HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V předvečer prvního máje nás čekají filipojakubské ohně

Jako každý rok tak i letos, v předvečer prvního máje, se na většině míst našeho kraje rozsvítí desítky ohňů. Poslední dubnový večer patří pálení čarodějnic. Aby se filipojakubské ohně neproměnily v požár, připomínáme zásady při rozdělávání ohně v přírodě.

Co to znamená pro hasiče? Zvýšená upozornění na nebezpečí rozdělávání ohně, navýšení počtu požárů, ale také zbytečné výjezdy k domnělým požárům.

Chystáte-li se společně „oslavit" čarodějnice, tak nezapomeňte na povinnosti, které vyplývají ze zákona o požární ochraně a v neposlední řadě na opatrnost a nepodcenění síly ohně.

Před rozděláním ohně bychom měli přihlédnout na směr a sílu větru, ale i na to, kdy naposledy zem svlažily dešťové kapky. Prostor pro pálení ohně by měl být minimálně 50 m od kraje lesa. Pokud chcete pálit v blízkosti stohu, tak vzdálenost prodlužte ještě minimálně o dalších 50 metrů. Ohniště pak můžete opustit po uhašení vodou nebo zasypáním hlínou. Doutnající zbytky také mohou zapálit. Rozdělávat oheň je zakázáno ve vysoké suché trávě a bez dozoru. Při vlastním pálení dbáme na bezpečnost zúčastněných osob, pořadatel by měl zajistit, aby do ohně nebyly odhazovány nebezpečné látky (spreje, barvy v plechovkách), které by vlivem vysoké teploty mohly zapříčinit rozšíření ohně a následně i zranění přihlížejících osob.

Rodiče by si v těchto chvílích měli podstatně více všímat svých dětí, aby nedošlo k popálení případně, aby od jejich hry nedošlo k požáru suché trávy a křovin v okolí.

Každopádně i v případě, kdy pálení čarodějnic organizují samotní občané jako fyzické osoby, hasiči doporučují celou akci dopředu oznámit, v našem kraji to znamená ohlásit pálení Hasičskému záchrannému sboru Pardubického kraje – telefon 950 570 110.

Při ohlášení je třeba uvést místo a čas pálení, osobu odpovědnou za pálení včetně kontaktu na ní a také přijatá protipožární opatření. Dbát pokynů příslušníka sboru. Tímto předběžným ohlášením se zamezí zbytečným výjezdům k domnělým požárům, neboť během čarodějnic hasičům obvykle narůstá počet planých poplachů. Opodstatněné také je se domluvit s dobrovolnými hasiči v dané obci, aby na místo pálení dohlíželi.

Při „pálení čarodějnic" nepodceňujte momentální počasí. I slabý vítr může způsobit rozšíření ohně na okolní porosty nebo domy.

Bezproblémovou filipojakubskou noc přeje za hasiče

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

čarodějnice1

čarodějnice1 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem