HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

5 P s pražskými hasiči - na čas dovolených a pobytu v přírodě

POŽÁR – PREVENCE POŽÁRŮ – POVINNOSTI – POKUTA - POMOC 10. července 2015 (Ivana Svitáková) - Čas dovolených, prázdnin i častějších pobytů v přírodě je již v plném proudu, a proto upozorňujeme na nebezpečí vzniku požárů, na povinnosti z pohledu požární prevence a také několik rad, jak si v případě mimořádné události zavolat pomoc. A že rady a opatrnost jsou na místě, svědčí i 51 požárů, které pražští hasiči likvidovali za prvních osm dnů letošního července (1. 7. – 8. 7. 2015). To je průměrně 6,3 požáru denně. Při těchto požárech se zranilo 9 osob, požáry způsobily škody za více jak 2, 6 milionů korun. A hasiči při těchto požárech zachránili 31 osob. 

 POŽÁR
 
Během loňských prázdnin (červenec a srpen 2014) zaevidovali pražští hasiči celkem 340 požárů na území hlavního města Prahy, to je 5,5 požárů denně. Být obezřetný, hlavně v přírodě při rozdělávání ohně, se může jedině vyplatit!
 
Rozdělávání ohně v přírodě má svá bezpečnostní pravidla:
  • vyberte vhodného místo, nejméně 50 metrů od lesa, pozor na suchou trávu v okolí ohniště;
  • mějte připravené hasicí prostředky v případě rozšíření požárů (např. vodu, písek, hlínu);
  • na rozdělání ohně nepoužívejte hořlavé kapaliny, mohlo by dojít k potřísnění a následnému vznícení oděvu;
  • pozor na rozšíření požáru, při silném větru nebo velmi horkém počasí nedoporučujeme oheň rozdělávat;
  • nenechávejte oheň bez dozoru a po jeho uhašení zkontrolujte, zda nemůže již dojít ke vzplanutí, např. zasypte popel hlínou nebo pískem, prolejte ohniště vodou.
  
PREVENCE POŽÁRU při opuštění bytu nebo domu
 
Odjezd na dovolenou bývá v mnoha rodinách i hektický a pozornost se upíná již na nadcházející prožitky a tak může dojít k přehlédnutí například zapnutého vařiče v kuchyni. Právě požáry v domácnostech vznikají hlavně z důvodu nedbalosti a také z důvodu technických závad. Tak buďte opatrní, ať se nemusíte z dovolené vracet dříve a navíc do poškozeného bytu.
 
Likvidace požáru bytu, foto: archiv HZS hl. m. PrahyLikvidace požáru bytu, foto: archiv HZS hl. m. Prahy
Zkontrolujte, zda jsou vypnuty všechny tepelné spotřebiče, zda nezůstal zapnutý vařič nebo žehlička a při odchodu zhasněte všechna světla, také doporučujeme odpojit televizní přijímač od antény.
 
POVINNOSTI na úseku požární ochrany
 
Zákon o požární ochraně definuje povinnosti na úseku požární prevence. (zákon č.133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů) –  (výňatek základních povinností)
 
  • všichni občané si musí při pálení počínat tak, aby nedošlo ke vzniku požáru, a to zejména při používání tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů a komínů, při skladování a používání hořlavých nebo požárně nebezpečných látek, manipulaci s nimi nebo s otevřeným ohněm či jiným zdrojem zapálení,
  • plnit příkazy a dodržovat zákazy týkající se požární ochrany na označených místech,
  • oznamovat bez odkladu územně příslušnému hasičskému záchrannému sboru každý požár vzniklý při činnostech, které vykonává, nebo v prostorách, které vlastní nebo užívá,
  • dodržovat podmínky nebo návody vztahující se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností.
  • ten, kdo je povinen vykonávat dohled nad osobami, které nemohou posoudit následky svého jednání, je povinen podle zvláštních zákonů dbát, aby tyto osoby svým jednáním nezpůsobily požár.
 
POKUTA za přestupek
 
V případě nedodržení zásad požární bezpečnosti se můžete dopustit přestupku a za tento přestupek lze uložit pokutu až do výše 25 000 Kč. (§ 78, zákona o požární ochraně).
 
POMOC!
 
Tísňové linkyTísňové linky
Když se dostanete do nesnází anebo jste svědky požáru nebo jiné mimořádné události, a potřebujete pomoc hasičů, volejte na národní tísňovou linku 150 nebo na linku 112 – jednotné evropské číslo tísňového volání.
 
Při cestování se může stát, že přesně nevíte, kde se nacházíte, a proto uvádíme několik rad, jak se zorientovat:
 
Ve městě: např. vodítkem k určení vaší polohy v některých městech jsou číselná označení sloupů pouličního osvětlení.
 
V přírodě: si všímejte výrazných bodů: kostelů, hradů, zámků, ale také označení mostů nebo železničních přejezdů.
 
Na silnici: k rychlému určení vaší pozice je sdělení např. co jste naposledy míjeli, kterou vesnici, jakým jedete směrem, název řeky, kterou jste přejížděli.
 
Při sjíždění řeky: pamatujte, že při sjíždění řeky se říční kilometry počítají od soutoku směrem proti proudu. Na řece bohužel číhá mnoho nebezpečí, ale lze jim předcházet. Pokud ale přece jenom budete potřebovat pomoc hasičů, opět se dívejte kolem sebe, abyste dobře a co nejpřesněji popsali, kde se nacházíte, jedině tak vám může být včas poskytnuta pomoc.
 
Včasné zavolání pomoci může zachránit život i zdraví, majetek i životní prostředí!
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
Odbor požární prevence
HZS hl. m. Prahy

vytisknout  e-mailem