SOŠ PO a VOŠ PO  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

19.10.2018 - Výcvik lektorů na řece Salza v Rakousku

Během měsíce září absolvovali lektoři určení pro práci na vodě a ledu vzdělávacích zařízení (Školního a výcvikového zařízení a Střední odborné školy požární ochrany a Vyšší odborné školy požární ochrany) výcvik na divoké řece Salza v Rakousku. 

Zde si 15 lektorů procvičilo jízdu ve vodách o obtížnosti WW II–III na raftech a dvojmístných lodích. Hlavním cílem čtyřdenního výcviku bylo zdokonalit se v ovládání raftů v tzv. guide stylu, a to ve standartním i sníženém počtu osádky. Uváděný styl je základem aktualizovaného specializačního kurzu Práce v divoké vodě.

Absolvovaná trasa na řece Salza o délce cca 22 km umožnila lektorům procvičit se v ovládání lodí a v odhalování rizik a nebezpečných míst na řece, osvěžili si též znalosti o hydrologii tekoucích vod. V rámci plavby si vyzkoušeli na vytipovaných místech způsoby záchrany osob a lodí či způsoby přesunu přes vodní tok. Během plavby museli řešit i nenadálou technickou závadu lodí (proříznutí v oblasti zádě) a nouzové zalepení vzniklého poškození lodě.

Celkově výcvik splnil nadmíru očekávání a nabyté zkušenosti se promítnou nejen do specializačního kurzu Práce v divoké vodě, ale i do ostatních kurzů v jednotlivých vzdělávacích zařízeních.

Video ZDE
Další fotografie ZDE


plk. Ing. Jiří Rogowski - SOŠ PO a VOŠ PO

vytisknout  e-mailem