HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Těžko na cvičišti, lehce na bojišti

Ve středu odpoledne bylo rušno v ulicích Pernerova i Bratranců Veverkových v centru krajského města. Říkáte si, co se asi stalo? Naštěstí se jednalo pouze o taktické cvičení jednotek požární ochrany.

Pracovníci Elektrárny Opatovice, a.s., při pravidelné kontrole vzduchotechniky a osvětlení v prostoru podzemního horkovodního kolektoru zjistili nefunkční osvětlení v části šachty pod ulicí Pernerova. Při snaze jednoho pracovníka opravit světelný zdroj, došlo k úrazu elektrickým proudem. Muž upadl do bezvědomí. Vzápětí došlo také k výpadku osvětlení v celém podzemním prostoru horkovodního kolektoru. Druhý pracovník při výpadku osvětlení ztratil rovnováhu a po pádu z potrubí se udeří hlavou o konzoli horkovodního potrubí. I tento muž ztratil vědomí a zranil se. 

Skutečnost o výpadku elektrické energie v podzemním prostoru kolektoru zaregistrovala obsluha na velíně v Opatovicích a pracovníky se telefonicky snažila kontaktovat. Po neúspěšném volání rozhodl vedoucí směny o okamžitém vyrozumění na tísňovou linku integrovaného záchranného systému.

Na místo tak vyráží jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice. Po příjezdu jednotky byl proveden prvotní průzkum. „Dostal jsem ihned telefonicky potřebné informace od zodpovědné osoby o technologii, bezpečnosti a dalších důležitých skutečnostech pro provedení zásahu,“ říká velitel zásahu nprap. Martin Beran ze stanice Pardubice a hned si na místo vyžádal velitelsko-spojový automobil, a to proto, že bylo možné počítat s velmi špatným spojením mezi zasahujícími hasiči uvnitř kolektoru a velitelem zásahu. Zahájeno bylo vyhledání pohřešovaných osob a jejich záchrana.

„Musel jsem zohlednit i možnost výskytu methanu, oxidu uhelnatého i uhličitého, což zkomplikovalo nasazení zasahujících hasičů v dýchací technice ve stísněném prostoru s potřebnou detekční technikou a připravit je i na možnost poruchy potrubí a výskytu velkého množství páry,“ doplňuje obtížnost cvičení a zároveň přípravu na případný možný náročný ostrý zásah jeho velitel Martin Beran.

Zasahující hasiči postupně nalezli a ošetřili zraněné pracovníky a transportovali je ke vstupnímu otvoru. Lezecká skupina pomocí lanové techniky provedla vytažení pracovníků z podzemního kolektoru na povrch komunikace. Zraněné osoby byly následně předány k dalšímu ošetření.

Cílem cvičení bylo hlavně seznámit příslušníky jednotek požární ochrany s problematikou a specifiky zásahu v podzemním horkovodním kolektoru. Prohloubit schopnosti velitelů jednotlivých úseků při řízení a koordinaci činností JPO provádějící záchranné práce v prostředí s možností ztráty orientace a ztráty komunikace s průzkumnou skupinou a záchrannou skupinou. Praktické vyhledání osob v neznámém prostředí, zajištění a ošetření zraněné osoby ve stísněných prostorech a nasazení členů lezecké skupiny Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje k vyproštění z hloubek při použití speciální techniky pro záchranu osob.

V neposlední řadě to bylo také procvičení problematiky vyhledávání osob v neznámém a zakouřeném prostředí, ale i praktické procvičení radiové komunikace s nasazením digitálního převaděče IDR.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

TC kolektor

TC kolektor 

Detailní náhled

TC kolektor1

TC kolektor1 

Detailní náhled

TC kolektor2

TC kolektor2 

Detailní náhled

TC kolektor3

TC kolektor3 

Detailní náhled

TC kolektor4

TC kolektor4 

Detailní náhled

TC kolektor5

TC kolektor5 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem