HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zakouření bylo pouze divadelní, adrenalin záchranářů však pravý

Jihlavská nemocnice zažila dnes dopoledne cvičení záchranářů. Do taktického cvičení trvajícího téměř dvě hodiny se zapojila více než padesátka hasičů, zdravotníků, policistů a strážníků.
 
Námětem cvičení byl požár na plicním oddělení v budově interního pavilonu v 7. nadzemním podlaží objektu nemocnice. Rukou neznámého žháře začalo hořet na vyšetřovně. Jako první zpozorovala požár sestra pracující na oddělení. Velmi duchapřítomně se pustila do hašení požáru. Proti plamenům neměla však sebemenší šanci. Ihned proto požár telefonem ohlásila recepční nemocnice. Ta ani okamžik neváhala a na místo přivolala záchranáře.
 
V době vzniku požáru bylo na plicním oddělení hospitalizováno pětadvacet pacientů. Ve dvou případech se jednalo o pacienty s těžkými zdravotními problémy. Po příjezdu na místo události se hasiči ihned pustili do likvidace požáru. Ze zakouřených prostor oddělení byli pacienti evakuováni s použitím vyváděcí kukly a dýchací techniky. Evakuace byla prováděna evakuačními výtahy.
 
Cílem cvičení bylo prověřit akceschopnost, spolupráci a komunikaci složek IZS při společném zásahu s větším počtem ležících pacientů. Praktické poznatky si také odneslo pětadvacet studentu ze Střední zdravotnické školy v Jihlavě, kteří výborně sehráli roli pacientů.
 
Podle prvotních hodnocení se cvičení vydařilo a svůj účel rozhodně splnilo. Svoji spokojenost s průběhem a vlastním záměrem cvičení vyjádřil také ředitel jihlavské nemocnice MUDr. Lukáš Velev. „S ohledem na specifické podmínky nemocnice, např. na imobilitu části pacientů, považuji tato cvičení za mimořádně přínosná. Umožňují simulovat skutečné obtíže takového zásahu v provozu nemocnice a hledat jejich řešení. Přispívají tak k vyšší bezpečnosti pacientů i zaměstnanců nemocnice v případě skutečného požáru. Nemocnice Jihlava se politice kvality, bezpečnosti a řízení rizik dlouhodobě věnuje“, uvedl ředitel jihlavské nemocnice.  
 
Na místo požáru vyjel kompletní výjezd Územního odboru Jihlava. Kriminalisté pracovali na místě společně s vyšetřovatelem HZS kraje Vysočina. Práci na místě jím komplikoval hustý kouř, takže všichni museli pracovat v dýchacích přístrojích.
 
Policistům se podařilo získat popis osoby, která se v blízkosti, kde k požáru došlo, krátce předtím pohybovala. Muž měl údajně utíkat po chodbě a poté po schodech dolů. Jednalo se o muže 180 cm vysokého, který byl oděn do nemocničního oblečení. S největší pravděpodobností tedy šlo o pacienta nemocnice. Policisté se proto obrátili o pomoc na sdělovací prostředky, které okamžitě zveřejnily pátrací relaci po muži. V průběhu dvaceti minut od zveřejnění výzvy se podařilo policejní hlídce podezřelého muže zadržet na ulici Jarní v Jihlavě. Pátrací relace v regionálních rádiích byly proto odvolány.
  
 Jak po zadržení podezřelého muže uvedl dosahový důstojník Územního odboru Jihlava plk. Mgr. Petr Hnízdil, jednalo se o šestačtyřicetiletého muže z Jihlavska. Tento muž je důvodně podezřelý z úmyslného založení požáru. Muž byl eskortován do policejní cely Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. V současné době probíhá jeho výslech, a proto nelze k případu poskytnout žádné bližší informace.
        
Do taktického cvičení se zapojilo celkem 10 policistů. Policisté spolupracovali na místě s profesionálními hasiči na shromažďování zachráněných osob, kde policie prováděla všechny nezbytné úkony ke zjištění totožnosti těchto osob.
      Policisté dále zajistili průjezdnost přístupových komunikací k místu události a zajišťovali prostor zásahu proti vstupu neoprávněných osob. Policisté na místě zajistili provedení uzávěry místa zásahu pro nepovolané osoby, místo vytyčili a ohradili páskou a určili místo pro odstavení techniky a regulaci jejího pohybu. Stanovili také příjezdové a odjezdové trasy pro složky IZS a spolupodíleli se na určení stanoviště odsunových zdravotnických vozidel, zabránění odchodu postižených osob. Policisté se také zaměřili na zabránění vstupu nepovolaných osob do místa. Důležitá role policistů byla také v bezprostředním  okolí areálu nemocnice, kde bylo zapotřebí regulovat dopravu. Po skončení cvičení policisté zajistili dopravní dohled při rozjezdu složek IZS z místa cvičení.
 
Do cvičení se zapojily jednotky profesionálních hasičů ze stanic Jihlava, Polná a Třešť, jednotka sboru dobrovolných hasičů z Jihlavy – Bedřichova, Police ČR, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Městská policie Jihlava, personál jihlavské nemocnice a studenti Střední zdravotnické školy v Jihlavě.
 
kpt. Ing. Petra Musilová, DiS., tisková mluvčí HZS Kraje Vysočina
Ing. Veronika Pysková, tisková mluvčí Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie kraje Vysočina

vytisknout  e-mailem