Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

A zase se houká, naštěstí jen na zkoušku

20. dubna 2012 ( Ivana Svitáková) - První středu v měsíci, v době „poledního klidu“ nás zaručeně probere ostrý zvuk sirén trvající celých 140 vteřin! Ne, není to vrtoch nebo jakýsi rozmar hasičů, aby vás snad probudili z poobědového spánku. Ale jejich práce a hlavně nutnost pravidelné kontroly takzvaných koncových prvků varování.  

Příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky se při své činnosti také starají o to, abychom byli včas varováni v případě hrozby nebo vzniku mimořádné události.
 
Zkouška sirén nebo skutečné varování před nebezpečím?
 
Zkouška nebo skutečné varování prostřednictvím sirény je jasně odlišitelné. Zkouška sirén probíhá zpravidla první středu v měsíci a to ve 12 hodin nepřerušovaným tónem po dobu 140 vteřin. K varování obyvatelstva před hrozbou nebo při vzniku mimořádné události je používán jeden varovný signál pod názvem „Všeobecná výstraha“. Tón je kolísavý, trvá 140 vteřin a může zaznít v cca tříminutových intervalech,“ vysvětluje ředitel odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení generálního ředitelství HZS ČR  plk. Ing. Ivan Koleňák.
 
Po tomto signálu bezprostředně následuje verbální tísňová informace, kterou se sdělují obyvatelstvu údaje o povaze hrozby nebo již nastalé mimořádné události (např. chemická havárie, radiační havárie, nebezpečí zátopové vlny) a opatření k ochraně obyvatelstva.
 
Sirény ale také vysílají „Požární poplach“, jenž slouží ke svolání jednotek požární ochrany. Signál je vyhlašován přerušovaným tónem sirény po dobu jedné minuty.
 
Kdo sirény pouští ke slovu?
 
Jednotný systém varování a informování v rámci celé České republiky lze ovládat z operačního a informačního střediska HZS ČR. V jednotlivých krajích operační a informační střediska HZS kraje a také některé obce.
 
Máme mluvící sirény
 
Technologie a pokrok je hmatatelný ve všech oborech. A to se nevyhýbá ani sirénám. Aby obyvatelé neprožívali v době zkoušky sirén šok, zda se skutečně něco nestalo, od roku 2009 je u elektronických sirén několik minut před jejich zkouškou odvysílána verbální informace, která na zkoušku sirén v celé republice upozorní. Tyto informace neumí odvysílat starší typy sirén, tedy elektrické, ale tyto jsou postupně nahrazovány moderními sirénami.
 
Více jak pět tisíc sirén
 
Na celém území republiky je nainstalováno, prověřováno a udržováno v provozuschopném technickém stavu více jak pět tisíc sirén, z nichž většinu je možné ovládat dálkově.  Tyto sirény pokrývají 85 % obydleného území ČR varovným signálem.
 
Existuje několik typů sirén: nejmodernější - elektronické, opatřené hlasovým modulem, elektrické rotační - s přijímačem dálkového ovládání, elektrické rotační ovládané místně tlačítkem. Někde jsou umístěny i místní rozhlasy, které umožňují vysílání varovného signálu i předání hlasové tísňové informace a jsou zapojeny do systému dálkového ovládání.
 
Provázanost jednotného systému varování a informování s hromadnými informačními prostředky umožňuje včasné a plošné informování osob o hrozícím nebo vzniklém nebezpečí.
 
I o sirény se musí někdo starat
 
„Celá infrastruktura jednotného systému varování a informování je pod neustálým dohledem odborníků Hasičského záchranného sboru ČR. Její provozuschopnost zajišťují pracovníci Opravárenského závodu Olomouc (účelové zařízení MV-GŘ HZS ČR). Na nich závisí funkčnost celorepublikového systému varování a informování. Pohotovostní skupina závodu pravidelně v terénu kontroluje a provádí potřebnou údržbu a opravy radiové infrastruktury v podobě více než 140 vysílačů a dalších pracovišť, ze kterých je systém ovládán.
Rovněž každý koncový prvek zapojený do systému (sirény, místní rozhlasy) musí alespoň jednou za rok projít revizí,“ dodává pplk. Ing. Pavel Musil, technik komunikační a informační služby generálního ředitelství HZS ČR.
 
Varování obyvatelstva zabezpečují podle zákona č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, hasičské záchranné sbory krajů a obecní úřady.
 
Jednotný systém vyrování a informování
 

Varovný signál - video
Jak se dozvím o hrozícím nebezpečí a co v takovém případě dělat. Nezapomeňte, že systém varování (sirény) se zkouší zpravidla každou první středu v měsíci ve 12 hodin.

 
 
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem