávka na Karvinsku.
 
Většina toků na beskydské straně MS kraje již kulminovala, podle předpovědi by se měl vydatný déšť stěhovat do pohoří Jeseníků, proto jsou hasiči v této oblasti také v napětí, zda se předpovědi meteorologů naplní.
 
16.5.2014 stav k 6:00 hodin:
Zatímco v noci pršelo nejvydatněji hlavně v oblasti Beskyd, nyní už v celém MS kraji
 
Hasiči mají na kontě od čtvrtečního rána (větší četnost až od odpoledne) do 6:00 pátku 16.5. celkem 230 výjezdů k událostem, souvisejícím s počasím, mají Tyto události se dosud obešly bez zranění. Jejich počet rostl hlavně ve čtvrtek odpoledne a večer. Jen od čtvrteční půlnoci do dnešních 6:00 vyjížděli 50x.
 
 
Nejčastěji hasiči vyjížděli k několika desítkám spadlých, zlomených či nebezpečně nakloněných stromů a větví na silnicích a chodnících. Také několikrát provizorně upevňovali či sundávali větrem odtrženou střešní plechovou krytinu. Dohromady to bylo 180 výjezdů, kdy jeden může znamenat i několik odklizovaných stromů na silnici (obci), kde projížděli.
 
Zaokrouhleno: FM 60, NJ 50, OP 30, OV 20, BR a KI cca 10.
 
 
Hasiči 23x čerpali vodu ve sklepích, silničních podjezdech nebo čistili ucpané odtoky a kanály, to pouze v okrese Frýdek-Místek, 31x vyjeli k monitoringu vodního toku se stoupající hladinou, z toho 29x v okrese Frýdek-Místek, 2x v okrese Karviná v souvislosti se stoupáním hladiny Stonávky u obce Těrlicko. Tam také hasiči (2 jednotky SDH) stavěla čtyřmetrovou hráz u chatové osady.
 
Voda se během noci dostala například do areálu pošty v Třinci-Oldřichovicích, několik jednotek hasičů tam čerpá vodu, protože znemožňuje pracovníkům pošty nakládku a vykládku balíků.
 
Největší protipovodňové hráze stavělo během noci (cca 23:00 až 3:00) sedm jednotek hasičů (2 x HZS MSK + 5 JSDHO) v Českém Těšíně na řece Olši, protékající městem, kde hladina již v noci dosáhla na 3. SPA. Z pytlů s pískem byly postaveny 3 menší hráze, každá dlouhá cca 20 metrů a vysoká 40 cm.
 
Krnovská ulice v Opavě, kde hrozí pád uvolněných plechů z budovy bývalé mlékárny, je dosud (od čtvrtečních 19:00) uzavřena pro silniční dopravu.
 
Padající stromy a větve mohou dosud "pouze" za dvě dopravní nehody, o nichž jsem informoval již včera (čt) odpoledne - Spálov (NJ) a Frýdek-Místek v Palkovické ulici - obě bez zranění.
 

vytisknout  e-mailem