HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požáry v zemědělství po dobu sklizně

Máme již za sebou první čtvrtinu prázdnin a pro zemědělce je to nejdůležitější období. Na sklizeň obilovin se musí využít každé chvilky a technika nesmí zahálet.

Přes všechno úsilí, aby bylo včas obilí sklizeno, je nutné se technice věnovat a provádět na ni pravidelné kontroly a údržbu. I přesto se někdy stává, že závada zapříčiní vznik požáru. Poté si zemědělci jistě uvědomí, že vybavení techniky hasicími přístroji není žádný nadstandard, ale nutná a dobrá věc. Vždyť instalovaný a provozuschopný hasicí přístroj a proškolená osádka kombajnu může zachránit nejen mnohamilionový stroj, ale i několik hektarů pole. „Většinu požárů lze uhasit již v počátku. Na seno, slámu a obiloviny použít vodní hasicí přístroj a na oleje, naftu i motory je pak vhodný práškový přístroj. Je také dobré se naučit s nimi zacházet,“ říká kpt. Bc. Václav Dostál, vyšetřovatel příčin požáru HZS Pardubického kraje.

V době mobilních telefonů jistě nebude problém případný požár neprodleně ohlásit na tísňovou linku „150“ nebo „112“. Při ohlášení požáru je vhodné i dobře popsat místo a možné příjezdové cesty pro jednotky požární ochrany.

V červenci letošního roku jsme v rámci Pardubického kraje zaznamenali již dva požáry zemědělské techniky sloužící ke sklizni obilí. Hned 1. července shořel lis na kulaté balíky v Knířově, okres Ústí nad Orlicí. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Příčina technická závada. K dalšímu požáru došlo 14. července v Běstovicích. Kde kvůli zadřenému ložisku u kombajnu shořelo strniště o rozloze 60 x 50 m. Samotný kombajn se podařilo včas uchránit.

Aby zůstaly celé prázdniny bez požáru, hasiči žádají zemědělce o zvýšenou pozornost při provádění všech prací souvisejících se sklizní.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Běstovice4 14.7.2020

Běstovice4 14.7.2020 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem