HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Generální ředitel HZS ČR navštívil Polsko

Generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba se dne 12. května 2012 účastnil oslav 20ti let fungování Hasičského záchranného sboru Polska (PSP = Państwowa Straž Požarna) v novém uspořádání. Je to podobné výročí, jaké si roku 2011 připomněl i Hasičský záchranný sbor ČR, když slavil své 10té výročí v novém uspořádání. 

Tato cesta byla zároveň první návštěvou plk. Ryby Państwowe Straže Požarne Polska v jeho funkci generálního ředitele HZS ČR.
 
Spolupráce s polskými hasiči probíhá na velmi vysoké úrovni, v souladu s uzavřenou Smlouvou o vzájemné pomoci i Metodických pokynů pro jednotky požární ochrany. Nejdůležitější je společná konkrétní praktická činnost v oblasti zásahů, kterou předcházejí a doplňují aktivity v oblasti cvičení a vzdělávání.
 
„Z pohledu HZS ČR musím zdůraznit, že s polskými kolegy byla a je spolupráce vždy velmi dobrá. Problémy, které nastaly v oblasti boje proti katastrofám, živelním pohromám a technologickým haváriím jsme vždy byli schopni vyřešit na úrovni a ke spokojenosti obou stran.Česká republika považuje PSP za svou nejbližší partnerskou organizaci, na kterou je možné se vždy spolehnout.“Řekl ve svém vystoupení plk. Ryba
 
MV-GŘ HZS ČR spolupracuje s Polskou republikou v oblasti požární ochrany, ochrany obyvatelstva a civilního nouzového plánování intenzivněji než s ostatními zeměmi. Připomeňme aspoň ty nejdůležitější oblasti spolupráce v posledním období.
 
V prosinci 2010 proběhla výměnná a poznávací stáž u polských hasičů na operačních střediscích různých úrovní – celostátní, krajské a městské. Účelem byla výměna zkušeností a seznámení se se způsoby práce a organizace požární ochrany v Polské republice, zejména pak se způsoby organizace, řízení, sběru dat, informačních toků v rámci operačních středisek a operativní činnosti na operačních střediscích při vysílání jednotek k vlastním zásahům a mezinárodní pomoci do zahraničí.
 
Další společnou akcí bylo mezinárodní cvičení EU CARPATHEX 2011, kteréhose zúčastnil český modul na detekci a odběr chemických, biologických, radioaktivních a nukleárních látek (dále jen „CBRN modul“) a dále hodnotitelé, pozorovatel a přednášející na technickém semináři konaném v průběhu cvičení. Jednalo se o cvičení záchranných týmů z Polska a sousedních států. Námětem cvičení byly simulované havárie v dopravě či v průmyslu, kde došlo k úniku nebezpečných látek a k velkému množství zraněných osob v souvislosti s připravovaným mistrovstvím Evropy ve fotbale v roce 2012. Cílem bylo prověřitspolupráci v Evropě při mimořádné události, konkrétně při úniku nebezpečných látek.
 
Čeští experti se mimo jiné také účastnili workshopu v Polsku v červenci 2011. Seminář na téma „An integrated approach to more effective cisis communication“ (Integrovaný přístup k zefektivnění krizové komunikace) byl jednou z polských předsednických akcí, ze kterých byly zpracovány závěry Rady EU.
  
Dále ve dnech 27. – 29. 9. 2011 proběhlo v Polském Krakově dvacáté sedmé setkání generálních ředitelů civilních ochran  EU, což byla akce pořádaná Komisí ve spolupráci s PSP Polska.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem