HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Poslední den ve službě

Poslední den roku 2023 je pro nás všechny a posledním dnem ve službě u profesionálních hasičů je to pro nadporučíka Miroslava Kubíka, který nastoupil ke Správě a útvaru Sboru požární ochrany ve Svitavách 9. dubna 1992. Za dobu trvání služby prošel funkcemi hasič, hasič chemicko-technické služby, velitel družstva a velitel čety na požární stanici v Poličce. Od roku 2005 až doposud vykonával funkci velitele stanice v Poličce. Úkoly velitele stanice si plnil vždy svědomitě a přesně, byl precizní a velmi spolehlivý.

Npor. Bc. Miroslav Kubík rovněž vykonával funkci řídícího důstojníka územního odboru a působil jako instruktor výcviku ve flashover kontejneru. Spolupracoval se starosty obcí v působnosti stanice Polička, v oblasti IZS a krizového řízení. Podílel se na školení a výcviku jednotek dobrovolných hasičů obcí.

Dnes naposledy je ve službě u profesionálních hasičů také ppor. Jiří Marek, který byl až dosud zařazen na centrální hasičské stanici v Ústí nad Orlicí jako velitel čety. Za 28letou dobu služby získal řadu odborností jako vůdce malých plavidel, práce na divoké vodě, vyprošťování z havarovaných vozidel, manipulace se zvířaty, likvidace nebezpečných látek a bojových chemických látek. Na územním odboru zajišťoval i údržbu lodních motorů.

Jirka nastoupil nejprve na oddělení prevence, kde moc dlouho nevydržel a rovnou „přeskočil“ do výjezdu na hasiče a později na funkci velitele družstva. Svou kariéru končí jako velitel čety. Odchází velmi zkušený, obětavý, a hlavně oblíbený velitel, který bude určitě všem chybět. Jirkovi přejeme hodně zdraví, štěstí a hlavně, aby dále pokračoval v tom, co ho baví nejvíce, a to je sport a cestování,“ říká velitel centrální stanice v Ústí nad Orlicí mjr. Ing. Zdeněk Koutník.

„Jiřík, jak jsme mu říkali, měl jako největší hasičskou vášeň potápění, o kterém dokázal vyprávět hodiny. Provázelo ho to velkou částí jeho služební kariéry, byl to zkrátka i jeho koníček. Jirka ale vynikal ve všech sportech, a tak obdiv musel sklízet i od o hodně mladších kolegů, zkrátka na co sáhl, to mu šlo. Jirka při sportu nerad prohrával, takže každé klání bylo vždy napínavé až dokonce.  Rád bych zmínil, že jeho oblíbené sporty, byly nohejbal, tenis, badminton, běžecké lyžování a cyklistika a málokdo s ním dokázal držet krok a za to má můj obdiv,“ říká jeho kolega Lubor Němeček.

Jirka byl i velký milovník přírody a saunování, a tak možná právě proto byl takový klidný a vyrovnaný člověk, a to se projevilo i na klidné směně, kterou dokázal tmelit i společnými aktivitami po pracovní době. S Jirkou zároveň postupně odchází i taková stará poctivá hasičina, kde rozum vítězil nad nesmyslnými nařízeními, a na kterou si určitě někteří rádi vzpomenou. „Jiříku, užívej si civilu a mnoho šťastných kilometrů s karavanem,“ říkají jednohlasně hasiči ze směny.

Milý Mirku a Jirko, přijměte oba obrovské poděkování za vaši práci a všichni vám přejeme hodně zdraví a spokojenosti v další etapě života.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

npor. Kubík

npor. Kubík 

Detailní náhled

ppor. Marek

ppor. Marek 

Detailní náhled

ppor.Marek v akci

ppor.Marek v akci 

Detailní náhled

ppor.Marek -vlevo- s kolegy

ppor.Marek -vlevo- s kolegy 

Detailní náhled

ppor. J Marek

ppor. J Marek 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem