HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

25. let profesionální jednotky PO v Plasích

25. 5. 2013 

36Fotogalerie zde.
V sobotu 25. května 2013 proběhly v areálu požární stanice Plasy oslavy k výročí 25 let od založení profesionální jednotky PO v Plasích.
 
Kromě všech hasičů a velitele stanice se oslav zúčastnil i 1. náměstek Ministra vnitra Mgr. Jaroslav Hruška, náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner, starosta města Plasy Zdeněk Hanzlíček, ředitel HZS PK plk. Ing. František Pavlas a ředitel ÚO Plzeň plk. Ing. Pavel Musil a další významní hosté.
 
Pravděpodobný začátek místní hasičské historie se datuje do roku 1934, kdy kníže Metternich nechal v areálu dnešní stanice vystavět asi čtyřmetrovou budovu, ve které byl uskladněn hasičský materiál.
 
Protože stav celé budovy byl neuspokojivý, proběhly do 80. let dvě rozsáhlé rekonstrukce.
 
Zásadním rokem v historii profesionálních hasičů – nejen v Plasích – byl rok 1985. V tomto roce byl přijat nový zákon o požární ochraně, který mimo jiné nařizoval zřízení okresních správ a útvarů Sboru požární ochrany. Okresní správa sboru PO Plzeň sever obdržela dvouletou výjimku ze zákona, proto profesionální stanice byla oficiálně založena až k 1. lednu 1988.
 
Další rozvoj profesionální požární ochrany kladl stále větší nároky na technické a materiální zabezpečení jednotek. Stávající prostory stanice v Plasích naprosto nevyhovovaly potřebám pro plnohodnotné plnění úkolů na úseku požární ochrany. Od roku 1995 do roku 1999 proběhly celkem tři etapy přestavby. Budova prošla opět rozsáhlými rekonstrukcemi, vystavěly se nové garáže, technické a skladovací zázemí a ve zmíněném roce 1999 získala stanice dnešní podobu.
 
Během 25 let na stanici nastoupilo 63 hasičů, a vystřídalo se pět velitelů. Každý z nich se podílel na tom, že stanice má nejen mezi hasiči, ale především mezi lidmi, dobrou pověst.
 
Požární stanice v Plasích leží na strategickém místě, je nejsevernějším bodem HZS PK. Další nejbližší stanice jsou až ve Středočeském kraji – v Rakovníku, v Ústeckém kraji – v Podbořanech a v Karlovarském kraji – v Toužimi.
 
 
Poděkování sponzorům a partnerům, kteří se podíleli na slavnostní akci.

vytisknout  e-mailem