HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

43. Mistrovství České republiky v požárním sportu družstev HZS ČR a 61. Mistrovství SH ČMS v požárním sportu

Výstup do 4. podlaží cvičné věže, běh na 100 metrů s překážkami, štafeta 4 x 100 metrů s překážkami a požární útok – jsou čtyři disciplíny požárního sportu, které budou muset závodníci zvládnout, aby se mohli poprat o mistrovské tituly nadcházejícího 43. Mistrovství České republiky v požárním sportu družstev HZS ČR a 61. Mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu. 

logo MČR v PS 2014.jpglogo MČR v PS 2014.jpg
Národní šampionát v disciplínách požárního sportu je již tradičně nejdůležitější sportovní akcí pro profesionální a dobrovolné hasiče. Organizaci a hostitelství letošního mistrovství přidělilo Ministerstvo vnitra – generální ředitelství HZS ČR Hasičskému záchrannému sboru Jihočeského kraje, který se jich ujal ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska, za účasti České hasičské jednoty a Moravské hasičské jednoty. Republikový svátek požárního sportu se bude konat ve dnech 27. až 29. června 2014 v Českých Budějovicích. Není to v historii požárního sportu v České republice poprvé, kdy tato metropole Jihočeského kraje hostí ty nejlepší hasiče-sportovce. Podobně tomu bylo v roce 1976, 1984 a naposledy v roce 2003. Nad letošním kláním převzal záštitu hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola.
Mistrovství republiky v požárním sportu se účastní se krajská reprezentační družstva mužů a žen profesionálních i dobrovolných hasičů ze všech krajů republiky, pro které je toto třídenní sportovní klání vrcholem soutěžní sezóny požárního sportu. Muži absolvují výstup do 4. podlaží cvičné věže, kde musí s téměř devítikilovým žebříkem doběhnout k věži a po žebříku se přes jednotlivá okna dostat až do čtvrtého patra. Ženy i muži dále závodí v běhu na 100 metrů s překážkami, kde závodníci překonávají překážku, za ní seberou ze země dvě smotané hadice, přeběhnou s nimi přes kladinu, hadice rozvinou, jednu z nich napojí na rozdělovač a se druhou, jež napojí na proudnici, doběhnou do cíle. Třetí a čtvrtá disciplína jsou kolektivní. Jedná se o štafetu na 4 x 100 metrů s překážkami a požární útok. Při štafetě musí závodníci překonat „domeček“, překonat překážku (bariéru), přeběhnout kladinu se současným rozvinutím hadic a následně je napojit na rozdělovač a uhasit hořlavou kapalinu ručním hasicím přístrojem. Jako štafetový kolík si závodníci na jednotlivých úsecích předávají proudnici. Čtvrtou disciplínou je pak požární útok, který je často označován za disciplínu královskou. Sedm členů družstva musí rozvinout hadicové vedení, které pomocí požární motorové stříkačky zavodní vodou z připravené nádrže a naplní dva nástřikové terče.
Letošní mistrovství bude zahájeno v pátek 27. června v 13 hodin v areálu Výstaviště České Budějovice, a. s., první disciplínou – výstupem do 4. podlaží cvičené věže. Věž budou stavět hasiči Záchranného útvaru HZS ČR již od pondělí 23. června. Po ukončení této soutěžní disciplíny bude v 17:30 hodin celé mistrovství slavnostně zahájeno nástupem všech soutěžních družstev a rozhodčích. Každé z družstev nastupuje se svým praporem, nástupu se účastní také všichni rozhodčí a pozvaní hosté.
Další disciplíny budou probíhat následující dny, 28. a 29. června, na stadionu TJ Sokol v Českých Budějovicích. V sobotu budou v dopoledních hodinách k vidění běhy na 100 metrů s překážkami, odpoledne pak štafety na 4 x 100 metrů s překážkami. Neděle je vyhrazena pro závěrečnou disciplínu – požární útok.
Dění na výstavišti i na stadionu bude pro diváky přenášet velkoplošná obrazovka, která přímo zprostředkuje dění na sportovištích. Aktuální dění bude možné sledovat na internetové televizi Fire TV. Nejnovější výsledky, fotografie, informace či záběry budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách mistrovství www.mrps2014.cz a facebookovém profilu.
Pro účastníky již 43. Mistrovství České republiky v požárním sportu družstev HZS ČR a 61. Mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu, které je navíc čtvrté společné pro profesionální i dobrovolné hasiče, organizátoři z HZS Jihočeského kraje připravili nejen sportovní vyžití. Na sobotu 28. června je pro všechny sportovce, organizátory, členy technických a organizačních čet, rozhodčí, jejichž počet se bude pohybovat okolo 900, naplánován rockový koncert. Zahrají zde známé českobudějovické kapely Sahar a Blamage, po nich na stage nastoupí The Rockset (Roxette revival). Sportovci a vedoucí družstev budou moci v sobotu využít blízkou plovárnu. V pátek v areálu Výstaviště ČB, a. s., bude připravena výstava techniky.
Více než půlroční snaha organizátorů by však vyšla naprázdno bez podpory sponzorů. Generálním partnerem mistrovství je Komerční banka, a. s. Hlavními partnery jsou pak ČEZ, a. s., ČEPS, a. s., Jihočeský kraj a statutární město České Budějovice. Další podporu HZS Jihočeského kraje získal od celé řady menších či větších partnerů.
Mistrovství hasičů v požárním sportu je velmi divácky atraktivní a jednotlivé týmy jsou podporovány stovkami fanoušků. Akce se každoročně účastní řada vzácných hostů z vedení ministerstva vnitra, vrcholných představitelů samosprávy, politické reprezentace kraje, vedení HZS ČR a představitelů sdružení dobrovolných hasičů.
Dovolte pozvat Vás na plánované sportovní klání, které doufáme, že bude jednou z nejvýznamnějších akcí našeho města a našeho kraje. Věříme, že jsme připravili mistrovství, na které budou všichni rádi vzpomínat.
 
 

vytisknout  e-mailem