HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Víkendové zásahy hasičů

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim

V sobotu 2. prosince v 6.19 hodin hasiči z Chrudimi zasahovali v Nemocnici Chrudim. Ženě se nepodařilo sundat z prstu prsteny z chirurgické oceli. V nemocnici se podařilo sundat jeden, ale ženě ještě dva prsteny na prstě zůstaly. Hasiči v roli lékařů museli k „operaci“ použít brusku, ochranné plíšky proti poranění prstu a nutné bylo i ochlazování prstu. Nakonec se podařilo prstýnky sundat a prsty zachránit.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Pardubice

Hasiči z Pardubic zasahovali v sobotu 2. prosince v 14.20 hodin v Brozanech, kde v rodinném domku došlo k úniku oxidu uhelnatého. Hasiči naměřili 100 jednotek ppm. Žena byla již v péči zdravotnické záchranné služby. Dvě další osoby byly bez známek intoxikace. Hasiči zavřeli přívod plynu do plynového kotle. Dále byl dům odvětrán a předán majitelce. Hasiči doporučili nepoužívat kotel až do provedení revize.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Svitavy

V sobotu 2. prosince v 14.27 hodin zasahovali hasiči ve Svitavách – Lánech, kde došlo k zahoření digestoře. Na místě zasahovala jednotka ze Svitav. Plameny zničily nejen digestoř, ale i kuchyňskou linku. Majitel se snažil uhasit vše sám vodou. Hasiči místo požáru zkontrolovali. Dle slov vyšetřovatelky hasičů za požár může s největší pravděpodobností technická závada na elektroinstalaci digestoře. Škoda byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Zakouřený byt ve čtvrtém podlaží bytového domu byl odvětrán. Událost se obešla bez zranění.

K nehodě osobního vozidla do Bystrého spěchaly jednotky hasičů v sobotu 2. prosince v 15.40 hodin. Automobil skončil mimo vozovku ve srázu a stromech i ve vodě. Posádka se z vozu dostala bez zranění a sama. Hasiči vyprostili nejen aparaturu z vozidla, ale také samotné vozidlo pomocí jeřábu. Posádku vozu tvořili muzikanti, kteří snad nakonec dorazili do cíle a ke spokojenosti publika zahráli ty nejlepší melodie.

V neděli 3. prosince v 2.37 hodin zasahovali hasiči ze Svitav a Moravské Třebové u dopravní nehody, ke které došlo v Moravské Třebové. Hasiči ihned po příjezdu museli ze zdemolované dodávky vyprostit zraněnou osobu, která byla předána do péče zdravotníků. Dále hasiči museli rozřezat strom i zábradlí. Hasiči po zadokumentování všech stop automobil převezli na dvůr Policie ČR k další expertíze. Zásah byl ukončen v 7.10 hodin.

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

DN Bystré

DN Bystré 

Detailní náhled

DN Bystré2

DN Bystré2 

Detailní náhled

DN Moravská Třebová

DN Moravská Třebová 

Detailní náhled

DN Moravská Třebová1

DN Moravská Třebová1 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem