Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Aktivity Asociace "Záchranný kruh"

 

 ucebnice.jpg

Interaktivní multimediální učebnice

Požáry, Mimořádné události, Příručka první pomoci, Rizika silniční a železniční dopravy, Povodně a další - to je jen malý výčet z názvů interaktivních multimediálních učebnic, pomocí kterých může vzdělávat sebe i ostatní opravdu každý. K dnešnímu dni čítá seznam celkem 14 titulů, které jsou svým obsahem rozděleny k užití jak v mateřských školách a na prvním stupni základních škol, tak i na druhém stupni základních škol či na středních školách. Použití je vhodné i u dospělé populace a to včetně seniorů nebo záchranářů. Všechny tyto učebnice jsou dostupné ZDARMA na webu Záchranného kruhu, jsou plně animované a namluvené známými osobnostmi - Vladimír Čech, Martin Dejdar, sourozenci Gondíkovi, Kryštof Hádek nebo Ivana Andrlová. Výukové programy obsahují také řadu her, testů či pracovních listů. Dohromady tak vznikl zcela ojedinělý soubor výukových materiálů, které jsou velmi oblíbené, atraktivní a na celém světě svým provedením i rozsahem nemají obdobu.

 portal.jpg

Internetový bezpečnostní portál

Je to vůbec první projekt asociace. K vidění je na adrese www.zachrannykruh.cz. Tento ucelený zdroj rad, informací, vzdělávacích materiálů a mnoha dalších pomocníků využívá na 400 000 návštěvníků měsíčně. Registraci na tomto portálu má na 3000 škol z celé České republiky. Cokoliv tým odborníků v Asociaci vytvoří, je uloženo zde a zpřístupněno všem - a to zcela ZDARMA.Portál je rozdělen do několika sekcí dle cílových skupin - obsahuje sekci PRO Veřejnost, PRO Školy, PRO Města a obce a PRO Záchranáře. Kromě těchto sekcí se zde nachází aktuální zpravodajství, počasí, kalendář akcí a také modul VÝSTRAH a VAROVÁNÍ, zajišťující zejména propojení s Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ), a tím zobrazování aktuálních živelních výstrah, ale i další důležitých informací. Asi nejdůležitější sekce je pak sekce PRO Školy. Tato sekce obsahuje několik modulů, které významně pomáhají pedagogům v jejich práci.

 materialy.jpg

Pracovní materiály 

Pracovní listy, pracovní sešity a metodické materiály jsou k volnému využití. Je to rozsáhlá databáze velmi oblíbených materiálů, které pedagogové využívají v každodenní praxi pro práci se žáky. Databáze čítá stovky pracovních úkolů ze všech oblastí rizik, je členěná jak dle oblasti, tak i dle věkové kategorie, pro kterou je použití těchto materiálů vhodné.

 kliparty.jpg

Databáze clipartů

K dnešnímu dni čítá databáze obrázků více jak 3500 položek, které jsou opět členěny do jednotlivých oblastí. V databázi lze velmi jednoduchým způsobem vyhledávat, ukládat do oblíbených a vybrané obrázky stahovat k dalšímu použití. A to vše zcela ZDARMA, což je v celosvětovém měřítku opravdu nevídané.

 projektove_vyucovani.jpg

Projektové vyučování

Modul projektového vyučování na portálu Záchranného kruhu nabízí základní návrhy na realizaci praktického prověřování znalostí a zkušeností. Škola má tak možnost uspořádat projektový den či týden, v rámci kterého velmi jednoduchým způsobem pomocí podkladů z webu zrealizuje tzv. stanoviště. Metodika jim v tom plně pomůže, teoretická část jim dá základní rámec znalostí, nutných ke správnému vedení úkolu. Jako podporu ve velké míře pak využívají doplňkový obrazový materiál, jako jsou ilustrační obrázky, pracovní listy, kvízové otázky, testy a mnoho dalšího. Do budoucnosti by se tato databáze měla rozrůstat o další příklady dobré praxe.

 testovaci_system.jpg

Testovací systém

Tento modul obsahuje databanku více jak tisíce testových otázek, které jsou tříděny dle oblastí i náročnosti. Uživatel si zcela zdarma může během 5 minut vytvořit jakýkoliv test, který může následně vytisknout a rozdat žákům či jej vyplnit on-line a ihned vyhodnotit. Jako doplňkové jsou pak funkce, které umožňují vytisknutí testu i s ilustračními obrázky či bez nich, samozřejmostí je pak vytištění samotného klíče, tedy správných odpovědí u vybraných otázek. Databanka otázek se navíc neustále rozšiřuje a to díky samotným registrovaným pedagogům, kteří si sami vytvářejí nové a nové otázky.

 motivacni_mat.jpg

Motivační materiály

Kdo z nás by neměl rád dárky a odměny - tzv. motivační materiály. Za každou zásluhu by měla následovat i odměna a na ty lidé ze Záchranného kruhu opravdu myslí. Neustále vymýšlejí a vytvářejí pexesa, omalovánky, samolepky, rozvrhy hodin, magnetky a spousty dalších materiálů. U každého takového materiálu je ale zároveň dbáno, aby byl kromě zábavy a potěšení splněn i výchovný charakter. Často jsou tak obrázky či krátká sdělení spojena s preventivně výchovnou činností.

 deskove_hry.jpg

Deskové vzdělávací hry

Tyto hry jsou určeny primárně pro děti z mateřských škol, ale stejným způsobem je mohou využívat i žáci prvních a druhých ročníků základních škol či praktických škol. Pro tuto cílovou skupinu bylo vyvinuto celkem 33 her, které obsahují téměř 2000 nejrůznějších dílků, obrázků, kartiček, figurek, kostek a dalších pomůcek. Celkem 6 okruhů z oblastí požárů, běžných rizik, dopravní výchovy, mimořádných událostí, osobního bezpečí a ekologické výchovy obsahuje také metodické pokyny a pracovní listy. Každá desková hra má i svou interaktivní podobu pro řešení na PC, tabletu či interaktivní tabuli. Celý projekt se setkal s obrovským úspěchem u odborné, ale i laické veřejnosti. Do své výuky deskové vzdělávací hry zařadilo již více jak 300 škol v České republice a další velmi rychle přibývají.

 

vytisknout  e-mailem