HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Taktické cvičení v mateřské škole

Ve čtvrtek 25. května vyjely krátce po 9 hodině hasičské vozy do Mateřské školy v Chrudimi. Hasiči tady provedli cvičný zásah na požár v Mateřské škole U Stadionu v Chrudimi. V dopoledních hodinách došlo k požáru elektroinstalace ve výtahové šachtě spojující oddělení „SKŘIVÁNCI“ a oddělení „POHÁDKY“. Požár byl zpozorován paní učitelkou třídy, která ihned o situaci informovala paní ředitelku. Požár byl oznámen na tísňovou linku a na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Chrudimi a dále dobrovolné jednotky hasičů z Chrudimi-Markovic a Chrudimi.

Při příjezdu hasičů byly děti již mimo nebezpečí, venku na dvoře školky, ale uvnitř zůstaly kvůli zakouření objektu uvězněny čtyři děti a paní učitelka. Hasiči začali vyhledávání osob v dýchacích přístrojích. Po několika minutách byly uvězněné osoby nalezeny. Dětem byly nasazeny vyváděcí masky, zajištěn jim byl tepelný komfort a postupně byly vyvedeny mimo nebezpečí. Paní učitelka byla vynesena z budovy na nosítkách.

Bývá obtížné dětem vyváděcí masku nasadit. Pro děti je to stresová situace, nikdy podobnou masku na hlavě neměly. Hasiči proto přistoupí k dítěti a zcela v klidu jim vysvětlí, k čemu maska slouží, a vše jim názorně předvedou,“ přibližuje úskalí takových zásahů jeden z velitelů zásahu nprap. Milan Hodek. Podobná cvičení se v mateřských školách odehrávají častěji, a poté se děti na mimořádné události připravují při pravidelných návštěvách hasičů-preventistů, kteří při besedách dětem vysvětlují, jak se chovat v případě požáru.

Hasiči „cvičný“ požár ve školce uhasili a dětem poté ukázali nejen svou výstroj, ale i zásahová vozidla.

Cílem cvičení bylo zjistit, jaký je dojezd jednotek požární ochrany ve stanoveném časovém limitu, jak jsou jednotky řízeny, tedy zda dobře velitel zásahu koordinuje zásah. Jaká je obsluha techniky, použití věcných prostředků a ochranných prostředků, dostupnost nástupních ploch a únikových cest, dostupnost kontaktních osob, provedení evakuace dětí a učitelů dle požárního poplachového plánu před příjezdem jednotky i způsob a provedení záchrany zraněných osob.

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem