HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

11. únor – Evropský den linky 112

Dnes, 11. února si připomínáme Evropský den linky 112, který se poprvé slavil v roce 2009. Centrum tísňového volání 112 je součástí krajských operačních a informačních středisek Hasičských záchranných sborů jednotlivých krajů České republiky. 

Tísňová linka je v provozu nepřetržitě, jen za minulý rok všechna telefonická centra tísňového volání (dále jen „TCTV“) v Česku odbavila celkem 334 032 událostí, TCTV HZS Libereckého kraje pak 15 628.

TCTV 112 v Libereckém kraji sídlí v Liberci v ulici Šumavská v budově Krajského operačního a informačního střediska HZS Libereckého kraje. Operační středisko má dvě části – první je prostor určený pro příjem tísňového volání linky 150 a 112 a druhou je operační středisko, které pracuje s informacemi zpracovaných z tísňových volání, ale i s dalšími informacemi od ostatních složek IZS a řeší konkrétní události – výjezdy hasičů v Libereckém kraji.

Výhody linky 112?

Volání na linku 112 je vždy zdarma, dovoláte se i bez kreditu nebo SIM karty. Linka 112 je tzv. „univerzální“, takže nemusíte přemýšlet, jestli potřebujete hasiče, policii či zdravotní záchrannou službu.

Systém příjmu tísňového volání je nastaven tak, že pokud operátoři v příslušném kraji hovoří s jinými volajícími, hovor automaticky přechází do jiného kraje. Aby se nestalo, že by se lidé, kteří jsou v tísni, nedovolali.

Díky moderním technologiím operátor vidí přibližnou polohu volajícího. Pomoc s lokalizací události můžete také například pomocí čísla mostu, železničního přejezdu a dalších významných jedinečných orientačních bodů. Poradit vám může příručka Víš, odkud voláš.

Autor: por. Mgr. Jaroslava Benešová, plk. Ing. Petra Knížková

TCTV 112 v Libereckém kraji je v Liberci v ulici Šumavská v prostorách KOPISTCTV 112 v Libereckém kraji je v Liberci v ulici Šumavská v KOPIS

vytisknout  e-mailem