HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Aby u vás doma nehořelo

Přednášku na toto téma si ve středu 22. října 2014 přišla do Aquabaru kladenské sportovní haly vyslechnout skupina více jak dvaceti seniorů. Role přednášejících se ujali mjr. Bc. Zdeněk Bezděkovský a nprap. Klára Honsová z úseku prevence. 

Podle statistik bylo u nás za posledních pět let usmrceno při požárech 152 osob starších šedesáti let a dalších 468 jich bylo zraněno. „Nikdo z nás nemůže se stoprocentní jistotou říct, že nezaviní požár,“ upozornil Zdeněk Bezděkovský. „Ale přeci jen starší lidé patří k rizikovější skupině. Vzhledem k pokročilejšímu věku jsou hendikepováni horší pohyblivostí i oslabením smyslů a co hlavně, mnohem více zapomínají, rychleji se unaví i snadněji usnou. A to je třeba při vaření začátek neštěstí.“

Při názorné prezentaci se senioři dozvěděli, jaká největší nebezpečí na ně v domácnostech čekají nejen při zacházení s otevřeným ohněm, ale například i při používání elektrických spotřebičů. „Nejčastěji jde o zastaralou elektroinstalaci, která nemá pravidelnou revizi, nebo o její přetěžování a zapojování poškozených přístrojů,“ uvedl Zdeněk Bezděkovský. „Nebo si důchodce v dobré víře, že v místnosti lépe uvidí, vymění v lampičce čtyřicetiwattovou žárovku za podstatně silnější a později světlo překryje novinami, aby mu nesvítilo na televizi,“ dodala typický příklad nedbalosti Klára Honsová.

Po skončení přednášky se rozvinula debata, která jen potvrdila důležitost zvoleného tématu. Nejvíce dotazů se týkalo správného postupu při volání na tísňovou linku a také aktuální problematiky v začínající topné sezoně - údržbě a revizi komínů. „Jsem ráda, že jsem tu dnes byla. Moc bych chtěla hasičům za toto velice přátelské setkání poděkovat, neboť je to podstatně lepší varianta, než kdyby museli přijet oni,“ svěřila se na závěr Ivana Žegklitzová z Kladna. „V našem věku dělá člověk některé věci trochu bezmyšlenkovitě a ani si neuvědomí, co může způsobit.“

Středeční přednáška byla úvodní z cyklu, který v rámci preventivního programu pro starší občany připravil Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje a bude pokračovat v následujících měsících. "V listopadu se můžeme těšit na výjezdového hasiče," doplňuje koordinátorka projektu Kladno seniorům Mgr. Jitka Kopernická, která na přípravě přednášek s hasiči spolupracuje.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
 

vytisknout  e-mailem