HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

120 let profesionálních hasičů v Plzni

Přesně před 120 lety byl v královském městě Plzeň založen sbor hasičů z povolání. 

01 Požární staniceFotogalerie zde.
Městská rada ustanovila dne 1. března 1892 svým výnosem první hasiče z povolání. Velitelem sboru byl jmenován František Dlask, který byl doporučen pražskou městskou radou. František Dlask do té doby působil jako nadhasič I. třídy pražského požárního sboru.
 
O čtrnáct dní později (15. března) nastoupilo do služby prvních šest mužů. Po šesti týdnech tuhého výcviku byli zařazeni do výkonu pravidelné služby a následně rozděleni na dvě směny po třech mužích + jeden hasič jako záloha.
 
Roku 1896 požádal továrník Emil Škoda městskou radu, aby v jeho závodech převzal měšťanský hasičský sbor dozor nad požární bezpečností. Městská rada tento požadavek schválila. Početní stav sboru byl navýšen o pět mužů a sbor vykonával hlídkovou činnost ve Škodových závodech.   
 
V roce 1905 dosáhl početní stav sboru již 32 mužů. O rok později požádal Akciový pivovar o zřízení hasičské pobočky ve svém závodě, k čemuž skutečně došlo, a sbor byl navýšen o dalších pět hasičů.
 
V roce 1907 požádaly Škodovy závody v Plzni rovněž o zřízení hasičské pobočky ve svém závodě. Pobočná stanice vzniká v následujícím roce. Oběma pobočkám, jak Akciovému pivovaru, tak Škodovým závodům, byly mimo hlavní úkoly ochrany jmenovaných závodů přiděleny ještě obvody ve městě, kam vyjížděly k požárům.
 
 V roce 1909 měl hasičský sbor jednoho velitele a 49 hasičů.
 
 V dubnu roku 1913 byla plzeňskému sboru dodána první automobilová stříkačka zn. Praga, tzv. menšího typu, o výkonu čerpadla 800 l/min.
 
3. května 1913 se hasičský sbor města Plzně přemístil do upraveného objektu Rostova dvora v Jízdecké ulici. Od této doby se tento objekt využívá pro potřeby hasičů z povolání až do současnosti, kdy je zde umístěna požární stanice Plzeň Střed.  
 
Současnost
 
V současnosti jsou v Plzni rozmístěny tři požární stanice:
 
Požární stanice Plzeň Střed
Požární stanice Plzeň Střed je nejstarší požární stanicí v Plzni. Vznikla v roce 1913 přestavbou Rostova dvora v Pobřežní ulici na požární stanici plzeňských městských hasičů. Od roku 1913 do roku 2004 to byla hlavní požární stanice města Plzně. V současné době je to stanice typu P3 a slouží zde 33 příslušníků ve třech směnách. Hasební obvod stanice tvoří především střed města, dále pak východní, jižní a západní předměstí Plzně a v neposlední řadě i hlavní výrobní areál bývalých Škodových závodů a průmyslové zóny na Borských polích.
 
 
Požární stanice Plzeň Slovany
Požární stanice byla postavena v roce 1997. V současné době je požární stanice Slovany stanicí typu P3 a slouží zde stejně jako na stanici Střed 33 příslušníků ve třech směnách. Stanice je předurčena především pro jihovýchodní předměstí Plzně, přilehlou část bývalého okresu Plzeň jih a pro určený úsek dálnice D5 s dálničním tunelem Valík. Na stanici je dále umístěna speciální technika na dálkovou dopravu vody a nouzové přežití osob.
 
 
Požární stanice Plzeň Košutka
Tato stanice byla uvedena do provozu v roce 2004. Je dislokovaná na severním předměstí města na výjezdu na Karlovy Vary. Požární stanice Košutka je stanice typu C3 a v současné době zde slouží 63 hasičů ve třech směnách. Na stanici je umístěno vedení územního odboru Plzeň a oddělení provozu a služeb. Hasební obvod stanice tvoří severní předměstí Plzně a značná část bývalého okresu Plzeň Sever až na hranice Plzeňského kraje. Požární stanice je předurčená pro likvidaci událostí s nebezpečnými látkami a pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou i s použitím vrtulníku. Na stanici je dále umístěna speciální technika (chemický kontejner, pěnidlový kontejner, řezací a hasící zařízení COBRA, technika pro vyprošťování z demolic a závalů, těžký vyprošťovací automobil, automobilový žebřík s dostupnou výškou 52 m, autobus apod.) pro potřeby celého plzeňského kraje.
 
 V loňském roce profesionální hasiči zasahovali v Plzni u 1888 událostí. Z toho bylo 447 požárů, 286 dopravních nehod, 130 úniků nebezpečných chemických látek, 830 technických havárií, 195 planých poplachů. Přímé škody při požárech činily v roce 2011 celkem 200 094 400,- Kč, uchráněné hodnoty přesáhly 293 941 200 korun
 
 
plk. Ing. Pavel Musil
ředitel ÚO Plzeň
HZS Plzeňského kraje

vytisknout  e-mailem