HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Aby místo Ježíška nepřijeli hasiči...

adventní věnecVánoce jsou za dveřmi. Stejně jako Ježíšek dobaluje poslední dárky, i v domácnostech vrcholí přípravy na nejkrásnější svátky roku.

Děti se těší na prázdniny a dospělí, že si na pár dní odpočinou od práce. Nicméně požáry ani dopravní nehody si volno na svátky nevybírají. Každý rok ve statistikách zaujímají významnou  část. 

Vzhledem k tomu, že Vánoční svátky lidé prožívají více emocionálně, jsou následné škody na psychice člověka v případě neštěstí větší, rány osudu zanechávají hlubší rány. Proto je nutné nezapomínat na obezřetnost a opatrnost. Nenechat nikdy zapálené svíčky a prskavky bez dozoru, nezapomenout vánoční cukroví v troubě nebo slavnostní večeři na plotně, zacházet s pyrotechnikou bezpečně a dle návodu, v případě nepříznivého počasí raději nevyjíždět autem...

Nejvíce vánočních požárů vzniká od zapálených svíček na adventním věnci. V první řadě je třeba uvědomit si, že jsou dva druhy adventních věnců a zapálit svíčky můžeme pouze na jednom z nich – na tom, který má svíčky podložené nehořlavou podložkou. Ten druhý, bez podkladových mističek, slouží výhradně k dekoraci.

Pokud si vyrábíme věnec sami doma, doporučují hasiči pořídit si speciální adventní svíčky, co jsou ošetřeny voskovou vrstvou, která hoří dlouho. Nejsou vhodné vysoce hořlavé materiály jako hobliny, suché dřeviny, papírové ozdoby a podobně.

Naprostou samozřejmostí je nenechat zapálený adventní věnec ani na okamžik bez dozoru.

požár vánočního stromečku - video

vytisknout  e-mailem