HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Chování tlakových láhví při požáru

Ve dnech 29. – 31. října 2012 proběhla na tankové střelnici VÚ Brdy společná odborná příprava složek IZS v souvislosti se zásahem při požáru ocelových tlakových láhví.  

IMGP2990.JPGFotogalerie zde.  (Filip Brož)               
Mimořádné události spojené s přítomností tlakových lahví patří z pohledu jednotek PO k nejrizikovějším. Destruktivní účinky výbuchu tlakových lahví mohou nabývat katastrofických rozměrů, způsobit velké škody na životech, zdraví a majetku. Chování tlakových láhví při požáru je nepředvídatelné. Přítomnost tlakových láhví při mimořádné události potenciálně ohrožuje okolí do značných vzdáleností a nese sebou vysoké riziko zranění zasahujících hasičů.
 
Odborná příprava složek IZS proběhla v rámci IMZu velitelů čet, velitelů stanic a řídících důstojníků HZS Plzeňského kraje. Na úvodním semináři účastníci odborné přípravy získali informace o tom, jak efektivně a bezpečně zvládnout zásah při požáru s přítomností tlakových láhví.
 
Po teoretické přípravě následovaly praktické ukázky. Čtrnáct kusů tlakových láhví s různým druhem média (propan butan, kyslík, acetylen a vodík) bylo umístěno uvnitř dřevěných hranic. Na dálku byly postupně iniciovány. Vždy dvě láhve se stejnou náplní byly zhruba po pěti minutách zahřívání prostřeleny a dvě se nechaly neřízeně destruovat.
 
Uvnitř tlakových láhví v podmínkách požáru dochází k nárůstu tlaku. Pokud zahřívání není přerušeno, dochází k destrukci láhve a explozivnímu hoření. Střepiny z láhve a hořící předměty se mohou rozlétnout až do vzdálenosti 300 metrů. 
 
Řízená destrukce tlakových láhví prostřelením se využívá především z důvodu bezpečnosti. Takto destruované láhve zůstaly většinou na místě a došlo k řízenému odhořívání média. Ihned po průstřelu se tlaková láhev stala bezpečnou. Další výhodou je i výrazné zkrácení doby zásahu. V případě ochlazování tlakových láhví je zásah neporovnatelně časově náročnější.
 
 
Zúčastněné složky:
 
HZS ČR a jednotky PO
 
HZS Plzeňského kraje
HZS hl. m. Prahy
HZS Středočeského kraje
HZS Jihomoravského kraje – Odřad pro trhací práce a destrukce HZS ČR
Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč
Hasičský záchranný útvar Hlučín, pracoviště Zbiroh
Hasičský záchranný sbor podniku ČEPRO
Hasičský záchranný sbor podniku SŽDC
Chemická laboratoř Třemošná
 
Policie ČR
Zásahová jednotka KŘP-P
Útvar rychlého nasazení Policie ČR
Pyrotechnická služba Policie ČR – Oddělení pyrotechnického výjezdu Praha
 
Armáda České republiky
Vojenská hasičská jednotka VÚ Brdy
 
Další subjekty
Linde a.s.
Flaga, Český plyn a.s.

 

vytisknout  e-mailem